Hem | Politik | Oppositionsrådsbloggen

Oppositionsrådsbloggen

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Agneta Hägglund (S) skriver på Socialdemokraterna i Håbos hemsida i egenskap av nytillträtt oppositionsråd.

Agneta Hägglund (S) oppositionsråd, här med Stefan Löfven (S) statsminister Agneta Hägglund (S) oppositionsråd, här med Stefan Löfven (S) statsminister


Kära Vänner.

Jag vill önska Er alla en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År. Det har varit en lång, mörk höst men snart så går vi mot ljusare tider.


I måndags så hade vi Kommunfullmäktige och det var många frågor på dagordningen.

Val till alla nämnder, inrättande av oppositionsråd och gruppledare, budget och arvodesregler. 

Valet till att bli oppositionsråd skedde med sluten omröstning och min motkandidat var Mikael Rubbestad SD. 

Jag fick förtroendet att bli oppositionsråd , och jag kommer att göra ett så gott arbete som möjligt, allt för Håbo kommuns bästa.

Vi får inte glömma att vi Socialdemokrater vann valet i Håbo kommun. Vi fick 15 mandat i den Moderataste kommunen i hela Uppsala Län och jag fick flest personkryss i hela länet, det mina vänner förpliktar men det innebär också att vi vet att vi har medborgarnas förtroende för vår politik.

När det gällde 2015 års budget så yrkade vi 6 Mkr till barn och utbildningsnämnden, 4 Mkr till skolan och 2 Mkr till förskolan. Det gjorde vi för att inte behöva göra drastiska nedskärningar inom skolan och för att inte behöva säga upp förskolepersonal. Vi yrkade också att vi skulle öka ramen för vård och omsorgsnämnden med 3, 9 Mkr för att kunna öppna ett korttidsboende för avlastning/ rehabilitering.

Hörde just på nyheterna att äldre personer ligger i korridorer på våra sjukhus, allt för att inte kommunerna har några korttidsplatser till förfogande. Det är inte okey att vi låter det fortgå och det är inte heller okey att de som vårdar sina nära och kära inte får hjälp med avlastning.

Vi yrkade också att våra tidigare föreslagna investeringar skulle ligga fast, som bl.a tillagningskök på Västerängsskolan, konstgräsplan vid Futurum , taket på Futurum, ventilationen på Rungården, säkrare gång och cykelvägar m.m.

Tyvärr så avslogs våra yrkande förutom 2 Mkr till förskolan vilket stöddes av Sverigedemokraterna. För det är ju ett faktum att vi idag har ett minioritetsstyre och att det är Sverigedemokraterna som har en vågmästarroll.

Jag hävdar och kommer alltid att hävda att för en kommuns bästa så ska man ha en stark majoritet.

Ja, kära vänner  nu väntar lite julledigt och väntan på jultomten och jag hoppas att ni alla får en lång skön julhelg.

Jag återkommer när vi har påbörjat " blåveckorna"


På återhörande.

Agneta Hägglund
Oppositionsråd.

Mobil 070 629 03 15
E post: Agneta.hagglund@habo.se

Källa: Socialdemokraterna i HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (7 Skickat)

avatar
Krister Karlsson 31 Dec 2014
Behövs kommunalråd? Enligt de själva har den ingen makt. Det är andra som styr och ställer. Är en fin titel värd så mycket pengar för oss skattebetalare? Som lök på laxen kommer nu oppositionsråd! Jag kan återigen bara hoppas att den Tredje statsmakten, media, håller koll på vad vi får för de dyra arvodena till våra politiker. De svarar inte ens på tilltal många gånger. Jag säger som Anders Björk (M), "Vet hut!"
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 02 Jan 2015
Krister
Enligt kommunallagen ska varje kommun ha en ordförande för kommunstyrelsen, den titeln är likställd med titeln som kommunalråd men är inte lika fin som kommunalrådstiteln därför används kommunalrådstiteln när det kommuniseras med allmänheten. Ansvaret är densamma d.v.s. inget ansvar, eftersom det är demokratiska beslut från kommunstyrelsen som ska verkställas av tjänstemännen. Enda skillnaden är att ordföranden i kommunstyrelsen har den avgörande rösten vid lika votering i kommunstyrelsemöterna. Sedan kan man ifrågasätta om det ansvaret är värt 56600 kr i månaden, jag personligen tycker att den är alldeles för hög och arvodet borde sättas baserad på kompetens innan valet så medborgarna får ett avgörande i storleken.

