ICA´s långfil
Tänk vilka konsekvenser det kan bli efter en skogspromenad och ett besök på ICA!

Häromdagen hade jag besök av en ledsagarinna som följde mig på en promenad till den underbara skogen för att få andas in ren och fin skogsluft. Det råkade vara ett par fantastiska höstdagar så min ledsagarinna kom precis vid rätt tillfälle. Promenaden var det nödvändigaste för ande, själ och kropp.
Alla superlativer känns överflödiga, men inte det som kom efteråt!
Min ledsagarinna är också till åren kommen och efter någon timme bland trädrötter och vissnade liljekonvaljeblad måste vi tyvärr göra reträtt.
På hemvägen tog vi en titt in på ICA där min ledsagarinna, som är en Nordanlandets dotter, gjorde en liten rekognosering i mjölkhyllan. Här fann hon något hon saknat i huvudstaden nämligen LÅNGFIL. Paketet kom i korgen och hemma blev det kalas med sylt, tunnbröd och äkta messmör. Nostalgi och barndom blandades med smaken och vi blev barn på nytt.
Tankarna på en tallrik Långfil, eller Tätmjölk som den även kallas, nöjer sig inte med bara smaken och minnena utan lockar fram den sega och långa mjölkens ursprung. Så kan en enkel maträtt också ta sig uttryck.
Långfilet har urgamla anor och är inte syrad mjölk utan gjord på färsk mjölk tillsatt med en substans från Tätörten Pinguicula vulgaris.
Tätörten är en flerårig ört med ganska tjocka blad som växer som en bladrosett nära marken. Bladen är lite klibbiga och på dem fastnar små flugor och andra insekter. Detta gör att Tätörten tillhör en av våra få köttätande växter. Genom ett enzym som avsöndras i bladen kan de fastnade insekterna lösas upp och bladet har förmåga att suga upp den upplösta näringen.
Tätört är den vanligaste av arterna i släktet och förekommer i hela Sverige på fuktig mark, i södra och mellersta Sverige förekommer den oftast på kalkrik mark. Den första fynduppgiften publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).
Enligt Linné kunde alla tätörter användas för att göra tätmjölk. Han lämnar följande recept i Flora Lapponica från 1737;
"några färska, nyss plockade Pinguicula-blad, af hvilken art som helst, läggas i en sil, och den nyss mjölkade, ännu ljumma mjölken hälles däröfver.
Sedan den sålunda mycket snart blifvit silad, ställes den undan en eller två dagar för att surna, och härunder bekommer den en vida större både seghet och fasthet; vassla urskiljes ej, såsom annars är fallet. Härigenom blir den i högsta grad välsmaklig, fastän grädden blir mindre. Då sådan mjölk en gång blifvit beredd, behöfver man ej för att erhålla än mera sådan använda nya blad, utan man blandar endast en half matsked af den förra med ny. Denna får därigenom liknande beskaffenhet samt förmåga att, liksom en jäst, förvandla ytterligare annan mjölk. Äfven om denna förvandling fortsättes i det oändliga, tyckes den sista mjölken icke det minsta hafva aftagit i kraft".
Den mångkunnige Linnés ålderdomliga språk låter rätt modernt och bevisar att det finns inget nytt under solen. En tallrik Långfil, Tjockmjölk, Tätmjölk, smakar fortfarande lika kott som fordomdags, men man glömmer så lätt.
Jag har ett annat kuriöst minne om Långmjölken från min egen familj. Jag hade en faster som emigrerade till Amerika 1905 och gifte sig med en ranchägare i St. Louis området. Hon hade allt hon behövde men saknade Långmjölken hon var van vid hemma i Jämtland. Det kom beklagande rader till min farmor som bodde i Strömsund att om möjligt få lite täte skickat till sitt nya hem i Amerika. Hur skulle detta vara möjligt för mer än 100 år sedan då det tog tre månader att komma dit?
Efter lite tankemöda kom i alla fall min farmor på råd. Hon klippte ut en bit tjock vadmal stor nog att få plats i ett brev. Den tyglappen dränkte hon in med Långfil och lät det sen torka in i tyget. Den tyglappen skickade hon som brev till min faster. Det var ett experiment, men när tyget fick ligga ett dygn i ljummen mjölk hade min faster ny härlig täte i sinkarott och tjockmjölken var räddad för all framtid i det nya landet.
När de här tankarna kommer fram är det roligt komma ihåg och veta att jag själv en dag stått i hennes kök ute på prärien vid mitt släktmöte på plats.
Tänk vad ett paket Långfil från ICA kunde åstadkomma till slut!
© Göte Ingelman 2012


Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö 29 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Fyra av tio elever når inte gymnasieexamen i Håbo 29 Nov 2023 | Skola
- Elin Söderlind får Håbo kulturstipendium 16 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse 16 Okt 2023 | Företag
- Nya historiska spökberättelser om Håbo! 16 Okt 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Färre behöriga till gymnasiet i Håbo 09 Okt 2023 | Skola
- Fortsatt många TBE-fall i Uppsala – här är kommunen där flest smittas 05 Jul 2023 | Övriga Nyheter
- Jytte Rüdiger ny chef för samhällsbyggnadsförvaltningen 03 Jul 2023 | Kommuninfo
- Joachim Tiefensee är årets eldsjäl i Håbo 2023 03 Jul 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Axberger berättar om Palme-utredningen på Håbo bibliotek 13 Mar 2023 | Omvärlden
- Likpredikningar digitaliseras i nytt projekt - banar väg för ny forskning 11 Jan 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Besök Fridegårdsgymnasiet på öppet hus 11 Jan 2023 | Skola
- 70 byggarbetsplatser i Uppsala län granskas för att stoppa mobbning och kränkningar 27 Okt 2022 | Företag
- Sju av tio barngrupper större än rekommenderat i Håbo 27 Okt 2022 | Skola
- Bra saker att tänka på då du ska köpa köksfläkt 25 Okt 2022 | Övriga Nyheter
- Lär känna familjen Knyckertz på Fridegårdsfestivalen 07 Okt 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Vill din förening arbeta för ett tryggare Håbo? 27 Sep 2022 | Föreningsnytt
- Kulturfestival för barn och unga inleder läslovet i Håbo 05 Sep 2022 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- LEKTAJM på lekparken Banankontakt 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
- Fullspäckat program på Håbo festdag - begränsad parkering närmast centrum Parkeringsskylt och skylt med Bålsta centrum 24 Aug 2022 | Övriga Nyheter
Härligt att läsa om det du skriver.
Hälsningar
Siv Sköld
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).