Välkommen till bordet!
Visst är det angenämt att bli bjuden till bords och få njuta av framdukade läckerheter. Men hur var det för två tusen år sen och framåt då det inte fanns något bord att duka fram läckerheterna på?
Bordets historia som möbel är inte så lång i tidsperspektivet som man kan tro. Ursprungligen betyder ordet bord "skiva eller bräda".
Tacitus, en romersk författare under första århundradet efter Kristus, skrev att germanerna åt på matbräden som de namngav ordet "diskar".
När de åt, skriver han, lades matbrädan, eller disken tvärs över knäna, och i allmogekretsar användes fingrarna som bestick.
Så småningom blev matbrädan, disken, större och rustikare och placerades över bockar eller försågs med egna ben. Då föddes matbordet i sin nuvarande betydelse.
Det finns belägg för att de högre stånden i vardagslag, så sent som under 15-1600 talen, ställde diskar i stället för tallrikar på matbordet, på samma sätt som vi idag äter ”plankstek”.
Från detta bruk härrör, enligt källorna, benämningen ”disk” på matkärl som ska rengöras, dvs. diskas.
Matbordet kom liksom allt annat att vidareutvecklas av skickliga hantverkare. Designen skilde sig, naturligt nog mycket mellan hovets snickare och allmogesnickaren.
Det finns en gammal uppteckning från Dalarna som beskriver att matbordet kunde bestå av en 4-5 tum tjock träskiva där varje matplats runt bordet hade en urgröpt skål i skivan som man åt ur. Urgröpningarna kallades provinsiellt för grötholkar.
På en del av dessa allmogebord fanns ibland en mindre skål som man fyllde med salt. Den kallades saltgrav. Den användes för att doppa kålrötter, och senare potatisen i när man saknade annat sovel, en dilemma som faktiskt förekom rätt ofta.
”Supamaten” åts ofta från en gemensam skål eller gryta mitt på bordet. Samtidigt kom nästa fas i matbordets långa utveckling, och vi fick trätallriken i stället för grötholkarna i bordsskivan.
Trätallriken och träskeden hade sin givna plats i allmogehushållet ända in på 1900 talet. Så var förhållandet även i familjer som var lyckliga ägare till en porslinsservis. Den fick användas endast vid högtidliga tillfällen, som exempelvis vid bröllop och begravningar.
Seden att äta gröt från en gemensam skål mitt på bordet, levde kvar i vårt land ända in på 1920- talet hos en del äldre personer.
Det gick så till, att var och en hällde upp en skvätt mjölk i sin tallrik, och åt gröten med sylt eller sirap. Ibland låg en smörklick mitt på grötfatet, en s.k. ”smörbrunn”. Alla tog en klick gröt på skeden från sin kant på karotten och doppade den i mjölken. Därifrån har vi fått uttrycket "att hålla sej på sin kant".
Vi bör även påminna oss om en tidigare ordningsfråga vid matbordet, som nu dess bättre är rätt avlägsen.
Husmors plats under måltiden var nämligen vid spisen. I vissa regioner i vårt land ända in på 1900 talet intog hon måltiden nästan i smyg vid spisen, ständigt beredd på snabb betjäning.
Även hon kunde ibland stående och högaktningsfullt äta vid bordet, men med ett vakande öga över att var och en först fick sitt. Den tiden är nu lyckligt nog förbi.
Avslutningsvis passar det bra med en ramsa som barnen i folkskolan fick lära sej under svenskundervisningen åren kring sekelskiftet 18-1900:
"På tallrik ätes efterrätt.
Men om man tänker efter rätt,
man ock för tallrik kallar
den trakt som talrik är på tallar".
Göte Ingelman
Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Håbo deltar i SCB:s stora medborgarundersökning 28 Aug 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommuns resultat i EU-valet 14 Jun 2024 | Politik
- Skoklosters slott bygger ny lekmiljö för barn 20 Maj 2024 | Skokloster
- Sex av tio barngrupper för stora i Håbo 17 Maj 2024 | Skola
- Susanna Alakoski och Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024 09 Apr 2024 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Sommarläger på finska – ett samarbete mellan Håbo och Enköping 09 Apr 2024 | Politik
- Så vill vi förändra Håbo! - ungdomar berättar med vernissage 20 Mar 2024 | Ungdom
- Barocka buketter inleder säsongen på slottet 20 Mar 2024 | Skokloster
- Full fart när rekryteringsmässan hölls på Fridegårdsgymnasiet 08 Mar 2024 | Företag
- Nya siffror: Befolkningen ökar i Håbo – nu 22 974 personer 26 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Del av Stockholmsvägen stängs av 20 Feb 2024 | Politik
- Så gör du ditt hem personligare - med fototapet 20 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Hushållens disponibla inkomster sjunker i Håbo 16 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommun klättrar i utmärkelsen Bästa Tillväxt 18 Dec 2023 | Företag
- Allt färre omkommer i jultrafiken – här är Håbos mest olycksdrabbade vägar 18 Dec 2023 | Övriga Nyheter
- Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö 29 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Fyra av tio elever når inte gymnasieexamen i Håbo 29 Nov 2023 | Skola
- Elin Söderlind får Håbo kulturstipendium 16 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse 16 Okt 2023 | Företag
- Nya historiska spökberättelser om Håbo! 16 Okt 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
Kommentarer (0 Skickat)
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).