Hem | Övriga Nyheter | Tankerutan | Årstider kommer och årstider går

Årstider kommer och årstider går

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Nu är vi inne i månaden september, den första höstmånaden av tre. Men när, är det höst? Vem har bestämt när vi ska kalla årstiden för höst?Definitionen av höst kan man läsa i den gamla Bondepraktikan, ett i från början tyskt häfte på tolv sidor från år 1508. Tanken var att utifrån de tolv juldagarnas väder, dra slutsatser över hur vädret skulle bli, de kommande tolv månaderna. Man använde sig av naturens tecken, en samling visdomar, spådom och folktro av väderintresserade och väderberoende människor. Varje månad stod för olika råd inom jordbruket, jakt och fiske, trädgårdsskötsel mm.
 
Den första svenska upplagan av Bondepraktikan, kom år 1666, men den avgjort mest kända och numera citerade bondepraktikan är från år 1875. Denna publikation innehöll diverse förutsägningar om väder och vind, helgdagar och hälsoråd samt 33 kritiska dagar på året.
Bondepraktikan, kan man säga, var en föregångare till vår moderna kalender.
Konstnären Carl Larsson, har illustrerat en utgåva.

Sååå… hur ser nu Bondepraktikan på september, hur kommer månaden att se ut vädermässigt och vad ska man tänka på under denna månad att göra i sin trädgård?

”Det väder som är den 1/9, det vädret fortsätter hela september månad ut.”

”Mikaelsdagen 29/9, om det denna dag blåser nordlig eller ostlig vind, så blir vintern sträng. Om det inte blåser men regnar, blir det en mild vinter. Men regnar det inte, så blir det säkert ett torrt nyår. ”

”Beträffande trädgården, så ska de fleråriga växter, alla slags lökväxter som ska blomma på kalljord, planteras ut. Plantering av träd och buskar skall ske från slutet av september till mitten av oktober, och ömtåliga arter som pil och poppel skall helst planteras på våren i april. ”

Ja det var ett axplock ur den informativa Bondepraktikan, och hösten startar ju olika beroende på var man bor förstås, men Bondepraktikan anser att hösten börjar i september och åtföljs av de två kommande månaderna, oktober och november.

Susanne BoussardPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2747