Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | En oas i det öppna landskapet

En oas i det öppna landskapet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Åker man en bit söderut från Håbo kommun kommer man in i Upplands Bro, fortfarande i Uppland. Där, en bit in i Upplands Bro kommun finns ett tiotal butiker i en stor lada som har blivit ett mecca för den som älskar landsbygden. Där finns konst, konsthantverk, hantverk och närodlat på ett och samma ställe. En levande gård med gamla anor för alla som uppskattar lantlig miljö, mathantverk, hembakat, syateljé, antikviteter, keramik, marknader mm. Det är på Öråkers gård i Upplands-Bro kommun intill Mälaren man finner detta spännande utflyktsmål.

Ladan sträcker stolt på sig och visar sitt innehåll Ladan sträcker stolt på sig och visar sitt innehåll


Sedan drygt nio år tillbaka i tiden har Carola Dyrssen hand om Ladans hyresgäster med sina butiker. Hon är uppväxt på gården men har bott utomlands i cirka 30 år. När längtan till den svenska landsbygden blev för stor flyttade hon tillbaka hem till Upplands Bro och det ångrar hon inte en sekund. Idag är hon mycket nöjd med vad hennes hyresgäster åstadkommit i den stora ladan.

Stora möjligheter för landsbygden
– Jag ser hur kreatörerna som har sina butiker här i Ladan växer med uppgiften att marknadsföra sina produkter och tjänster och hur de trivs. Det speglar av sig även på kunderna som också inspireras och trivs här. Jag är verkligen nöjd med livet hemma på gården, säger Carola.
– Det är tack vare samarbetet med kommunen som vi har kunnat genomföra många spännande aktiviteter. Vi vill inspirera och föra landsbygdens kulturarv vidare. Det finns många tomma ladugårdar och kreativa människor runt om i landet där det finns stora möjligheter för landsbygden att leva upp.

Trivsam atmosfär
Utanför Ladan bland många andra sitter Therese Welander och Kristofer Svensson Kvick. Therese berättar att de kommer från Upplands Väsby och att de sett en annons om Ladan och blev nyfikna på att se vad det var.
– Vi tyckte det lät spännande med många små butiker i en lada på landet så vi måste åka hit och titta. Vi börjar med att fika och sedan skall vi gå in och botanisera i alla fina små butiker, säger Therese.

En liten bit framför där besökarnas bilar står parkerade ligger den gamla sågen som nu blivit hönshus Det är omgivet av blommor och rotfrukter. Solrosor i kolossalformat vajar på stadiga stjälkar och under dem blommar flera olika sorters blommor som bildar en färgsprakande oas och bidrar till känslan av harmoni. Bakom hönshuset går en tupp och några hönor, också de i vackra färger. Allt sammanvävt får hela området att utstråla någon form av livslust och lugn.

Ladan har blivit något av ett landsbygdens galleria med många besökare varje veckoslut, en verksamhet som fyller tio år nästa år. Det är öppet lörd. och sön. kl. 11-16 fram till Jul. För mer information se hemsidan: http://www.ladanoraker.se/. Förutom allt som pågår i och omkring Ladan så finns det hästar, får, grisar och getter på gården som är omgiven av stora odlade arealer.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Album

Foto: Tommy Hildorsson Foto: Tommy Hildorsson Foto: Tommy Hildorsson

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2753