Hem | Övriga Nyheter | Kommunalrådets krönika | Vem blir förtroendevald och varför?

Vem blir förtroendevald och varför?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Vi värnar alla om demokratin och den bygger på att många människor engagerar sig politiskt inte minst i kommunen. Men att få fler att engagera sig i politiken blir allt svårare och det finns sannolikt många skäl till det.

Nina Lagh (M) Nina Lagh (M)


Det kan handla om tidsbrist, okunskap om vad förtroendevaldas roll är men även rädsla för att riskera att man själv men än värre familjen ska bli uthängd i media och det sistnämnda blir dessvärre allt vanligare.

Varför väljer man då att trotsa dessa hinder och engagera sig i ett politiskt parti? Det kan givetvis bero på att man vill ha makt men i de allra flesta fall beror det på att man vill påverka hur samhället utvecklas. Gemensamt för alla förtroendevalda, oavsett partitillhörighet, är att vi är intresserade av samhällsfrågor.

Vem blir då politiker? Det finns säkert en hel del förutfattade meningar om politiker men jag vågar påstå att alla kan engagera sig politiskt oavsett kön, ålder, utbildning eller inkomst. När eller om man vill börja påverka utvecklingen av samhället handlar mer om att våga ta kontakt med sin lokala företrädare och tala om att man är intresserad av att engagera sig än att man måste veta hur det går till och exakt vad som gäller. Dessa frågor hjälper vi gladeligen till med och jag kan försäkra er om att vi alla lär oss nya saker hela tiden. Någon klok person lär ha sagt att "vi lär oss något nytt varje dag" och jag tror att det stämmer.

När jag är ute och pratar med skolelever om mitt politiska jobb eller snarare uppdrag brukar jag börja med att ställa två frågor. Den första frågan lyder, - Hur många av er är intresserade av politik? En eller möjligen ett par elever brukar blygsamt räcka upp en hand. Min andra fråga är, - Hur många av er är intresserade av att påverka er vardag och utvecklingen av samhället ni bor i? Nu kan det möjligen vara en elev som inte räcker upp handen och det brukar inte bero på ointresse utan snarare att frågan inte varit tydlig nog. Varför inleder jag då på detta märkliga vis? Svaret på den frågan är helt enkelt att ordet politik ofta uppfattas som något negativt och tråkigt. Att vara samhällsengagerad är däremot både positivt och roligt för de allra flesta. Att vara förtroendevald är fantastiskt roligt och handlar för min del om att vara engagerad i samhällsfrågor.

Jag besöker även företag och kommunala verksamheter, träffar föräldrar på föräldraråd, pensionärer, pendlare med flera och får ovärderlig information om hur kommunen bör utvecklas. Vi behöver vara fler som lyssnar engagerat för att kunna bygga Håbo vidare till en ännu bättre kommun i demokratisk anda.

Alla partier och demokratin tjänar på att fler engagerar sig, den bilden tänker jag fortsätta förmedla.

Nina Lagh (M)
kommunalrådPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2753