Hem | Övriga Nyheter | Ungdom | Skolarbete med fokus på Gamla Bålstas utveckling

Skolarbete med fokus på Gamla Bålstas utveckling

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det var då, när Bålsta var ungt. Järnaffären, Gulfmacken, Gästgiveriet och människorna, allt var så annorlunda mot idag 50, 60 70 år senare. Det är om det Felix Bergendorffs skolarbete ”Projekt Västerängen” handlar, Gamla Bålstas utveckling. Till sin hjälp har han fått träffa några Bålstabor som var födda på 1920, -30 och 40-talet. Felix själv är född på 1990-talet och går ut Gymnasiet till våren.

Felix ocg Sylvia | Foto: Tommy Hildorsson Felix ocg Sylvia | Foto: Tommy Hildorsson


I mitten av oktober skall skolarbetet vara klart att redovisas. Nu är han mitt uppe i arbetet och fascineras över vad han får höra av dem som levde i Bålsta långt innan han var född. Han bor själv i området Västerängen och forskar nu bakåt i tiden för att få höra om ursprunget på platsen där han bor och runt omkring.

– Jag fick bland annat höra att det funnits ett Folkets Hus och en Folkpark där Kyrkcentrum nu är beläget. Jag blev mäkta förvånad när jag fick höra hur tiderna varit några sekel bakåt i tiden. När Sylvia Segerström Rabe född 1943, Rune Johansson född 1933, Rolf Lindberg född 1929 och Göran Widlund född 1943 berättade om Gamla Bålstas historia blev jag nästan stum. De visade bilder och dokument från generationer bakåt i tiden, något som var oerhört intressant och givande. Inte kunde jag ana att det var så stor skillnad på då och nu, säger en mycket belåten Felix Bergendorff.

Äldre generationer – en guldgruva
Felix går sista året på Samhällsvetenskapliga linjen på Fridegårdsgymnasiet och tar studenten till våren. Att han fått tillgång till så mycket information den här dagen har han Göran Widlund att tacka för, eftersom Göran är Felix språklärare. Sylvia, Rune, Rolf och Göran berättade alla om hur det var på den tiden då de var unga, hur få människor det bodde i Bålsta jämfört med idag. De berättade om hur de åkte kälke på landsvägen på vintrarna, när tromben drog genom Bålsta 1939, när Håbos första kommunkontor byggdes och när E18 gick genom samhället. Det var på den tiden då det gick 10 poliser på cirka 1000 invånare. Det var mycket att bita i för Felix och han var mer än nöjd när han lämnade rummet i biblioteket efter att fått ta del av dessa ”öppna historieböcker” som han fått vara tillsammans med cirka en och en halv timme.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738