Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | Kan vi göra det själva?

Kan vi göra det själva?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Varför lyser de demokratiska ideal som utgör grunden för det moderna samhället med sin frånvaro i företagsvärlden?Det här är en tankeväckande dokumentär som behandlar ett högaktuellt ämne: frågan om kapitalismens grepp om den moderna demokratin. Varför lyser de demokratiska ideal som utgör grunden för det moderna samhället med sin frånvaro i företagsvärlden?

Filmen innehåller intervjuer med forskare, akademiker och samhällsdebattörer såsom Kajsa Ekis Ekman, Roland Paulsen och Noam Chomsky, samt fallstudier av företag som överlever som ekonomisk-demokratiska experimentverkstäder inom ramen för det kapitalistiska systemet.

En film av Patrik Witkowsky, Jesper Lundgren, André Nyström och Nils Säfström.

Distribueras i samarbete med Mediekooperativet Fria Tidningar.

Musik:
”It's All Good” av El Perro Del Mar (Google Play • iTunes)Prenumerera på kommentarer Kommentarer (2 Skickat)

avatar
Noam 31 Maj 2015
Befria mänskligheten från marknadens vidskeplighet och synder och avskaffa fattigdomen som är en följd av dess synder. Detta mål kan uppnås genom att utsträcka demokratins principer till att omfatta ekonomin.
Det är de som arbetar som ska bestämma arbetstiden, anställningsförhållandena och fördelningen av produktionen. Det är arbetarna själva som ska välja industrins ledare, och de ska väljas till tjänare, inte till herrar.
avatar
Nisse 03 Jun 2015
Nja, det verkar helgalet att de anställda ska bestämma i ett AB/EF.
Vill man ha det så kan man starta en ekonomisk förening eller ideell förening.
Då kan man bestämma allt detta på föreningsmöten. Blir föreningen tillräckligt stor får man ett fint smakprov på Polsk Riksdag eller en trögrörlig organisation som aldrig kommer till beslut - eller för sent. Men visst, gör så - hitta några likatänkande och få tummen ur ar-let. Gnälla hjälper ingen att få mat på bordet.

Det är faktiskt frivilligt att ta en anställning i dag. Med det menar jag inte att man kan välja och vraka, för det kan man inte. Men man kan välja om man vill jobba, stå utanför arbetsmarknaden. Men man kanske inte ska bli förvånad om övriga medborgare knorrar om de ska bidra med pengar till dessa - de har ju valt att inte arbeta - då får de skaffa pengar på eget vis. Bidragen är till för dem som inte kan, eller har kunnat jobba men inte klarar det trots en vilja till det. Bidrag är inte en försörjningsväg.

Sedan har du till viss del rätt, ledare ska vara medvetna om att de är tjänare - men det är även de anställda. Vänder man bara på pyramiden har man ju skapat pöbelvälde/kommunism där den enskilde ledaren aldrig får fatta egna beslut, stå för dem eller känna ansvar. Det är tyvärr inget trevligt alternativ, sådant dödar bara initiativförmåga, entreprenörskap och företagsamhet. Sånt gillar bara oförrättade, överkörda och hämndlystna kommunister som vill "ge igen".
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2753