Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Fler återvinner mer hos återvinningscentralen

Fler återvinner mer hos återvinningscentralen

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Fler återvinner mer hos återvinningscentralen i Västerskog – avfall till soptippen har minskat med 149 ton. Återvinningscentralens arbete för miljövänligare avfallshantering fortsätter utvecklas i kommunal regi. Och nu återvinner Håboborna mer än någonsin. År 2013 beräknas bli ett rekordår med cirka 81 000 registrerade besök. Samtidigt har sopor som går till deponi (soptipp) minskat med 149 ton jämfört med 2011.

Illustration Illustration


Sedan oktober 2012 drivs återvinningscentralens verksamhet i kommunal regi. Beslutet togs av miljö- och tekniknämnden i samband med att en ny upphandling skulle göras. Att driva verksamheten i egen regi ansågs vara den bästa ekonomiska lösningen.

– Vi har kunnat jobba tätt ihop med personalen och tillsammans hittat miljövänligare och mer ekonomiska lösningar för verksamheten, berättar Maria Åhrström, miljö- och avfallshandläggare.

Ett exempel är arbetet för att minska mängderna som går till deponi- det vill säga det som slängs i ”ej brännbart”.

– Det som slängs i ”ej brännbart” är avfall som inte kan omhändertas, varken återvinnas eller förbrännas. Det är slöseri på naturens resurser och är den dyraste fraktionen för oss som kommun att ta hand om. Därför ska det vara ett sista alternativ och något vi minimerar så mycket som möjligt. Och där har personalen tillsammans med kommuninvånarna gjort ett fantastiskt jobb och fått ner mängderna, berättar avfallshandläggare Maria Åhrström.

I dag beräknar avfallsavdelningen att 149 ton mindre slängs i ”ej brännbart” jämfört med 2011. Andra nyheter är komprimatorer som trycker ihop förpackningarna vilket minskar antalet transporter och insamling av fallfrukt som blir biogas.

Återvinnare är extra välkomna lördag den 19 oktober
För att fira ett år i kommunal regi och kommuninvånarnas gemensamma återvinnarinsatser bjuds besökare hos återvinningscentralen på tipspromenad och utlottning av praktiska arbetshandskar.
 
Håbobornas återvinning i siffror senaste året:
Metall - 443 ton
Wellpapp -145 ton
Trädgårdsavfall -1 164 ton
Fallfrukt som blivit biogas- 4,86 ton (under september 2013)

Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (4 Skickat)

avatar
Jan 22 Okt 2013
Hur återvinner man politikerna i KF?
avatar
kalle 22 Okt 2013
Vid valet 2014 återvinner vi bara kunniga och bra politiker, resterande politiker går till deponin
avatar
becca baxter 05 Jul 2016
Kul att höra
avatar
Håkan Sundström 06 Jul 2016
Håbo kommun kan vara stolta över återvinningscentralen i Västerskog. Ordning och reda präglar denna verksamhet där personalen gärna hjälper till i samband med sopsorteringen.
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2744