Hem | Övriga Nyheter | Kommunalrådets krönika | Nu känns det i luften att våren är på väg!

Nu känns det i luften att våren är på väg!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Visst längtar ni till våren lika mycket som jag? Vi har haft en mörk och lite trist vinter. I och för sig billigare för Håbo kommun med tanke på kostnaden för snöröjning.

Agneta Hägglund (S) kommunalråd, Håbo Agneta Hägglund (S) kommunalråd, Håbo


Så här i bokslutstider tänkte jag berätta lite om hur 2011 varit. Det är ett viktigt tillfälle att ge sig tid att reflektera över det som hänt, ofta ger vi oss inte den tiden.

Fullmäktige antog i december 2011 övergripande mål för vår kommun, mål som jag är  mycket stolt över och mål som jag kommer att arbeta hårt för ska förverkligas.
-    Barn och unga i Håbo ska ges bästa möjliga förutsättningar för personlig utveckling och lärande.
-    Förtroendet för Håbo kommun ska öka.
-    Håbo kommun ska vara en hållbar tillväxtkommun.

Vårt bokslut är nu klart och det visar ett resultat på + 29,7 miljoner och vi kan med stolthet lägga bokslutet till handlingarna, men först måste jag påtala även det goda resultatet när det gäller våra nämnder. Till skillnad från tidigare år så har nämndernas underskott minskat från
-11,3 mkr 2010 till – 2,5 mkr 2011. Nu känns vägen inte så lång till vårt efterlängtade mål , nämligen att samtliga nämnder håller sina budgetar, samtidigt som man uppfyller målen för sin verksamhet.
Det är viktigt att vi har ett bra resultat, eftersom vi har stora investeringsbehov. Ju högre resultat kommunen har, desto mindre behöver vi låna.

Ja, vad är det då som präglat 2011?

Viktiga ”spadtag” har tagits .Byggandet av vårt efterlängtade äldreboende, Solängen, påbörjades och kommer när det är färdigt erbjuda 40 nya boenden för våra äldre. Vi påbörjade även en viktig utbyggnad av vårt reningsverk. Det kommer att ge en utökad kapacitet för  ca 30 000 hushåll och dessutom kväverening.
Spadtag leder till invigning. Buseum, lekplatsen vid Åbergs museum, invigdes och har visat sig vara en riktig ”fullträff” där både barn och vuxna träffas. Detsamma gäller Skateparken, som har blivit en mötesplats både för åkarna och allmänheten. Vi har också under året öppnat ett anhörigcenter på Källvägen. En mötesplats för alla anhöriga som i sin vardag gör allt för att stötta sina nära och kära.

Fullmäktige har fastställt en plan för full delaktighet, detta förpliktigar och samtliga nämnder kommer att arbeta intensivt för att fullfölja intentionerna i planen.
Ett beslut som jag är mycket stolt över och som jag tidigare nämnt, är att vi har beslutat om att utöka färdtjänsten för våra äldre och funktionshindrade från 2 mil till 6 mil. Dessutom så kommer ett förslag till Fullmäktige i april om att medresenärer får åka med, utan kostnad. Detta kommer att innebära enorma kvalitetsförbättringar, och är ett beslut i helt rätt riktning när det gäller plan för full delaktighet.

Inom skolan har ”skollyftet” varit framgångsrikt. Meritvärdena har ökat och är nu högre än någonsin. Våren 2011 fick de kommunala skolorna 210 poäng och placerar Håbo kommun på plats 81 av landets 290 kommuner vilket är en oerhörd förbättring mot plats 131 år 2010. Att vi dessutom är den sjätte bästa kommunen vad det gäller betygens utveckling under de senaste 10 åren är inte bara glädjande utan även lovande för framtiden. Vår satsning på att minska barngrupperna på förskolorna och fritids fortsätter, det går sakta men säkert.

Bålstapolarna nominerades till Götapriset, ett pris som ges till bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. I hård konkurrens med knappt 400 bidrag, valdes Bålstapolarna ut som ett av 51 värdefulla utvecklingsprojekt. Efter juryns utvärdering blev Bålstapolarna en av fyra finalister.
Glädjande är att vi under året har startat ett ungdomsråd, ett råd som jag länge efterlängtat och som kommer att få många viktiga frågor på sitt bord.

Ett viktigt steg inför framtiden är att Håbo kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. I detta ingår bland annat att de medarbetare som vill ska ha möjlighet att arbeta heltid. Detta har påbörjats under 2011 och kommer att fortsätta under 2012.

Vi kommer att fortsätta satsningen på kommunikation och information, detta är grunden för att vi ska höja förtroendet för Håbo kommun.
 Att förbättra det politiska klimatet har under året stått på alla partiers agenda, och jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg.

2012 kommer att bli ett spännande år, fullt av nya utmaningar och möjligheter.

Jag vill avsluta med några kloka ord:

”Dagen idag är en märklig dag, den är din.
Gårdagen föll ur dina händer. Den kan inte få mera innehåll än du redan givit den.
Morgondagen vet du inget om. Men dagen idag den har du. Använd dig av det.
Idag kan du glädja någon.
I dag kan du hjälpa en annan.
Dagen idag är en märklig dag
Den är din.”

På återseende
Agneta HägglundPrenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Per-Eric Josefsson 08 Mar 2012
Grattis till Solängen och Anhörigcentrum! Men glöm inte att fortsatta framgångar i ekonomin består inte bara av att nämnderna har koll på budgetarna. Minst lika viktigt är att se till att kommunen får inkomster (skatt från invånarna).Du nämnde inte något om det enorma behovet av små och billiga bostäder i vår kommun. Ungdomar och pensionärer tvingas flytta från kommunen, som därmed förlorar skatteintäkter.
Du avslutar med kloka ord, vilka jag delar, men i politiken kan man inte leva för dagen utan man måste också planera för morgondagen.
Hoppas vårluften inspirerar Dig att satsa akut på billiga mindre hyresbostäder, så att ungdomar och vi pensionärer kan stanna kvar i vår fina kommun.
Bästa vårhälsningar från Peje
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738