Hem | Politik | Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet

Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Enkelt förklarat så var de politiska grupperna i Tyskland på 30 talet svaga och sjabblade med varandra. Detta gjorde att partierna saknade handlingskraft att ta tag i frågor, något som det fanns ett stort behov av då Tyskland led kraftigt av recessionen 1929 och följderna av första världskriget.2010 så är situationen i Sverige helt annorlunda. Visst har vi befunnit oss i en ekonomisk kris men gemeneman har inte drabbats så hårt av lågkonjunkturen. Trots det så går högerextrema krafter framåt. Varför väljer människor att rösta på dessa? Okunnighet och rädsla för invandrare och främmande kulturer, visst! Precis som på 30 talet så är de etablerade partierna svaga och splittrade. Många går andra intressen än folkets! En besserwisser attityd som bygger gränser mellan väljare och de folkvalda. De högerextrema Sverigedemokraterna erbjuder folket nationell samling. Precis som, i Tyskland på 30 talet. En sådan samling är svenskarna inte bortskämda med. I ärlighetens namn så tror jag inte att Jimme Åkesson är en sådan som startar krig men däremot så använder han sitt hatbudskap mellan olika grupper i Sverige. Men Vänta nu! Var det inte så som Hitler också gjorde? Härska genom att söndra. Det är fel och odemokratiskt att stänga ute partier som blivit inröstade av väljarna även om de råkar vara rasistiska sverigedemokrater. Som man bäddar får man ligga som man brukar säga. Det tar såklart inte bort ansvaret från de väljare som lägger sina röster på SD. Jag påstår att den som lägger sin röst på SD är genuint okunniga. Kanske så skulle SD väljare lyssnat bättre på historielektionerna. På 30 och 40 talet kallades de för nazister på 90 talet så var det Ny Demokrati och idag är det Sverigedemokraterna.

Somir Sinharay
http://somir.blogg.se/

----------------------------------------------------------------

Kommentarer överförda från den gamla hemsidan

Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
av Hakan Onsdag, 08 september, 2010 kl. 11:34
(Info om Insändaren | Skicka ett meddelande)

Somir,Jag håller med dig i det mesta du skriver i detta ämne. Vad som är orsaken vill jag peka på tre saker.

1. En misslyckad emmigrationspolitik av regeringarna historiskt tillbaka.

2. Ett misslyckande av skolan att inte informera om historien och vad som orsakade att första och andra världskriget bröt ut.

3. En förlamning av de lokala politikerna att inte komma ihåg förintelsen dagen den 27 januari där alla skolor borde ha en temadag i ämnet demokrati.

Tyvärr så kommer vi att gå mot en ökad segregation om inte SD stoppas på lokalplanet i alla kommuner. Skolorna är det forum där denna information måste identifieras.

Håkan Sundström


[ Besvara denna kommentar | Radera ]

    Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
    av Somir Onsdag, 08 september, 2010 kl. 12:18
    (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )http://www.somir.blogg.se
    Du har helt rätt Håkan! Bristerna i att informera i skolan om allt hemskt som skedde på 30 och 40 talet skapar en okunskap som är allvarlig. Jag undrar hur man tänker när man funderar att lägga sin röst på ett extremistiskt parti?

    På ett sätt så kan det vara ett uttryck för en önskan om förändring, en samhällsförändring. Där ligger ett stort ansvar på våra etablerade politiker och partier. Många politiker lyssnar inte på väljarna om det inte är valtider. Jag tro även att det finns en outryckt önskan om att partier närmar sig sina ideologisk ståndpunkter igen. Idag är politik väldigt lite ideologi. Exempelvis så har FP en partiledare som inte är i närheten av att vara en äkta liberal! Inte om man vet vad liberalism är. Socialdemokraterna har även de lämnat mycket av sin ideologi! En anpassning kanske? Moderaterna känner man inte heller igen idag, det är väl därför de kallar sig De nya moderaterna. Centern på riksnivå är inte heller det parti det än gång var. Så kommer då SD med samma lösningar som Hitler hade för Tyskland på 30 talet. Det lustiga är att typiska SD väljare inte är representativa för deras politik.


