Hem | Övriga Nyheter | Tankerutan | Romantiken då och nu...

Romantiken då och nu...

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Romantiken har för mig alltid präglats av mjuka och runda former/linjer. Sinnesstämningarna under denna tidsepok, slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, är enligt min mening en spegling av dagens sinnesstämningar.Människor då, sökte efter något värdebeständigt och varaktigt. Närmast till hands var då religionen.
I dag, har religionen blivit alltmer accepterad av unga sökande människor. Det har givet resultat i offentliga ”religiösa kändisar”, sekter.

Konservatism och individualism dominerade tänkandet, då. Känslan av att vara originell var av stor betydelse för människan.
Det är något som i högsta grad dominerar dagens filosofi.

Genom den betungande och förnuftiga upplysningstidens slutskede, skapades en trots mot allt vad förnuft var. En stark känsla av att få fly undan den trista och oroliga verkligheten, drev människor till att söka sig tillbaks i tiden och deras historia.
Även dessa känslor och detta intresse för vår egen historia, går igen idag.

Mjuka och runda former, som jag nämnde i början, är främst mina egna tankar  och föreställningar av Romantiken.
Spetsar, rysch och pysch med högbarmade damer och välpudrade perukprydda herrar, som viskar kärleksord i damernas öron, det är för mig Romantiken i stora drag.

En annan kategori människor som hade stor betydelse under Romantiken, var de målande konstnärerna. De betraktades som unika.
I dagens samhälle har konstnären utvecklats till en ”allt i allo”. Vi har blivit vår egen konstnär. Genom att färgsätta väggar, tak, kläder och även trädgårdar, kan man se dagens människa som ”sin egen konstnär”. Konsten uttrycks ju inte endast genom tavlor, konst är så mycket mer i dagens samhälle.

Naturdyrkan va ett stort ämne under Romantiken.
Rossaue blev den nya rörelsens profet. Han ansåg att människan skulle återvända till naturen. Dessutom konstaterades att pedagogiken bland barn var viktig. Barn skulle lära sig att ta konsekvenserna av sitt handlande.
Dagens barnuppfostran går i samma spår, och vad naturen beträffar, har vi fortfarande kvar ”den gröna vågen”, som är så betydelsefull idag.

Min resumé är enkel. Romantiken har och är fortfarande en viktig och betydelsefull tidsepok för dagens samhälle.
Romantiken representerar känsla, vilket är något vi måste respektera är en bit av livet, som inte får försvinna bort i vårat högt utvecklade och datoriserade samhälle.

Susanne Boussard
KalmarsandPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2741