Hem | Politik | Integrationsresan till USA dömd att misslyckas

Integrationsresan till USA dömd att misslyckas

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Debatten om Håbo kommuns avtal om asylmottagande och den stundande resan till amerikanska Minneapolis har bokstavligen talat rasat i de lokala medierna med insändare från både politiker och privatpersoner.Vi sverigedemokrater välkomnar insatser som underlättar invandrares assimilering till det svenska samhället. Att invandrare som kommer till vårt land kan försörja sig själva anser vi vara en viktig byggsten i assimileringsprocessen.
 
Tittar man på statistiken noterar man att endast en femtedel av somalierna i Sverige är i arbete och det är lätt att förstå de styrandes vånda. Att Håbohus AB tar en tripp till USA på skattebetalarnas bekostnad kommer knappast att lösa detta problem.

I USA använder man sig inte av begreppet existensminimum, något vi ofta talar om i Sverige. En person måste ha en viss summa kvar i plånboken efter att fasta avgifter som exempelvis hyra och el betalats. Om så inte är fallet har man rätt att få ekonomiskt stöd.
 
I Minneapolis arbetar hälften av alla somalier i någon form. En arbetande genomsnittssomalier jobbar deltid och tjänar motsvarande 7 000 kronor i månaden, och då existensminimum inte existerar i USA ses dessa deltidsarbetare som icke arbetslösa och försvinner ur statistiken.
 
I Sverige är en person som tjänar 7 000 kronor sannolikt i stort behov av bidrag och därmed fortfarande en stor kostnad för samhället. Således kan man konstatera den så kallade lyckade integrationen i Minneapolis inte är så lyckad alls. Snarare handlar det om att jämföra äpplen och päron.
 
Enkelt uttryckt kan en grupp som tjänar en tredjedel av den genomsnittliga inkomsten omöjligen vara en bidragsgivare till den offentliga sektorn. En grupp som tjänar en tredjedel av den genomsnittliga inkomsten och där hälften lever i fattigdom är inte en framgångssaga för andra länder att inspireras av.
 
Eftersom ansvariga politiker redan fattat beslut om asylmottagande, trots Håbos kommuns skrala ekonomi och bostadsbrist, rekommenderar vi Håbos ansvariga politiker att besöka Svenska kommuner såsom Jönköping och Södertälje, där man lyckats något bättre med att få somalier i arbete. På så sätt kan kunskap inhämtas till ett betydligt lägre pris än de 70 000 kr som resan till Minneapolis beräknas kosta.

Med din röst kommer SD kommer att gå till val 2014 med målet få till ett nollavtal om asylmottagande i Håbo kommun. Kommunens ekonomi är alltför svag, antalet lediga bostäder är i det närmaste obefintligt, och vi måste skicka en signal till riksdag och regering om att den nationella invandringspolitiken är en katastrof.
 
Människor i behov av asyl skall först och främst ges hjälp i närliggande områden där samma pengar som vi använder idag kan göra så mycket mer. SD vill i riksdagen till och med avsätta en extra miljard till UNHCR, FN:s flyktingorgan, för detta ändamål. I Håbo kommun måste vi dock ta ansvar för skattebetalarnas pengar och inse att vi inte hjälper flest här i Sverige.
 
Sverigedemokraterna i Håbo kommun

 

Tidigare på Håbo Portalen om resan:

2 sept 2012 | Håbomoderaterna bekostar omdiskuterad resa för Björn Fredriksson (M)

14 aug 2012 | Information om studieresan till Minneapolis, USA

12 juli 2012 | Nu är det dax igen för politiker att åka på nöjesresa, denna gång till USAPrenumerera på kommentarer Kommentarer (18 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 18 Sep 2012
Jag är uppriktigt bekymrad över att Sverige Demokraterna gjort debatten om USA resan till en flyktingfråga i avsikt att skapa främlingsfientliga yttringar i samhället, vilket inte var avsikten när debatten om USA resan startade. Här måste de ledande politikerna snabbt återta initiativet i frågan och se till att nödvändiga beslut tas beträffande USA resan, annars kommer vi att ha vi ett stort problem med vår beslutade integrationsplan. Ett budskap jag har till Agneta Hägglund är att hon som kommunstyrelsens ordförande tar initiativet i denna fråga och snarast ser till att USA resan inhiberas av samtilga inblandade parter. Jag är fullt medveten om dina svårigheter att göra detta, men vill nu påstå att det ligger principella skäl till att du nu kan gripa in och då ha stöd av lagen.

