Hem | Övriga Nyheter | HåboPortalen | Den stora tråden om HåboPortalen som nyhetssida och forum

Den stora tråden om HåboPortalen som nyhetssida och forum

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Sådärja, här kan alla som vill berömma eller klaga på HåboPortalen göra det. Det är högt i tak, men håll er till gängse umgängesregler som råder i samhället. Lika bra att vädra då Valet till kommunfullmäktige närmar sig och den politiska temperaturen lär stiga!

Den stora tråden om HåboPortalen som forum Den stora tråden om HåboPortalen som forum


Kände att det behövs en separat tråd om just HåboPortalen, för mycket ros o ris hamnade i tråd med annat huvudämne. Det är lika bra att jag börjar från början och berättar återigen vad HåboPortalen är tänkt att vara:

Vad?
HåboPortalen, sedan 10 år i Håbo, har inga anställda skribenter, tanken är att det dina och andras insändare som står för innehållet här. Gräsrotsjournalistik när den är som bäst!
All material ska komma från er läsare, medborgare i Håbo kommun! Vill du läsa från andra? Då ska du skriva till andra! Vill du ha respekt? Då ska du ge respekt!

Sidan drivs av engagemang, och inte av annonsintäkter. Jag redigerar inlägg, bilder, bevakar kommentarer, letar nyheter när jag har tid, etc för jag tycker att det  är givande, både för mig och Håbo.

Vem?
HåboPortalen drivs av mig, privatpersonen Attila Gal, och inte av Håbo kommun. Min drivkraft är partipolitisk obunden.

Varför?
Jag tror på att HåboPortalen fyller en viktig funktion i Håbo. Förutom att alla föreningar kan skicka in sina nyheter, får alla möjlighet att yttra sig såväl via insändare som kommentarer, utan platsbegränsning, när som helst, varifrån som helst (med internetuppkoppling). Dessutom ser jag HåboPortalen som ett demokratiskt verktyg. att visa upp och bevaka den politiska och administrativa makten i kommunen.

Hur?
Jag kontaktade i ett tidigt skede alla föreningar som kan visa upp, berätta och rapportera om sin verksamhet, träffar, tävlingar etc. Jag letar ständigt efter nyheter som berör oss. Det finns några (ingen nämnd, ingen glömd) trogna skribenter, föreningar och fotografer som bidrar ständig till innehållet. Ett och annat kommer via kommunens pressmeddelanden. Vissa kommer via tips från allmänheten.
Vi vill och kan inte tävla med tex EnköpinsPosten om nyanserade nyheter och analyser, det är inte heller målet. Vår styrka är något helt annat.

Politik
Detta ämne förtjänar den största uppmärksamheten, då den genomsyrar nästa allt i Håbo kommun, engagerar många och får blodet att koka hos vissa.

I början av 2000-talet hade våra politiker ett uppsatt mål, att arrangera medborgardialog. Jag deltog på några, där, förutom våra politiker, deltog 2-3 medborgare, alltid samma personer, så denna initiativ gick i graven.

Där någonstans bestämde jag mig för att ge ett forum för våra politiker och medborgare där de kan samtala med varandra. Denna möjlighet fanns även i papperstidningen Bålsta-Bladet, men med platsbegränsing, utan möjlighet att diskutera i realtid och med uppdateringar en gång i veckan. Varför vänta en vecka eller två på svar? Dock har debattforumet där försvann nästan helt 2013, då Bladet började gallra drastiskt bland kritiska insändare/skribenter.

Våra politiker är fullt medvetna om denna unika möjlighet till dialog som HåboPortalen erbjuder dygnet runt, men få nyttjar. Moderaterna i Håbo deklarerade tidigt att de ska inte bemöta alla elaka insändare som riktades mot dem, främst i förra mandatperioden. Ingen insändare alls för den delen, för samtalsklimatet är elakt! Jag kallar det medborgarförakt. Några partier besvarar inlägg när de känner att de måste, medan andra ser detta som en möjlighet att visa upp sig. Hur dessa partier lyckas visar valet till kommunfullmäktige, var fjärde år. Ett stort eloge här främst för den bortgångna Tomas Alm, som brann för sin politik och deltog i debatten trots ibland massiv kritik. De blev det tredje största parti i Håbo 2010, men lyckades inte förvalta detta pga ... khm ... politiska rävspel, men det är en annan historia  Av dem nuvarande politikerna vill jag berömma Agneta Hägglund (S), som besvarar sakligt inlägg som berör hennes område. Det gjorde hon även som oppositionsråd under förra mandatperioden och gör även nu som kommunalråd. Även Owe Fröjd (BåP) får en eloge för sin vilja att debattera tots kritik ibland. Ungefär där har vi den debattsugna poltiska skaran samlad. Men var är resten? Fråga din politiker, varför han/hon inte syns i debatten!