    [ Besvara denna kommentar ]


Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
av kbr Onsdag, 08 september, 2010 kl. 19:56
(Info om Insändaren | Skicka ett meddelande | Din Blogg)

Jag håller inte med dej allas invandrar politiken är en katastrof
man är tröt på mord våldtäkt bränder burka osv
det måst bli mer lag och ordning här i sverige
så fort man nämner det här är man rasist det är fel
tycker många kolla bränder i uppsala och malmö det är en katastrof


[ Besvara denna kommentar | Radera ]

    Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
    av Somir Onsdag, 08 september, 2010 kl. 22:53
    (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )http://www.somir.blogg.se
    Det finns problem, det kan jag hålla med dig om. Men problemet är snarare integrationspolitiken och segregeringen snarare än invandringspolitiken. Dvs bostadspolitiken. Bränderna har framförallt drabbat invandrartäta områden. För mig är våldet som du nämner ett uttryck för något även om det självklart aldrig är okej. Men hur blandar du ihop mord och våldtäkter med burka? För det första så är inte alla som mördar och våldtar invandrare. Att man som SD ens tar upp burka som ett problem. Det är ytterst fåtal som har burka i Sverige. OBS burka är den heltäckande dräkten där endast ögonen syns. Det är en helt oviktig fråga om man inte har problem med tolerans.

    Att man är rasist eller högerextremist om man röstar på SD beror på att man faktiskt lagt sin röst på ett parti med rötter i nationalsocialism. Återigen, titta på likheterna. Tom många argument är de samma. Ser inte du kbr likheterna och isåfall vad är olikheterna?

    Somir


    [ Besvara denna kommentar ]

        Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
        av kbr Torsdag, 09 september, 2010 kl. 18:00
        (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )
        Så fort man nämner invandringen här i sverige då är man
        rasist jag tycker invandringen här är ett stort problem och det tycker många här sverige man behöver inte rösta på sd eller något
        anat parti för att tycka så. du vet vad jag menar med buraka osv
        men du försöker och vinkla det på något anat set
        man ska följa dom regler som finns här i sverige jag är född på 50talet då var det bra här i sverige men nu har det blivit katastrof
        med bränder och mord och kvinnoförtryck och grupp våldtäkter det måst bli ett slut på det här dom politiker som finns nu borde komma ner på golvet och titta hur det se ut här och inte bara prata massa strunt. jag har set dom här problemen i verkligheten . nu när jag har skrivit det här då är jag rasist och många fler här i landet.Tack för ordet


        [ Besvara denna kommentar ]

            Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
            av Anders_Nilfjord Torsdag, 09 september, 2010 kl. 21:18
            (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )
            Ursäkta men är det inte lite magstarkt att säga att det skulle vara katastroftillstånd i Sverige. Att påstå att gruppvåldtäkter skulle vara något vanligt förekommande är ren och skär lögn. Ja, det finns sådana fall och ja, det finns en överrepresentation av personer med utländsk bakgrund, men att därigenom påstå att det skulle vara något vanligt i samhället är att överdriva ordentligt. Det är fortfarande så att den vanligaste formen av våldtäkt sker av personer i den närmaste umgängeskretsen.

            Jag håller med dig att det är ett problem med bränder i vissa förorter men det är inte heller där någon majoritet av de boende som deltar i dessa bränder. Det är en liten grupp som håller på med detta.

            Jag vet inte vilken värld du lever i som påstår att allt är katastrof. Jag vet inte vad du bygger dina antaganden på och vilken erfarenhet du har av personer med utländsk bakgrund för det kan ju knappast vara från Håbo där det knappt finns personer med utomnordisk härkomst.

            Det är viktigt att vi i Sverige står upp för ett öppet och fritt samhälle där alla är välkomna.

            Anders Nilfjord
            Folkpartiet liberalerna Håbo


            [ Besvara denna kommentar ]

                Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
                av kbr Torsdag, 09 september, 2010 kl. 21:46
                (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )
                Ursäkta ja det där med våldtäkter  och kvinnoförtryck är ingen lögn
                det är ren fakta jag har själv set det när dom kallar svenska flickor svenne horor osv  många har fått nog                [ Besvara denna kommentar ]


Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
av Somir Torsdag, 09 september, 2010 kl. 23:46
(Info om Insändaren | Skicka ett meddelande | Din Blogg) http://www.somir.blogg.se

Håller med dig Anders! I Håbo är har vi inte problem med det som kbr nämner. Att dra alla över en kant är fel. Sen är det ju intressant! När slutar man att vara invandrare? Många individer som ställer till med problem är födda i Sverige. Jag påstår att det inte är invandringen utan segregationen som är problemet. En annan sorts segregation finns i Håbo, även den inte helt sund. Att ha invandrarbakgrund är inte synonymt med mord och våldtäkter!