Håkan Sundström
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
Ulf Hansson 18 Sep 2012
Det vore av intresse att jämföra om somalierna får mer bidrag i Sverige än i Minneapolis, om man nu är ute efter att jämföra så ska alla fakta fram på bordet.
Om statistiken visar att fler somalier arbetar i Minneapolis än i Sverige, så är många av dem underbetalda eller lever i fattigdom, har jag fattat rätt!?
avatar
Michael Rubbestad 18 Sep 2012
Håkan, det är absolut inte vår mening att skapa främlingsfientliga yttringar i samhället, snarare tvärtom. Jag ser dig som en pålåst och politiskt insatt person och jag utgår från att du inte lyssnar till medias svartmålande av SD utan skaffar dig en egen uppfatting om oss och vårt parti.
Vi är bekymrade över tre saker. För det första har vi bostadsköer på nästan tio år för de mest populära områdena i kommunen och vi menar därför att Håbo inte har möjlighet att ta emot nyanlända så som bostadsläget ser ut idag. För det andra anser vi att resan till USA är fel väg att gå för att lyckas med en integration av flyktingar då Minneapolis inte lyckats så bra som det låter vid första anblicken. Det finns kommuner i Sverige som lyckats bättre än rikssnittet vad det gäller att få nyanlända i arbete och vi menar att man först skall se till dessa exempel och se vad vi kan lära där innan vi blickar så långt som över atlanten.
För det tredje har Håbo en väldigt ansträngd ekonomi och vi anser att vi helt enkelt inet har råd med det flyktingmottagande som kommunen tecknat avtal om.

Detta har absolut ingenting med främlingsfientlighet att göra och vill du ta denna diskussion vidare är du alltid välkommen att kontakta mig direkt så bokar vi en tid för ett samtal.

Ulf, du har förstått helt rätt. Om du vill fördjupa dig i dessa beräkningar så rekommenderar jag dig att läsa följande artikel: http://super-economy.blogspot.se/2010/09/dont-believe-hype-somali-immigration-to.html

Med vänlig hälsning
Michael Rubbestad
Ordf SD Håbo
avatar
Ulf Hansson 18 Sep 2012
Rubbestad, Minneapolis har ju verkat som något ideal-exempel när det gäller integration för somalier av våra experter!

Men när man synar fakta så är det inte så, utan där gäller lägre lön och mindre socialbidrag, då förstår man varför de söker sig till Sverige i större utsträckning.

Stämmer detta, om en invandrare endast jobbar några timmar i veckan så räknas den som arbetande i statistiken?
avatar
Michael Rubbestad 18 Sep 2012
Det är helt korrekt som du tolkat det och det är därför vi valt att publicera vår insändare. Det gäller inte bara invandrare utan alla medborgare i det amerikanska samhället. Som vi nämnar handlar det om att tolka statistik. När man påstår att en stor del av den somaliska populationen i Minneapolis har arbete så ljuger man självklart inte, men då existensminimum inte existerar så räknas en person som tjänar långt under gränsen för fattigdom som icke arbetslös och därmed ser statistiken mycket bättre ut än verkligheten.

Jag rekommenderar även dig att läsa http://super-economy.blogspot.se/2010/09/dont-believe-hype-somali-immigration-to.html och skaffa dig en egen uppfattning om hur det hela ligger till.
avatar
Christian Johansson-Nord 19 Sep 2012
Det där beslutet om flyktingmottagande i kommunen (där alla partier var helt eniga) togs i förra mandatperioden?
Men vad sa partierna i valrörelsen 2006 om denna fråga.
Här är vad fyra partier sa:

http://www.svt.se/2.54610/1.653930/utskriftsvanligt_format

Mvh

Christian
avatar
Nils E 19 Sep 2012
Christian, detta besluts togs på sista KF innan sommaren, det dom hade i Skokloster. Bålstapartiet tänkte säga något men "ångrade" sig typ eftersom Bålsta sa ok till 25 när migrationsverket sagt 50. Det tyckte väl att hälften var ok eller nåt.
avatar
Åsa Öman 19 Sep 2012
Låt resan bli av MEN till Södertälje.
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 19 Sep 2012
Christian,
Tack för din info.Tar man del av deras svar till ABC/SVT.se vid valet 2006 framstår KF:s beslut 2012 som än mer förbryllande. Speciellt Agneta Hägglunds uttalande att vi tar emot flyktingar utifrån hur vi kan erbjuda bostäder och annan service. När nu kommunen betalar uppehälle och övriga kost-nader för flyktingar som är placerade i andra kommuner för att Håbo saknar resurser kan man fråga sig hur dessa beslut tillkommit. Frågan är ju för absurd för Agneta Hägglund att besvara enligt hennes eget uttalande i media.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
20 Sep 2012
Det är nog konstigt att Håkan Sundström är bekymrad över att SD har gjort politik av den omdebatterade USA resan. Så som man vinklat hela debatten var det som bäddat för den typen av politiseringen. Nu ska vi ondgöra oss på en hel folkgrupp. Att börja anklaga flyktingmottagning i Håbo för den allmänna bostadsbristen i Håbo kommun är inget annat än främlingsfientlighet. Kommer 25 personer att hota de 2500 som väntar på en bostad, knappast. Rikta är ilska istället mot politiker som inte har gjort något åt bostadsbyggandet under längre tid. Varken Agneta Hägglund eller någon annan politiker ska skämmas för beslutet att ta in behövande människor, men däremot att vi har den bostadssituation som vi har. Det är trots allt majoritet av den svenska befolkningen och även Håbo borna som är positiva till att hjälpa de som söker skydd. Håbo kommun har ansträngd ekonomin pga de stora investeringarna som gjorts inte långt bakom i tiden, men även väldigt låg arbetslöshet. Ekonomin kan inte vara hinder för att ta emot 25 personer per år som staten betalar för under introduktionstiden, utan snarare sättet man introducerar nyanlända. Gör vi tillräckligt för att dessa människor ska lättare komma in i arbetslivet, ställer vi tillräckliga krav på dessa mm. Det förstår alla att motagningen hade fungerat bättre om man hade brist på hyresgäster istället för bostäder.

Jag är för att kunskap ska hämtas om den bidrar till större förståelse, oavsett vad det handlar om. Man kan alltid diskutera i efterhand om man har gjort rätt eller fel. Vad gäller resa till USA så hänvisar man hela tiden att det är skattebetalare som har bekostat detta. I så fall är det även jag och alla övriga politiker i Håbo kommun som har bidragit till detta. När man pratar om skattebetalare vill jag påpeka att det faktisk är ett villkor för att ställa i kommunal val att man är skattebetalare i den.
Håkan ondgör sig även över oss som sitter i Håbo hus styrelsen och föreslår att vi ska hoppa av. Det är faktisk så att vi gör en hel del nytta också. De som har synpunkter är välkomna in i politiken. Håbos politiska arenan behöver nya krafter.

Nihad Hodzic
Ledamot i KF och Håbo Hus styrelse
Reply Tummen up Tummen ner
-6
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 20 Sep 2012
Nihad:
Du har fullständigt missförstått frågan, den handlar absolut inte om flyktingar till Håbo och det avtal som ni i KF beslutade om i juni. Frågan handlar om nyttan att två politiker i Håbo Hus styrelse ska åka till USA och studera integration av Somalier i USA. Vad Håbo hus ska ägna sig åt är att bygga bostäder och inte flyktingfrågor, det ska socialförvaltningen göra och som också avstod att resa av den anledningen att USA har inget att lära oss i Sverige i den frågan. Dessutom så har de ett helt annat sammhälls system mot vad vi har i Sverige och som vi inte vill ha. Det sorgliga i hela historien är att ingen i Håbo hus styrelse har reserverat sig mot beslutet vilket tyder att ni inte har den kompetensen att avgöra frågan och därför bör ni avgå hela styrelsen. Någon av er politiker borde ha reserverat sig mot detta felaktiga beslut.

