Hem | Övriga Nyheter | Hälsa | Barbro Westerholm talade om årsrika i BCJF

Barbro Westerholm talade om årsrika i BCJF

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

En fin vårdag närmare bestämt 24 mars kl. 15 kom jag med andan i halsen för att lyssna på ett föredrag som Barbro Westerholm, riksdagsledamot, f.d. chef för Socialstyrelsen, f.d. SPF ordförande skulle hålla i BCJF aula i Bålsta.Såg annonsen i Bålsta-Bro bladet på söndagskvällen, men so-nen skulle komma på lunch måndag, så det fanns nog ingen chans hinna med trodde jag. Han stannade inte så länge. Då han åkte vid 14 tiden såg jag en möjlighet att jag ändå kunde hinna, om jag "snodde" mig på. Vi bor i Krägga så det tar en stund komma in till "stan. Mitt beslut var värt stressen.

Håkan Welin hälsade föredragshållare o publik välkomna. Tror det var c:a 40-personer, men vet inte säkert. Folkpartiet stod som arrangör och inbjudare.
Jag var inte beredd att skriva denna dag, hade inget block med utan letade fram ett par gamla kuvert som jag "kluddade" litet stolpar på, så ha förståelse om jag missuppfattat något.

Huvudpersonen började tala o visa bilder som beskrev scenariot-Ålderism-Äldre Årsrika.
Tror BW tycker bäst om Årsrika, det är det ord hon ofta återkom till i stället för gammal/gamla i sitt tal. Hon nämnde en bok "positiva pseodonymer" skriven av Prof. Lars Andersson, den handlar om åldersdiskriminering. B W menar att årsrika har en rikedom av kunskap o livserfarenhet som ofta inte tas till vara, det kan vi alla hålla med om.
B o G Ericson skrev något 2010 där de uttrycker att man "föds som kopior, men dör som original"

Barbro tycker vi skall hävda våra rättigheter och bestämma mer över oss själva o våra liv (så länge vi kan det). Att få vara NÅGON hela livet och inte förvandlas till INGEN (för det är ingen som frågar efter ingen, min egen kommentar).
Vi skall vara stolta över vad vi åstadkommit både före o efter pensioneringen t.ex. de som varit eller är anhörigvårdare. Där gav hon SPF Håbo en eloge, det gällde en artikel av en medlem (tror hon menade Bernt Fredrikssons redogörelse om att
pensionärer inte är tärande utan närande) som BW tyckte skulle följas upp i flera föreningar.

Vi fick se en bild av hur det var i går med en Pyramid som symbol, en som det är i dag, formad som en Skyskrapa, en i morgon som en Muffins. Det var för att beskriva hur antalet pensionärer mellan 65-84 år kommer förändra behoven. Det blev så tydligt för de närvarande hur svårt det blir om inte systemet håller.

1913 kom lagen om pensionen där man hade rätt gå i pension vid 67 år. BW satt med i Äldreboende-delegationen och de kom fram till att för att klara omsorgen borde man jobba till 72 år. Det blev ett ramaskri och röstades ner, framförallt facket och arbetsgivarna tyckte inte om vad de hörde. Tror detta var 2005? Dessförinnan (1981) blev ett annat förslag om att jobba till 70 nerröstat. Kjell-Olof Feldt o Bengt Westerberg bidrog till debatten med Livslång Semester! Några som är positiva till att jobba längre är främst småföretagare, artister och konstnärer som aldrig vill sluta! BW tycker att Finland och Norge går före o vi borde "kika" på hur de gör där. Barbro tror inte det händer speciellt mycket före valet i september, men efter får vi väl jobba på för att förändra attityderna.

Vad som ligger närmast är: jämlika skatter, arbetsförmedling för årsrika. Lätta på kostnader för dem som säljer t.ex. en villa, då reavinstbeskattningen kan vara ett hinder för att sälja sin bostad.

Då det gäller ålderism. En bok av Ludvig Rasmusson "Äldreuppro-ret " från 2003 beskriver en del av problemet.
Barbro W. beskrev en händelse som hon själv blev utsatt för 2013. Hon var inbjuden talare till en konferens i Helsingfors. Alla medverkande skulle fylla i papper för att få tillträde. När hon kom till fråga 5 blev det stopp. Stod nämligen 1935 och hon är född 1933 så hon hoppade över den frågan o trodde väl inte någon skulle opponera sig. Men det var det visst det, i ingången. Då tillkallades en ansvarig och Barbro sade då "vill Ni jag skall tala så måste Ni väl släppa in mig". Tror att detta senare anmäldes till DO. Det inkom 262 anmälningar till diskrimineringsombudsmannen förra året o de flesta som rörde ålderism lämnades utan åtgärd. Det säger väl något om att lagen om diskriminering av äldre måste ändras.

I Kina och Japan har man en helt annan syn på äldre, det är nog allmänt känt!? Något vi bör läsa mer om och framför allt lära skolbarn hur man ser på äldre, det är där det börjar.
BW berättade att en 12-åring någonstans hade frågat varför en gammal möbel anses värdefullare än en gammal människa? Tänkvärt!

Vi återvinner allt men tar inte till vara äldres erfarenheter.
BW sade att vård och omsorg är mycket bättre i Sverige än i de flesta andra jämförbara länder. Högre kvalité men också höga kostnade, Vård & Omsorg kostar i genomsnitt 500-800 000 per person och år.
Efter föredraget blev det en frågestund med många bra frågor, som jag inte har utrymme att referera. Ni som har möjlighet, kom nästa gång denna underbara människa har ett framförande!

Håkan Welin tackade av Barbro från arrangörerna och med en present från som han sade "en årsrik man vid namn Lasse Åberg"

Ansvarig för dessa rader är
Birgit OlofssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2744