Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | Trygghet till alla

Trygghet till alla

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Tänk om vi slopade arbetsförmedling, socialbidrag och sjukförsäkring och helt enkelt lät landets alla invånare ta del av en basinkomst eller medborgarlön. Är det möjligt? Absolut inte, hävdar skeptikerna. Men då har de missat att basinkomst redan är en realitet i flera länder i världen.

Basinkomst, även kallad medborgarlön, har funnits i den politiska diskussionen under en lång tid. Basinkomst, även kallad medborgarlön, har funnits i den politiska diskussionen under en lång tid.


Dagens arbetsmarknad befinner sig i förändring. Inte minst har den tekniska utvecklingen gjort att många traditionella jobb ersätts av mjukvara eller robotar. Dessutom gör globaliseringen att många jobb försvinner till låglöneländer. Resultatet blir att företagen fortsätter göra stora vinster, utan att för den skull ge fler personer arbete.

Ana Udovic går i den nya tidningen Syre - grönt nyhetsmagasin igenom hur det ser ut med basinkomst runt om i världen.

Läs hennes artikel här: http://tidningensyre.se/trygghet-till-alla/

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (3 Skickat)

avatar
10 Apr 2015
Det var en mening från basinkomst.nu som fick mig att förstå rätt mycket

"Vi menar att det måste vara en rättighet att klara sig ekonomiskt utan att behöva utstå förnedring och kontroll. Vi menar också att basinkomst är en lösning på många av de problem som dagens system skapar."

Att arbeta räknas som förnedring.och kontroll! Men det är tydligen helt ok att vi andra förnedras och kontrolleras så att dom som stödjer basinkomst.nu får sin inkomst varje månad.
avatar
Johan 10 Apr 2015
Om jag tolkar rätt så får ALLA en basinkomst, som täcker det mest grundläggande, men inte mer.

Sedan om du väljer att jobba tjänar du mer förstås.

Det råder redan arbetsbrist i Sverige medan alla arbetslösa ska hitta ett jobb. Hyckleri?
Samtidigt som man vill höja pensionsåldern.

Johan
avatar
Pål Christophersen 10 Apr 2015
Basinkomst kan säkert fungera hyfsad i några länder - men med den nordiska modellen så ser jag många problem - och mest av allt ersättningen.

Fördelen med basinkomst är att den får bort byråkrati - milliardbelopp i löner som kan användas på att ges till dom som behöver det. "Fine" - jag ser fördeler med den. Och jag ser problemet med att dom som förlorar sitt jobb måste hitta nya jobb - men det argumentet droppar jag nu.

I texten så säger man 8-10.000 - det finns säkert många i Sverige som kan överleva på 8-10.000 netto - men det finns nog fler som inte kan överleva på det beloppet. Och vem ska ta besluten om varför en inte arbetsför person kan klara sig på det beloppet medan en annan kan det ?

Och vidare - hur många personer som lever på a-kassa etc har i dag 10.000 eller mindre i månaden ? Om en person har en hyfsad ersättning från a-kassan, sjukpenning etc - så är beloppet högre än 10.000 - i början mycket högre. Dom som verkligen behöver ekonomisk hjälp är dom som förlorar på det.

OK - ersättningen är för låg - låt oss öka den till 15.000 - då är det problemet löst. Nu får dom like mycket som dom har i dag.

Men nu börjar det verkligen bli problem. Om ersättningen är för hög - varför vill en person med låg lön arbeta ? Ja jag kan köpa argumentet att många vill ändå arbeta, även om dom erbjuds lön för att stanna hemma. Men en person som inte trivs jättebra på sitt jobb får ett val: 17.000 i mnd för en 40 timmars arbetsvecka eller 15.000 för att stanna hemma...jag trivs på mitt jobb, men med det valet så stannar åtminstone jag hemma. Och sedan - hur kul är det att skatta på sin inkomst och veta att det beloppet finansierar att en f.d. arbetskollega som är arbetsför kan ligga på soffan ?

Så det jag funderar mest på är - vem är det basinkomst ska hjälpa ? Jag ser inte hur det kan bli bättre för dom som mest behöver ekonomisk stöd - och då återstår vi realistisk sätt med dom som inte vill arbeta eller dom som inte har kompetens för att arbeta. Dom som inte vill arbeta (dom som ser på arbete som förnedring och kontroll) vill inte jag finansiera - och dom andra tycker jag det är bättre om man hittar sätt att försöka få dom att arbeta än att ge dom pengar för att stanna hemma.
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739