Det är ni politiker i Håbo hus styrelse som orsakat att SD har tagit över frågan och vridit den att handla om flyktingar i stället för USA resan, som vi har ifrågasatt i media. Ta er en funderare till nästa möte om ni inte ska ställa era platser till förfogande för att slippa liknande debatter i fortsättningen. Att sitta i en bolagsstyrelse typ Håbo Hus AB kräver kunskap av ledamöterna och därför borde ni presentera era CV för kommunstyrelsen och skattebetalarna.

Håkan Sundström skattebetalare i Håbokommun
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
20 Sep 2012
Hej Håkan!

Jag har respekt för dig och pratar gärna med dig vid tillfälle om du vill. Det med CV är lite svårt och erfarenhet får man genom att vara engagerad som politiker i olika sammanhang. Jag tycker att politiken ska representera alla samhällsklasser, olika bakgrund vad gäller utbildning, ursprung, ålder, kön mm. Då skulle politiken vara som bäst. Det krävs många gånger sunt förnuft istället för ett proffs med tjock CV, då vi anser att vi har proffsen inom tjänstemana kåren eller ett kommunalt bolag. Det är klart att vi i styrelsen är ansvariga för den samlade ekonomin som bedrivs inom de kommunala verksamheterna eller bolag. Numera har de kommunala bostadsbolag även vinstkrav och andra krav vad gäller konkurrens mm. Man är helt enkelt mer försiktig vad gäller nya upplåningar än tidigare. De flesta av oss är i politiken för att kunna påverka samhällsutvecklingen i första hand och inte av något ekonomisk intresse. Vi har enbart en politiker på heltid vad betyder att vi andra måste jobba heltid och engagera oss på fritid som politiker. Jag säger en sak till de som tror att vi tjänar stora pengar på att vara fritidspolitiker, välkommen in i gänget. Man vill absolut inte vinna på det men inte heller förlora. Därför är pratet om CV löjlig med tanke på att alla partier har väldigt svårt att nyrekrytera. Den gnälliga allmänna debatten bidrar inte till att det politiska klimatet förbättras och nya politiker attraheras.
Vad gäller beslutet om den omtalade USA resan kan man med facit i hand tycka att man kunde resonera annorlunda. Det var faktiskt även några förslag om att man ska titta på de exempel som finns att tillgå här i Sverige. Just då kändes inte att man borde protestera med de kunskaper man hade.
Det är förstås en läxa som vi måste ta till oss. Jag kommer även fortsättningsvis att vara positivt inställd till kompetensutveckling, men antagligen försiktigare.

Nihad
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Klas-Erik Bjuhr 20 Sep 2012
Nihad, ditt uttalande: ”Håbos politiska arenan behöver nya krafter.” håller jag helt med om, men när du försöker försvara USA -resan med att du och ”övriga” politiker också är skattebetalare, haltar logiken.

Ursäkta, men jag får inte ihop det. Menar du kanske att alla som betalar skatt i Håbo ska få en resa till USA, eller menar du; att bara för att man har de rätta kontakterna i det politiska etablissemanget i Håbo, och betalar skatt, ska man få sin resa till USA bekostad av andra? Eller vad?

/
Klas-Erik Bjuhr, medlem i SD OCH skattebetalare i landet Sverige
avatar
20 Sep 2012
Hej!
Nej så är det nog inte. Det är svårt att försvara något som man har skapat så stor debatt kring.
Det är inte så att folk ska resa hit och dit för skattemedel. Det med skattebetalare ville jag säga egentligen att även vi politiker är skatebettalare precis som alla andra och påverkas lika mycket av både dåliga och bra beslut.
Nihad
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Klas-Erik Bjuhr 20 Sep 2012
Hej Nihad, och tack för ditt svar!
Då känns det som vi börjar förstå varandra och det är ju alltid trevligt:)
Vi kanske t.o.m. är överens, Du och jag, om att det var ett dåligt beslut att låta några från Håbo Hus styrelse åka till USA för våra gemensamma skattepengar?
/Klas-Erik
avatar
Somir 24 Sep 2012
Michael! problemet med er politik är att den helt saknar humanism. Ni kritiserar med rätta den dåliga integrationspolitiken som handlar om segregation. Segregation bryts ned om alla kommuner hjälps åt att ta hand om flyktingar så de lättare kommer in i det svenska samhället. Vad anser SD om det? Kan vi hjälpa 25 somalier så är väl det en bra början med tanke på bostadsbristen i kommunen. Men trots det så går det inte att bortse från att allt inte går att mäta i pengar. Det är tyvärr det som allt för ofta sker hos politiker. De glömmer att uppdraget är större än så. Jag hävdar att håbo har kapacitet att hjälpa fler flyktingar än 25 somalier. Att Håbo ska stå utanför det nationella ansvaret att hjälpa till är bara löjligt!

