Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | Med autopilot ner i sönderfallet

Med autopilot ner i sönderfallet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(En artikel i Fria tidningen 15 maj 2015.) Tisdag 28 april händer det igen: stopp i tågtrafiken mellan Centralen och Södra Station i Stockholm. Signalfel, spruckna växlar och nedfallna kontaktledningar hindrar allt oftare tågtrafiken. Och järnvägen är inte det enda som krånglar. Det är trassel också med vården, skolan och snöröjningen. Det började på 1980-talet. Politikerna fick för sig att en autopilot, marknaden, skulle ersätta samhällsplanering och demokratiska beslutsordningar. Med privatiseringar och köp- och säljsystem skulle allt bli billigare och effektivare. Det blev inte riktigt så.DET STATLIGA UNDERHÅLLSBOLAGET Infranord driver ett attitydprojekt. Banarbetarna ska lämna den historiska barlasten och skolas i en ny företagskultur präglad av affärsmässighet. ”Under 2016 ska vi vara ordentligt på väg … från omvårdnad av järnväg, till leverans enligt kontrakt”, heter det i ett internt dokument.

Tågresenärerna i landet har på senare tid fått talrika prov på affärsmässigheten i branschen. Den 23 mars stod pendeltågen i Stockholm stilla på grund av en spricka i en växel vid Tegelbacken. Skadan noterades i månadsanmärkningar redan i september och november 2014. Om man med lite svetsjobb byggt upp stålprofilen som planerat i januari hade det inte blivit något trafikstopp. Arbetet hade tagit på två, tre timmar nattetid.

Läs fortsättningen på mikaelnyberg.nu

---------------------------------------------------------

Mikael Nyberg är frilansjournalist och författare till böckerna Kapitalet.se (2001) och Det stora tågrånet (2011).Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738