Hem | Övriga Nyheter | Kommunalrådets krönika | Nu är äntligen den efterlängtade sommaren här!

Nu är äntligen den efterlängtade sommaren här!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Krönika av Agneta Hägglund (S), kommunalråd) Visst är det en underbar tid som vi nu går till mötes. Tänk på alla ljusa och ljumna sommarkvällar som jag hoppas att vi alla får njuta av framöver. Det har varit en intensiv men rolig vår och mycket har hänt och mycket kommer att fortsätta hända.

Agneta Hägglund (S) Kommunalråd | Foto: Tore Dahlström Agneta Hägglund (S) Kommunalråd | Foto: Tore Dahlström


Vi kommer att få vara med om en ”resa” som är få förunnat att uppleva. Jag tänker givetvis på det nya centrum vi ska bygga. Ett mer välkomnande centrum med bostäder, affärer, kontorslokaler och ett helt nytt resecentrum. Vi har tagit beslut om att påbörja två detaljplaner för utformningen, vi har anställt en projektledare för projektet och vi har kontakter med många entreprenörer. Vi är igång!

Vi har ett avtal med Kilenkrysset om marköverlåtelse och exploatering av 310 000 kvm i Logistik Bålsta. Detta mina vänner kommer att innebära minst 500 arbetstillfällen till vår kommun Mycket arbete och ytterligare beslut av olika slag krävs dock.

Den 18 juni invigde jag vårt efterlängtade Solängens äldreboende. 40 platser i fantastisk miljö för våra äldre. Jag hoppas att de som kommer att bo där får många underbara dagar i den miljön, för det är fantastisk fint både ute och inne.

Vi har från 1 juni öppnat ett kontaktcenter i kommunen, vilket jag är oerhört glad över. Nu blir vi ännu mer tillgängliga för våra medborgare.

Jag har tidigare berättat om fullmäktiges övergripande mål som antogs 2012 och som bla innehåller målet att öka förtroendet för Håbo kommun. Efter det så har vi genomfört två SCB medborgarundersökningar, en under våren 2012 och ytterligare en under våren 2013. Det är en mycket glädjande läsning. Vi har ökat i alla delar, alla verksamheter har gått uppåt och inte minst kontakt, information, påverkan och förtroende. Jämför man årets resultat mot 2010 års undersökning så är ökningen ännu mer påtaglig. Väldigt roligt och nu gäller det att  fortsätta ett enträget arbete med att bli ännu bättre.

Bostadsbyggandet som är en av våra stora utmaningar fortskrider som planerat. Inflyttning under första halvåret 2014 på Dalvägen, totalt 52 lägenheter. I september hoppas vi ta beslut om utställning av detaljplanen för ”Glastomten” och där kan det bli ytterligare cirka 100 lägenheter. Dessutom överväger Håbo hus att köpa mark av kommunen vid Väppeby som skulle kunna resultera i drygt 50 lägenheter till. Projektet vid Kalmar Livs fortsätter med några hundra lägenheter och under 2014 kommer förmodligen byggnationen i Frösundavik igång.

Fullmäktige beslöt på senaste sammanträdet att köpa industrimark i Draget av Skanska och Skanska kommer att köpa mark för bostäder av kommunen för byggandet av bl.a BoKlok lägenheter. Så vi har kommit en bra bit på väg när det gäller bostadsbyggandet men mer ska det bli!

Vi har också beslutat om budget 2014 vid senaste fullmäktigesammanträdet och jag tänkte bara nämna några satsningar.
•    kontaktcentret förstärks, främst för att möta efterfrågan mot finskt förvaltningsområde
•    Webbplatsen byggs om för att öka tillgängligheten för människor med funktionshinder.
•    SL kort till alla våra gymnasieelever.
•    Minska barngrupperna i förskolan /fritids
•    Utökning av tjänsterna vid öppna förskolan
•    Satsning på ett demensteam.
•    Ledsagning

Totalt så har det fördelats ut drygt 33 miljoner kronor i förhållande till 2012 års budget.
2014 kommer att bli ett tufft ekonomiskt år, men vi kommer att göra allt vi kan för att ha vår ekonomin i balans.

Arbetet med vår vision ”Mitt Håbo 2030” fortsätter. Vi har fått ett fantastiskt gensvar från våra medborgare och det har genomförts ett antal olika aktiviteter. Jag ser fram emot det fortsatta arbetet och vår slutliga vision.

Jag vill avsluta med ett kinesiskt ordspråk: ”Förlorat guld kan återfås, aldrig förlorad tid.

Jag önskar alla en riktigt skön och vilsam sommar, med mycket sol och bad och lite mygg.

Agneta Hägglund (S)
KommunalrådPrenumerera på kommentarer Kommentarer (3 Skickat)

avatar
29 Jun 2013
Det är helt underbart att få leva i ett så vackert land, synd bara att man inte tar tillvara på ytterområden och övriga delar av landet på samma sätt som tätorterna. Tänk om man kunde snygga till lite i Varpsund till exempel (just nu är det en betongpåle som nästan ligger ute på vägen). Och vad fint det skulle vara med en riktigt fin rastplats med turistinformation och toaletter vid Häggeby efter infarten till Skokloster. Och för att inte tala om hur fint det skulle bli om man gjorde en strandpromenad på Upplandsleden från Måttan till Slottet. Och tänk vad båtfolket skulle tycka att det skulle vara fint med toaletter och annan service när de kliver iland i Skokloster (ungefär som i Sigtuna). Ja vi har det allt bra fint i Håbo kommun med en egen radiostation, bygdegård och annat som några eldsjälar driver vidare. Tänk vad fint det skulle vara om kunnunen kunde lyssna på och hjälpa dessa eldsjälar innan det bara är askan kvar av dem.

I år så har man fått en RIKTIG turistinformation i Skokloster, där det inte bara sprids information och tips om vad man kan göra i kommunen - där sprids även glädje och harmoni så välkommen dit. Jag önskar oss alla en helt underbar sommar här i Paradiset i Håbo kommun.

Sommarhälsningar från Tommy
avatar
Christian 16 Jul 2013
Varför sänds inte Kommunfullmäktiges sammanträden i Lokal-TV längre? Det är det många som undrar?
avatar
Agneta Hägglund 17 Jul 2013
Hej Christian.
Tack för din fråga om kommunfullmäktige och att det finns fler som vill veta vad som händer på mötena.
Sedan lite mer än ett år tillbaka direktsänder vi fullmäktige på webben via http:// bambuser.com/channel/Håbo+ kommun. Vi ser där att många tittat på sändningen efteråt. Några dagar efter mötet publicerar vi även hela mötet på kommunens webbplats (http:Habo.se/webbtv) fast då har vi delat upp mötet per ärende.
Anledningen till att vi slutade Direktsända var flera. Sändningarna var dyra att genomföra, den lokaltvproducent som ansvarat för sändningarna slutade och ny aktör måste då köpa utrustning och lära sig Direktsända etc.

Vi vet att inta alla har tillgång till webben men det är den väg vi vet fungerar med befintlig utrustning och bemanning .
Vi tittar just nu på flera olika möjligheter att få fler medborgare att ta del av vad som händer inom kommunen rent generellt och fullmäktige specifikt. Vi kommer förbättra vår information innan,under och efter fullmäktige och vi kommer att använda oss av flera olika kommunikationsvägar. Exakt hur får vi återkomma till under hösten.

Tills dess är du och andra välkomna att ta del av fullmäktige på åhörarplats eller via webben.

Ha en fortsatt trevlig sommar!
Agneta Hägglund
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738