Jag är förvånad att debatten har kommit att handla om just människor från just Somalia. Just nu så finns det andra länder som är bettydligt hårt drabbade av krig och lidande. Tänker då närmast på Syrien eller Sudan.

Att ta emot fler invandrare handlar inte minst om svensk egennytta. En friare invandring är inte ett hot. Det är inte bara en välgörenhetsgärning. Nej, det är en möjlighet. Framför allt kan en ökad invandring hjälpa till att finansiera välfärdsstaten genom att öka den ekonomiska tillväxten. Och utan fler framgångssökande invandrare kommer vi inte att kunna ta hand om våra gamla - vården av gamla är den bransch i Sverige där sysselsättningen växer snabbast. I slutändan handlar invandringen om svenskarnas egna behov och egennytta. Invandring bryter loss människor från fattigdom. I slutet av 1800-talet valde en stor del av svenskarna att invandra till USA. Och pengarna som invandrare skickar hem - cirka 300 miljarder dollar per år officiellt, kanske lika mycket till inofficiellt - överskuggar de 100 miljarder dollar som västländernas regeringar ger i bistånd. Återvändande invandare tar också med sig kunskaper och nya idéer. Afrikas första internetkaféer startades till exempel av invandrare som återvänt från Europa.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Michael Rubbestad 24 Sep 2012
Hej Somir, välkommen in i debatten.

Jag delar inte din åsikt om att vi som parti saknar humanism. Tvärtom ser vi till hur vi kan hjälpa så många som möjligt med den begränsade ekonomi vi har att röra oss med istället för att enbart hjälpa en mindre grupp människor genom att erbjuda dem ett liv och ett förhoppningsvis bättre liv i Sverige.

Precis som vi nämner i slutet av vår insändare så vill vi att människor i behov av asyl först och främst skall ges hjälp i närliggande områden där samma pengar som vi använder idag kan göra så mycket mer. SD vill i riksdagen till och med avsätta en extra miljard till UNHCR, FN:s flyktingorgan, för detta ändamål. För visst är väl det så att det viktiga är att hjälpa så många som möjligt undan krig, svält och förtryck? Ett ensamkommande flyktingbarn i Sverige kan kosta så mycket som 3000 :- per dag medan att hjälpa en hel familj via UNHCR kostar 2000 :- som en engångssumma. Således anser jag att vår politik är den mest humana eftersom vi vill hjälpa så många som möjligt framför att några utvalda lyckligt lottade skall få hjälp i Sverige medan andra lämnas kvar.

Som svar på din fråga om segregationen borde brytas ner håller jag med dig. Alla kommuner i Sverige skall ha ett delat ansvar, men vi menar som ovan att det aldrig skall behöva gå så långt som att en familj skall behöva åka halva jorden runt till ett främmande land med en kultur som skiljer sig helt från den man är van vid. Först skall hjälp ges i närliggande områden och i det fall detta inte är genomförbart skall Europa ta ett gemensamt ansvar, som det ser ut idag står Sverige för en väldigt hög procent av Europas flyktingmottagande.

Det viktigaste är att hjälpa så många som möjligt och det gör vi genom att öka biståndet till UNHCR, inte genom att flyga en mindre skara lyckligt lottade över halva jordklotet.
avatar
svensk 05 Okt 2012
Varför måste man göra en flyktinggförlägnig av håbohus det det finns bostasrätter villaområden osv lindegårdsvägen finns det lediga hus som står tomma
totalt: 11 | visar: 1 - 11

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2727