Kommunhuset
Detta är ett kapitel för sig, den administrativa makten. De vill gärna jobba ostört, det ligger inte i deras intresse att medborgare ska få så mycket insyn. Det finns många där som avskyr HåboPortalen, men det finns även de som älskar HåboPortalen. Ingen av dessa skulle dock våga erkänna detta offentligt:) Av rädsla (???) misstänker jag, år 2014, i ett demokratiskt välutvecklat land. Jag har vid minst två tillfällen träffat tjänstemän på högre nivå, där jag föreslagit samarbete, för att få med även de i debatten, ge de möjlighet att vara med och ta fram forumregler etc, just för att sakliggöra debatten och kanalisera den, men det var och är bara tystnad från kommunhuset. Är inte det märkligt?

Debattklimatet
Detta är ett hett ämne, där jag råkar hamna i skottlinje. Varför för han/hon skriva så, varför tar jag inte bort inlägg, varför gallrar inte i meningar, varför bannar jag inte vissa människor? Mitt mål är att ha högt i tak, alla som namnger andra ska själva uppge sina namn.

Av erarenhet vet alla att människor är mest benägra att yttra sig när de är missnöjda och vill framföra sina klagomål. Det präglar även klimatet här. Visst vore det önskvärt med mer ros på dessa sidor! Samtidigt vet jag att en insändare som ignoreras av den politiska eller administrativa makten gör människorna ännu mer frustrerande, de blir ännu argare, författar ännu fler spaltmeter etc. Att tiga ihjäl vissa saker funkar inte i ett informationssamhälle.

Vissa avstår från att gå in i debatten, för motparten slutar aldrig, och ställer fler och fler frågor. Ja, vad kan man säga om det? Kanske det att jag erbjöd våra partier, samt kommunalrådet och kommunfullmäktiges ordförande (mandatperiod (2010-14) att tillsammans skapa forumregler för en saklig och för Håbo givande debatt. Och där är vi nu fortfarande....

Till sist...
Många personer drar parallell mellan mig som person och HåboPortalen. HåboPortalen är inte jag, uten det är debattklimatet i Håbo kommun i ett nötskal! En spegling av samhället vi lever i.

Så, upp till saklig debatt kära medborgare, fram med ris o ros och konstruktiva tankar!
Spara inte på bläcket!

Väl mött!

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (11 Skickat)

avatar
Monika Stålberg 06 Feb 2014
Dagens största ros till dig Attila Gal. Du har skapat ett forum för oss invånare, det ända forumet där vi faktiskt kan få fram vad vi tycker och tänker. Politikerna har inte uppfattat att det är valår i år så din sida behövs verkligen. Även om politikerna inte svarar så läser de med all säkerhet det som står här.
Så tack och stort beröm för att du orkar.
avatar
Håkan Sundström 06 Feb 2014
Jag håller med Monika Stålberg i hennes beskrivning, att Håboportalen gör ett fantastiskt bra jobb nu när kommunen och lokalmedia kommit överens om att inför valet stoppa kritiska insändare i lokalpressen. Håboportalen är idag det enda media där medborgarna får vetskap om att politiker och kommunledning försöker stoppa medborgarnas rätt att skriva medborgarförslag och att kommundirektören på kommunens hemsida kränker en grupp medborgare med att kalla dem för ”rättshaverister och energitjuvar” för att de utnyttjar sin demokratiska rätt att framföra sina åsikter. Tack Attila för att du utan några ekonomiska bidrag orkar hålla denna portal öppen, vi medborgare känner oss instängda med den censur som f.n. råder från lokalpressen.

Håkan Sundström
avatar
Somir 06 Feb 2014
Jag kan inte riktigt komma över när formen på portalen ändrades. Jag tycker att den var bättre tidigare och manade till mer debatt. Som jag ser det så var det väl i bytet som man tappade en del. Jag kan ha fel, men det är min känsla.
avatar
Joakim Jansson 07 Feb 2014
Håkan.
Det är ganska allvarliga anklagelser du kommer med. Jag har läst trådarna om när Jan E Hernkrantz förklarade historien om censur och Bålstabladet. Ingen tvekan om det censurerats men på uppdrag av vem?
Du säger att kommunen och lokalmedia kommit överens om att censurera kritiska insändare inför valet. Men om valet skulle ha något med detta att göra, då är det ju en "politisk" censur. För det är ju majoriteten som tjänar på att stoppa kritiska insändare innan valet.
Jag trodde det censurerats för att kommunen är så stor kund till lokalpressen.

