Hem | Övriga Nyheter | HåboPortalen | Möte med kommunalrådet Carina Lund (M)

Möte med kommunalrådet Carina Lund (M)

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Tisdag eftermiddag träffade jag kommunalrådet i Håbo kommun, Carina Lund (M) för att diskutera förutsättningarna och situationen för medborgardialogen i Håbo kommun.

Kommunalråd Carina Lund (M) | Foto: Håbo kommun Kommunalråd Carina Lund (M) | Foto: Håbo kommun


Initiativet till mötet tog jag själv efter en tids turbulens kring HåboPortalen på dess egna sidort samt i EP, där vissa politiker kände sig påhoppade och kränkta av vissa insändare och kommentarer här på HåboPortalen. Min intention med mötet var att visa min vilja till att hitta former till att Portalen blir, förutom att vara en nyhetsportal för Håbo sedan 13 år, en återigen levande diskussionsforum mellan medborgare och delvis politiker.

Med på mötet var även kanslichefen Jonas Eliasson med som berättade om ordet medborgardialogs betydelse inom den kommunala verksamheten. 
Ordet är alltså på "kanslisvenska" och avser en reglerad dialog med medborgarna med syftet att styra och utveckla den kommunala verksamheten. Det handlar med andra ord inte om den politiska styrningens tanke- och meningsutbyte med allmänheten, för där handlar det om samtal, mest på partinivå, fick jag förklarat. 

Carina Lund påpekade att den politiska styrningen i Håbo för gärna samtal med medborgarna, men det sker via kanaler som anses vara seriösa, där bland annat EnköpingsPosten till exempel. De får sin seriösitet, enligt Carina Lund, att dessa har en ansvarig utgivare och det har inte HåboPortalen.

Jag nämnde den bristande räckvidden med EP, som i övrigt står för den någorlunda grävande journalistiken i Håbo, samt utrymmesskälet i de övriga medierna (vilka även är annonsorgan för Håbo kommun). Så någonstans bör det finnas en media som finns tillgänglig dygnet runt och var som helst (där internet finns), där alla kan komma till tal utan platsbegränsning. Kommunalrådet höll med.

Allianspartierna i Håbo (M, Mp, C, KD, FP) har tidigare gemensamt beslutat att inte delta i diskussionen på HåboPortalen, berättade Carina Lund, av den anledningen att vissa medborgare fick aldrig nog av att fortsätta ställa följdfrågor, eller att politikerna kände sig påhoppade eller till viss del kränkta. Fritidspolitiker har inte all världens tid heller att svara på allmänhetens frågor i all oändlighet, eller att de ska tåla vilka ord eller mening som helst från medborgarna, tyckte Carian Lund. Kritik är av godo men många glider över i rent påhopp.

Jag berättade dilemmat med att moderera alla inlägg, och kommentarer, att försöka avgöra huruvida vissa ord eller meningar är kränkande eller riskerar att uppfattas som påhopp. Samtidigt att alla ska komma till tal. Att avgöra när en dialog är avslutat bör överlämnas till dem som deltar i samtalet ansåg jag. Sidan drivs främst av engagemang för Håbo och annonsintäkterna täcker aldrig antalet timmarna jag lägger ner på att hålla sidan levande. 
Att bevaka inlägg och kommentarer kräver sin tid, som jag anser inte ha fullt ut, därför tog upp möjligheten att erbjuda administratörsrätt (moderator) till någon utestående, helst med en politiskt oberoende ställning. En modererad sida betyder inte per definition att sidan har en ansvarig utgivare, men att all ansvar för publicerat material ligger hos moderatorn. Sedan kan man registrera en ansvarig utgivare, som inte nödvändigtvis behöver vara jag.

Hur som helst, från kommunalrådet var budskapet tydligt, en ansvarig utgivare kopplad till HåboPortalen ökar sannolikheten att, (allians)politikerna gör en omvärdering och deltar i diskussionerna. Problemet med det nuvarande systemet, med möjlighet att moderera inlägg i efterhand, är att om texten publicerades då är skadan redan skedd, tyckte hon.

Hon efgerfrågade fler positiva nyheter, varpå jag påpekade att artiklarna till 70-80& består av positiva nyheter. Dessa kommenteras dock sällan, och jag nämnde att människor generellt har det lättare att fatta penna när de är missnöjda än tvärtom. De mest kommenterade artiklarna berör lokalpolitiken i Håbo utan tvekan.

