Och det hände sig vid den tiden
De här orden känner säkert alla till som inledningen till julevangeliet. Berättelsen beskriver en händelse för mer än 2000 år sen under stekande sol och möjliga sandstormar.
Med den lånade rubriken ska även följande rader få bli en julberättelse av helt annan karaktär som inträffade nästan 2000 år senare. Då var det inte fråga om stekande sol och sandstormar utan av svidande kyla och stora snödrivor.
Året var 1936 under december månad. Jag var det året etablerad som dräng och kombinerad lagårdspiga på en bondgård i Ångermanland. Tolv timmars arbetsdag för det omväxlande arbetet var sällan tillräckligt, och det berodde nog mest på min anställningskombination, men jag beklagar mig absolut inte. Jag var lycklig, tro mig på mitt ord.
I ett annat sammanhang har jag berättat om hur man den tiden rensade årets kornskörd med kastskovel i motvind på loggolvet, ett hårt och hälsostörande arbete. Första dagarna i december skulle ett lass av den rensade skörden köras till kvarnen för att malas till hushållsmjöl och gröpe åt djuren. Julbaket var dessutom nära förestående.
När bakdagen blivit bestämd, gjorde min husmor kvällen innan i ordning en stor ”degstöpa” till tunnbrödsbaket, så stor att brödet skulle räcka ett par månader. Jag var inte främmande för att stå framför ugnen och sköta gräddningen, och det blev naturligtvis min uppgift och husmor skötte den mer ansträngande kavlingen.
Fram på eftermiddagen då vi inte hade så mycket deg kvar i tråget, överraskade mig husmor med att säja:
– Nu ska vi passa på att baka julbrödet som djuren i lagårn ska få på julafton.
– Vadå, julbröd åt dom i lagårn?
– Ja, det är självklart hos oss. På julafton ska djuren också få en godbit lika väl som vi andra.
Jaha, så blev den överraskningen en verklighet och vi satte igång. Husmor ökade ut degen en hel del med mjöl och vatten och några nävar grovt hösalt. Hon kavlade ut degen till tjocka tallriksstora kakor som jag måste grädda lite extra länge. Kakorna blev stenhårda helt i enlighet med receptet. Det blev en stor trave julkakor på bakbordet i väntan på julaftonen när baket för dagen var klart.
Så kom julaftonskvällen, kall och stjärnklar som man väntade sej att julkvällen skulle vara. Ett tjugotal djur i lagårn, bestående av kalvar och kor, två hästar, ett föl och några höns, väntade på kalaset. Lagårn var nyskurad, och alla kor tvättade och skrubbade rena inför julen. Efter att kvällsmjölkningen var klar, och separatorn diskad, och vi ätit vår kvällsvard, tågade hela familjen ut i lagård och stall för att fira djurens julafton med några bitar kornbröd. Alla fick sin beskärda del av julbaket intill sista kakan. Det var nästan som att fira nattvard i lagårn den kvällen. Det gjorde inget att kakorna var tjocka och hårda, för det var vassa tänder och kraftiga käkar som krossade dem. Vi såg deras välbehag och tacksamhet lysa mot oss från deras mörka ögon.
”Och det hände sig vid den tiden.” Jag tror att Du, som nu läser det här inlägget håller med om att den lånade överskriften till detta lilla julminne är motiverad. Det som hände i den ångermanländska lagårn på julkvällen 1936, skulle säkerligen inte kunna hända i någon svensk lagård på julkvällen 2011. Nästan alla djurhållare i det gamla bondesamhället hade helt andra relationer till sina husdjur på den tiden mot nu, då medierna nästan dagligen förser oss med de mest avskyvärda scenerier som utspelar sej kring den nuvarande djurhållningen.
Tänk, så gott årets julskinka skulle smaka oss alla om vi visste att grisen vi äter en enda gång under sin livstid fått en kaka bröd i sin mun given med kärlek ur vårdarens hand.
© Göte Ingelman 2011
Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Håbo deltar i SCB:s stora medborgarundersökning 28 Aug 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommuns resultat i EU-valet 14 Jun 2024 | Politik
- Skoklosters slott bygger ny lekmiljö för barn 20 Maj 2024 | Skokloster
- Sex av tio barngrupper för stora i Håbo 17 Maj 2024 | Skola
- Susanna Alakoski och Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024 09 Apr 2024 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Sommarläger på finska – ett samarbete mellan Håbo och Enköping 09 Apr 2024 | Politik
- Så vill vi förändra Håbo! - ungdomar berättar med vernissage 20 Mar 2024 | Ungdom
- Barocka buketter inleder säsongen på slottet 20 Mar 2024 | Skokloster
- Full fart när rekryteringsmässan hölls på Fridegårdsgymnasiet 08 Mar 2024 | Företag
- Nya siffror: Befolkningen ökar i Håbo – nu 22 974 personer 26 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Del av Stockholmsvägen stängs av 20 Feb 2024 | Politik
- Så gör du ditt hem personligare - med fototapet 20 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Hushållens disponibla inkomster sjunker i Håbo 16 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommun klättrar i utmärkelsen Bästa Tillväxt 18 Dec 2023 | Företag
- Allt färre omkommer i jultrafiken – här är Håbos mest olycksdrabbade vägar 18 Dec 2023 | Övriga Nyheter
- Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö 29 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Fyra av tio elever når inte gymnasieexamen i Håbo 29 Nov 2023 | Skola
- Elin Söderlind får Håbo kulturstipendium 16 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse 16 Okt 2023 | Företag
- Nya historiska spökberättelser om Håbo! 16 Okt 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
Kommentarer (0 Skickat)
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).