De som förstör är en liten grupp individer, och de förstör främst för andra människor med invandrarbakgrund. Jag träffar dessa killar varje dag i mitt jobb då jag undervisar elever som sitter på paragraf 12 LVU. Tro det eller ej men de här killarna har en själ de med men med ofta en sorglig och trasig bakgrund. Att som SD säger skicka ut invandrarna löser inget förutom att Sverige stannar. Men vad överhuvudtaget har SD att göra i kommunalpolitiken? Som Tomas (FP) nämner i sin artikel så är de ute efter partistödet. Eftersom SD precis som Nationalsocialisterna i Tyskland är centralstyrda som de flesta extremistpartier så styr man kommunpolitik centralt. Härska genom att söndra.


[ Besvara denna kommentar | Radera ]


Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
av lysglimt Fredag, 10 september, 2010 kl. 05:35
(Info om Insändaren | Skicka ett meddelande)

Men Somir - tror du seriöst att du gör allt bättre när du säger att folk som lägger sin röst på SD är genuint okunniga ? Det är det tankesättet som gör att SD får röster. Ni får folk att tycka lite synd om dom - exakt vad SD hoppas på.

Sveriges media (med Aftonbladet och Expressen i spets) och Sahlin, Reinfeld och dom andra i politiken har skapat SD - genom att idiotförklara dom och låtsas som dom inte finns. Har väljare ansvar ? Självklart - men vad säger det om ditt parti, M, SD, FP, V etc - när dom heller röstar på ett parti utan politik enn på er ? Kanske ni i politiken nu ska försöka ta lite ansvar och göra något åt situationen ?

I riksdagsvalet får SD kanske 5-6% - när går gränsen för hur stort ett parti kan få bli och fortfarande "inte få existera" ? 10-15% ? Om 15% röstar på SD ska ni då fortfarande säga att det är 15% genuint okunniga som röstar på dom ?

Pål Christophersen (som INTE kommer att rösta på SD)
[ Besvara denna kommentar | Radera ]

    Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
    av Ham Fredag, 10 september, 2010 kl. 09:37
    (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )
    Jaha ,och så var vi där igen. För någon månad sen var denna debatt lite på gång-Jag säger nu som då att: Hade skillnaden mellan blocken i Sverige varit tex.30-70 så hade det inte blivit denna typ av resonemang,som mycklet riktigt gynnar SD.Många människor efterlyser information om de kostnader  som invandringen totalt kostar samhället.Då menar jag allt. Flyktinginv.ekonomiska flyktingar(dom är tror jag det sämsta för landet.samt övriga invandrare.Jag är själv invandrare från 1961. Problemet,jo. Ingen av blocken i Svensk politik vågar presentera några pengasiffror.Det är dom siffrorna som måste fram,och dom skulle komma fram om blockskillnade var stärre.Man vill veta hur tex brottsliheten ser ut i de olika lägren.utgifter till flyktingar osv. Det är denna osäkerhet som är frustrerande för många invånare i Sverige och det skapar fler anhängare till SD.Sorry.
    Med hälsningar Karl-Erik Hamström ,har inte röstat på SD


    [ Besvara denna kommentar ]

        Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
        av Somir Lördag, 11 september, 2010 kl. 00:01
        (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )http://www.somir.blogg.se
        Hej Ham! Frågan är ju när upphör man vara invandrare? Att vara invandrare är en sak att ha invandrarbakgrund en annan. Invandringen är inte den stora kostnaden för samhället. Det är dock något som SD gärma rider på.


        [ Besvara denna kommentar ]

    Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
    av Somir Fredag, 10 september, 2010 kl. 23:55
    (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )http://www.somir.blogg.se
    Jag tror att människor är smartare än så att de röstar på SD för att det är synd om dem, men jag förstår dit resonemang. Skillnaden mellan de partier som nu sitter i riksdagen och SD är att de är demokratiska partier. Det var inte särskilt många år sedan som expo smygfilmade Jimme Åkesson i en bil påfärd genom europa med sina vänner där de spelade vit maktmusik och skrek sieg heil. Sedan satt han i tv och sa att det var inte med meningen osv. SD har inget med demokrati att göra i nuvarande statsskick.


    [ Besvara denna kommentar ]

        Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
        av lysglimt Lördag, 11 september, 2010 kl. 18:01
        (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )
        Det tror inte jag - även jag som inte alls tycker om SD blir irriterad - ja arg när "anti-rasister" attackerer en SD-politiker och ger honom et hakkors i pannan med en kniv.

        Voila - där fick dom 1% extra i valet!


        [ Besvara denna kommentar ]

            Re: Sverige idag och likheter med Tyskland på 30 talet (Medelbetyg: 1)
            av Somir Lördag, 11 september, 2010 kl. 21:06
            (Info om Insändaren | Skicka ett meddelande) )http://www.somir.blogg.se
            Våld är såklart aldrig okej! Tycker också att det är för jävligt! Men deras politik och det de står för måste lyftas fram i ljusetPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2762