Så frågan som bör diskuteras huruvida en ansvarig utgivare gör Portalen bättre i allas eller bara i vissas ögon. Min intention förblir dock det samma, som det var under alla dessa åren, att alla ska få säga sitt inom lagens ramar. 

Jag anser att det är inte nödvändigtvis enbart jag som kan stå som ansvarig utgivare för HåboPortalen, utan vem som helst, som har samhällsintresse och är inte allför färgat politiskt. Jag bad Carina Lund ha ögonen öppna ifall hon har vetskap om en sådan person. Kanske du som läser är den personen. Tveka inte att kontakta mig i så fall.

Attila Gal
HåboPortalen Prenumerera på kommentarer Kommentarer (4 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 08 Okt 2015
Bra att Attila för ett samtal, med i alla fall delar av politiken i Håbo, om hur man skall få till ett forum som fungerar bättre än nuvarande, samt att Attila äntligen i klartext svarat på min fråga, att det var han personligen som hade ansvaret för de publicerade inläggen som han modererade och publicerade.
I övrigt uppfattar jag det som Carina Lund säger som relevant i denna fråga. och som i stora delar samstämmer med vad jag tidigare framfört.
avatar
Attila Gal 08 Okt 2015
Det händer när man har bråttom, att man ser det man vill se:)
Med "mitt dilemma" syftade jag på att jag inte haft tid därmed/samt vilja att moderera. Mao jag modererade inte. Så är det med den saken.

Jag begärda mötet med Carina Lund i hennes egenskap som kommunalråd och inte som moderat politiker. Samtidigt visade jag min vilja att komma fram till en fungerande lösning. Någonstans måste man börja, och jag gjorde det första steget.

Samtidigt kan jag inte erinra mig att något parti ville ha ett möte med mig för att diskutera situationen under alla dessa år? Politiker till höger och vänster tycks ha diskuterat HåboPortalen, men aldrig med mig. Så svårt är det inte att nå mig.
Om politikerkåren anser att det ligger enbart i mitt intresse att ha en fungerande forum är det riktigt illa ställt med deras syn på en fungerande demokrati, kan jag tycka. Att föra samtal med väljarkåren under mellanvalsperioden borde vara det viktigaste att göra för en politiker, för att nå ut med sin politik, visa upp sig och sitt parti.
avatar
Håkan Sundström 08 Okt 2015
Hej Attila
Jag hoppas att HP blir kvar som ett media för allmänheten att uttrycka sina åsikter om våra politikers arbete för oss medborgare. Varför det har varit så turbulent på HP den sista tiden är för att en politiker valt att svara för alla Håbos politiker. Dessutom så så framstår hans skriverier bara till att tala om att skribenten har fel utan att nämna vad som är fel.

Vi måste hålla demokratin levande och inte inskränka i människors åsikter genom att censurera vissa medborgares rätt att uttrycka sig media.

Jag föreslår att samtliga partier utser en informator som besvarar seriöst medborgarnas frågor, då kan denna HP bli ett media för medborgarna som kan bli bra.
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 08 Okt 2015
Efter att ha läst artikeln ”Möte med kommunalrådet Carina Lund M” kan jag konstatera att hennes uttalande till viss del är osanna. Jag citerar ” Carina lund påpekade att den politiska styrningen i Håbo för gärna samtal med medborgarna, men det sker via kanaler som anses vara seriösa, där bland annat Enköpings-Posten till exempel” slut citat. Det är ren lögn. Jag har skrivit ett antal insändare i E-P som fått stora utrymmen på deras insändarsidor. Mina insändare har varit riktade så att ansvariga politiker, som jag ställt till svars, borde ha kommenterat mina texter. Ingen politiker har gått i svaromål. Varför? Sannolikt för att mina insändare inte kan motsägas utan att man avslöjar sitt till korta kommande. Vad gör man? Jo, man tiger still med förhoppningen att frågan/ämnet dör ut. För det kan väl inte vara så att man i de sammanhangen inte betraktar E-P som seriös? För mig är frågan så intressant så jag kommer att skicka denna insändare även till E-P.

Jan-Eric Hernkrantz
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2744