Hem | Övriga Nyheter | Kommunalrådets krönika | Samarbete – nyckeln till framgång

Samarbete – nyckeln till framgång

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Vi har under de senaste åren fattat många bra beslut men vi har varit ganska dåliga på att förmedla vad vi gjort. Det finns givetvis mycket att berätta och jag tror att det bästa sättet att förmedla hur fantastisk Håbo kommun är, är att berätta om en sak i taget.

Nina Lagh (M) Nina Lagh (M)


I denna krönika tänker jag berätta om vårt fantastiska ungdomsprojekt i samarbete med en mängd andra aktörer i samhället.

Det hela började med att kommunstyrelsens förvaltning fick 1,5 miljoner till en riktad ungdomssatsning i budgeten 2007. Budskapet från politikerna, som var överens, var att Håbo skulle bli tryggare för alla medborgare. Detta är naturligtvis någonting alla kan och bör bidra till men vi ansåg att det var viktigt att fokusera resurserna mot ungdomarna av den enkla anledningen att det är i huvudsak de som är ute i samhället under de otrygga dygnstimmarna.

Idag, knappt 3 år senare, kan jag glädjande konstatera vad vi lyckats åstadkomma:

Bålstapolarna – ungdomssamordnare som arbetar tillsammans med ungdomar på kvällar och helger för ett tryggare samhälle.

Ungdomsdemokratidagar – ungdomarna får själva chansen att påverka vilka frågor/prioriteringar som ska göras för deras bästa. I detta projekt blir bl a en skateboardpark mellan gymnasiet och ishallen verklighet till våren.

Föreläsningar med kända profiler för såväl ungdomar som föräldrar.

Utbildningar för föräldrar på olika nivåer. Ett väl fungerande samarbete mellan olika aktörer i samhället såsom polisen. Vi är i detta sammanhang en förebild för hela Sverige med den handlingsplan som finns mellan kommunen, polisen, kyrkan, landstinget mfl.

Det är med stolthet jag delar med mig av denna erfarenhet till andra kommuner, inte minst i länet. Den sista punkten är värd att kommentera ytterligare eftersom Rikspolisstyrelsen har en förhoppning om att polisen ska samarbeta tydligare med kommunerna i hela landet och nyckeln till att det ska lyckas är att alla, oavsett aktör, utför de uppgifter de är bra och bäst på. Ett bra exempel för att tydliggöra detta är kommunens arbete med klotter, vilket ofta ifrågasätts.

Allt klotter på kommunens egna fastigheter ska dokumenteras och saneras inom 24 timmar. Därefter är det polisens sak att utreda brott och därefter i förekommande fall lämna över frågan till åklagare som i sin tur lämnar över ärendet till domstolen. Det är bara domstolen som kan utdöma straff oavsett vilket brott som begås. En kommun kan aldrig utdöma straff! Vår princip är dock att alltid polisanmäla alla typer av brott.

Sammantaget kan jag konstatera att vi inte hade lyckats med detta ungdomsprojekt på egen hand, samarbete har varit nyckeln till framgång. Vi måste därför fortsätta samarbeta, även inom andra områden, men det får jag återkomma till.

Nina Lagh (M)
kommunalrådPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738