Tror inte Bålstabladets redaktion skulle ta någon politisk ställning för den rödgröna+båp majoriteten i Håbo. De har ju dessutom nyligen skrivit artikel om hur den borgerliga majoriteten fick Enköping på fötter igen när de vann 1998 + att Robert Österlind skrev positivt om Moderaternas förslag till Hamnen.


F.ö gillar jag Håboportalen bättre nu än förra "formatet".
avatar
Håkan Sundstrom 09 Feb 2014
Joakim
Ja, det är en allvarlig anklagelse, men den är sann. Det är ett brott mot demokratin och yttrandefriheten som redaktionen på lokaltidningen har bekräftat till en medborgare som inte fick sin insändare publicerad. Vidare så har en politiker vid namn Sven Svanström spridit nyheten till entreprenörer i kommunen.
Håkan Sundström
avatar
Per-Eric Josefsson 07 Feb 2014
Jag är imponerad av Ditt engagemang! En jättestor eloge! Din önskan om mer positiva kommentarer delar jag till 100%. Vi måste lära oss att berömma, inte bara kritisera.
Bästa hälsningar
Peje
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 07 Feb 2014
Attila, du är värd all den uppskattning du får för din förmåga att hålla igång HåboPortalen. Samtidigt beklagar jag kommunens agerande beträffande förhållandet till HP. Eftersom jag haft anledning att beröra vissa av våra politikers och tjänstemäns handläggning av ärenden som kan intressera allmänheten har HP varit min enda ”annonsplats”. I det sammanhanget är det erbarmligt att konstatera att kommunens egen informationsavdelning, med både en informationsansvarig, en informationsstrateg, och en kommundirektör som skapar informationsrutiner, inte kan kommunicera med allmänheten. Istället köper man plats i ett annonsblad, Bålsta-Upplandsbro-Bladet, där man, utöver allmän verksamhetsinformation, till och från berör sina egna förträffligheter till dyra (skatte)-pengar. Jag har i ett gemensamt medborgarförslag till KF föreslagit att kommunen skaffar ett eget informationsblad. Vår tanke var att HP med sitt breda upplägg, ”Hem, Politik, Skola, Företag, Skokloster, Övriga nyheter, etc. etc.”, skulle kunna vara en intressant samarbetspartner. En etablerad verksamhet som inte behöver belasta kommunen med några större initiala startkostnader. Dessutom, genom att överföra de belopp man köper tjänster av BUB-bladet, kan HP också bli en papperstidning. Med utgivning en gång per vecka. Vi har många kommuninnevånare som inte hanterar den datateknik, eller saknar dator som krävs, men som vill ta del av det som sker här i kommunen, både ont och gott. Min förhoppning är att övriga skribenter, ser samma potential i HP som jag och att vi med gemensamma krafter kan få ett eget informationsblad, öppet för alla, här Håbo kommun.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Attila Gal 07 Feb 2014
Jag har alltid tyckt att Håbo kommun är värt en alldeles egen tidning, producerat själv en under nästan ett år, men ensam är det inte enkelt och billigt.

Det går dessbättre, dock krävs det att flera stora lokala annonsörer och samhällskrafter samarbetar, men kommunhuset (av alla!!) är genuint iontresserad och de har tyvärr en nyckelroll i detta, att visa vägen.

De skulle kunna samtidigt ta hand om en konstruktiv medborgardialog i egen regi.

Men våra politiker är lika skyldiga till att det inte finns en egen Håbo-tidning.

Attila Gal
HåboPortalen
avatar
Håkan Sundström 07 Feb 2014
Hej Attila
Du är inte ensam om att vilja ha kommunen att ge ut en egen tidning. Ett medborgarförslag ligger inne för detta och svar beräknas till Maj 2014. Enköping ha r en egen tidning som kallas "Inblick" och uppfyller våra krav om en egen kommunal tidning.
avatar
Lili-Ann Öhlund Green 09 Feb 2014
En stor eloge till Håboportalen !
Att kämpa för demokrati - ja det är det största !
Låt tusen blommor blomma!
Och tack att Du vill ge alla röster utrymme !
Kram
avatar
Bengt 09 Feb 2014
Hej

Skulle tycka det var kul om ni hade en tråd där man fick tipsa vilka kändisar bor i Bålsta ( Håbo ).
totalt: 8 | visar: 1 - 8

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

4.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2753