Vart femtonde barn i Håbo har föräldrar med skulder hos Kronofogden
Över 175 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, men det finns stora skillnader mellan olika kommuner. I Knivsta är det ett av 30 barn, i Tierp ett av sju.
– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.
I början av juni levde 343 barn i Håbo kommun i en familj där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, en minskning med 16 barn jämfört med samma tid förra året.
Jämfört med andra kommuner har Håbo relativt få barn som lever i skuldsatta familjer. I en typisk grundskoleklass i Sverige finns 21 elever. Detta innebär att det i Håbo i genomsnitt finns ett barn i varje klass som lever i skuldsatta familjer.
I hela Uppsala län handlar det om 6 017 barn, men det finns betydande skillnader inom länets gränser. Högst andel barn i skuldsatta familjer har Tierp med 14 procent, lägst andel har Knivsta med 3 procent.
Stora skillnader över landet
I början av juni levde cirka 177 000 barn i familjer där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, en minskning med tre procent jämfört med samma tid förra året.
– Det är förstås glädjande, säger Tina Häggmark. Men vi befarar att den positiva trenden kan vända till det sämre. Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden. Tyvärr pekar andra undersökningar vi har gjort på att många barnfamiljer får allt svårare att klara sina utgifter.
Det nationella genomsnittet döljer stora skillnader: i skånska Lomma är det bara ett barn av 62, medan det i Ljusnarsberg i Örebro län är ett barn av fyra.
– De stora geografiska skillnaderna är kopplade till hur samhället ser ut i stort. Där det finns många som har skulder hos Kronofogden, finns också många barn i skuldsatta familjer. Faktorer som arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå påverkar, säger Tina Häggmark.
Sommaren en extra jobbig tid
Sommaren är ofta en jobbig tid för barn som växer upp i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Kompisarna hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med. Då är det lätt att få känslan av att man är den enda som inte gör något roligt på sommarlovet.
– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.
Kronofogden och Bris samarbetar för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Samarbetet handlar till största del om att sprida information till barn om att de inte är ensamma om sin situation, att det inte är deras fel och att det alltid finns någon att prata med om hur livet är just nu. Barn upp till 18 år kan dygnet runt ringa till Bris kuratorer anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris forum. Vuxna kan också få stöd från Bris och Kronofogden kring hur man kan prata om de här frågorna med sina barn.
– I en samhällskris är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När vuxna förlorar jobb och inkomst, eller oroar sig för framtiden, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma, och kan innebära att barnets möjligheter att delta i fritidsaktiviteter och sociala sammanhang på lika villkor som andra barn begränsas, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.
Fakta: Så kan du prata om ekonomi med barn
• Prata med ditt barn. Föräldrar kan vilja skydda sina barn genom att inte berätta om sin ekonomiska oro. Barn känner ofta av situationen mer än vad vuxna tror, men behöver också vuxnas hjälp att förstå. Det som är obegripligt är ofta skrämmande, kanske gör sig barnet en bild av att läget är värre än det är.
• Trygga barnet med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi. Många barn försöker underlätta för sina föräldrar, till exempel genom att avstå från att fråga och berätta om vissa saker.
• Är du lärare eller någon som på annat sätt möter många barn? Prata om att barn och familjer har det olika, att det kan vara svårt ibland men att barn har rätt att må bra och föräldrar har rätt till stöd för att klara av att vara bra föräldrar.
Läs mer om samarbetet med Bris på www.kronofogden.se/beratta.
Källa: Kronofogden
Bedöm denna artikel:
Fler nyheter
- Håbo deltar i SCB:s stora medborgarundersökning 28 Aug 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommuns resultat i EU-valet 14 Jun 2024 | Politik
- Skoklosters slott bygger ny lekmiljö för barn 20 Maj 2024 | Skokloster
- Sex av tio barngrupper för stora i Håbo 17 Maj 2024 | Skola
- Susanna Alakoski och Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024 09 Apr 2024 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Sommarläger på finska – ett samarbete mellan Håbo och Enköping 09 Apr 2024 | Politik
- Så vill vi förändra Håbo! - ungdomar berättar med vernissage 20 Mar 2024 | Ungdom
- Barocka buketter inleder säsongen på slottet 20 Mar 2024 | Skokloster
- Full fart när rekryteringsmässan hölls på Fridegårdsgymnasiet 08 Mar 2024 | Företag
- Nya siffror: Befolkningen ökar i Håbo – nu 22 974 personer 26 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Del av Stockholmsvägen stängs av 20 Feb 2024 | Politik
- Så gör du ditt hem personligare - med fototapet 20 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Hushållens disponibla inkomster sjunker i Håbo 16 Feb 2024 | Övriga Nyheter
- Håbo kommun klättrar i utmärkelsen Bästa Tillväxt 18 Dec 2023 | Företag
- Allt färre omkommer i jultrafiken – här är Håbos mest olycksdrabbade vägar 18 Dec 2023 | Övriga Nyheter
- Traditionell julmarknad i storslagen slottsmiljö 29 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Fyra av tio elever når inte gymnasieexamen i Håbo 29 Nov 2023 | Skola
- Elin Söderlind får Håbo kulturstipendium 16 Nov 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
- Håbo ger småföretagare goda förutsättningar i ny jämförelse 16 Okt 2023 | Företag
- Nya historiska spökberättelser om Håbo! 16 Okt 2023 | Kultur/Konst/Lokalhistoria
Kommentarer (0 Skickat)
Lämna kommentar
OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in
Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.
Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).