Vad som är mer märkligt är att Håbo kommun nu tillsatt ett oppositionsråd utan att definiera vad ett oppositionsråd ska arbeta med. En arbetsbeskrivning borde tas fram som visar hur och vilket ansvar ett oppositionsråd har. I Håbo kommun har vi 4 st oppositionspartier S, BåP, SD och V. Jag föreställer mig att det valda oppositionsrådet ska företräda alla partier i opposition och inte bara det egna partiet som idag är socialdemokraterna.
avatar
Krister Karlsson 03 Jan 2015
Det kan inte vara hugget i sten att man måste ha ett kommunalråd i varje liten kommun. Håbo kommun kan inte jämföras med Sveriges Riksdag. Jag utgår ifrån mitt vardagsliv när jag kommer med inlägg. Min mening är att våra kommunalråd har alldeles för mycket med marknaden och företagare att göra. De kan bäst sköta sig själva. Kom.rådet behöver inte gå på varenda frukostmöte med företagare. De behöver inte stå i folkdräkt (alt. Sverigedräkt) på Håbodagen (Hemvändardagen, vad nu det ska betyda, har de bott i Amerika?) och på så sätt sätta en godkänt-stämpel på dagen. Jag har inget emot företagare alls. Men livet är så mycket mer. För de som har barn är skolan det viktigaste. För de äldre; äldrevården. Man ska inte varje vinter påminna kommunen om att det är dags att ta fram snöplogen och sätta igång och sanda. Det är frustrerande att höra från (som han säger själv) Håbos högsta politiker (nu f.d.) att vissa kanske inte ska skriva alls på Portalen. Det säger allt om tillståndet i kommunen. Gallerian ägs av en person som gillar snabba dyra bilar och trivs bäst på Sturegallerian bland halv-och helkändisar. Varför ska just en sådan person styra Bålsta Galleria? Ja, jag bara undrar. Det kanske snart blir champagne-frukost istället. Jag kan bara hoppas att media håller koll på denna lilla kommun och bevakar medborgarnas intressen. Nu avslutar jag mina inlägg här och kanske återkommer med någon insändare då och då. Vem vet.
Reply Tummen up Tummen ner
-6
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 02 Jan 2015
B e h ö v s monarki? B e h ö v s landshövding? B e h ö v s borgmästare? I Finland har man avskaffat ämbetet landshövding, utom på Åland som har självstyrelse. Man måste ställa sig frågan. Själv är jag republikan. B e h ö v s kommunalråd verkligen?
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Leif Sjöborg 07 Jan 2015
VAKNA REVISORER OCH BEGRUNDA DEN ANSVARSLÖSHET ATT DET I HÅBO NU FINNS 400 TOMMA SKOLPLATSER!! = 1 TOM SKOLA !! = SKATTESLÖSERI!!
avatar
Christian Johansson 14 Jan 2015
Jag är emot att det finns ett oppositionsråd, det har inget med Agneta Hägglund att göra.
Många kommuner har oppositionsråd och detta skulle funka om vi har två block mot varann där blocken är eniga (som tvåpartisystem). Nu har vi nio partier och alla partier har dessutom fått ett gruppledararvode och är representerade i nämnderna , räcker inte det?

Michael Rubbestad ställde ju frågan om Agneta Hägglund skulle företräda hela oppositionen och svaret var lite luddigt men något att "alla partier är representerade i nämnderna och är fria att driva son egen politik" Sant men vad är då oppositionsrådets roll?

Jag tycker att när ett styre (helst majoritet) har bildats så har detta styret oavsett vilka det är ett ansvar att även lyssna på oppositionen så man kan ta vara på bra förslag och kompetens oavsett parti. För mig är ett bra förslag ett bra förslag oavsett vilket parti det kommer ifrån!!!

Sen när vi går in i en valrörelse, ja då kan ni börja mer era kampanjer och smutskasta andras politik, men när valet är över är det dags att ta ansvar för Håbo igen

Jag håller med Agneta om att det bör vara en majoritet som styr, det ironiska är att om oppositionen skulle börja jobba ihop så skulle de kunna ta över makten enkelt (23 mandat mot 18).

Jag har känslan av att Styret (M+C+Fp+Kd+Mp) underskattade SD. På riksnivå så har dem röstat mest med Alliansen när de inte lägger ner sina röster och i många kommuner så är de inte så aktiva utan lägger ofta ned sina röster.
Hade man lyssnat på Michael i Tommy Hildorssons program så hade man förstått att han tänkte driva en aktiv politik (och inte bara när det gäller flyktingmottagande) , han tänkte inte lägga ned röster i onödan.
Men erkänn ni (politiker) lyssnade inte på programmet.
avatar
Christian Johansson 16 Jan 2015
Har även läst lite insändare och vi vet att (S) fick 15 mandat och (M) backade ett mandat.
Men faktum är att bara Sd ökade i antal mandat och det rejält, vi får se om de lyckas hålla detta till nästa val.
De där 2 mkr som ni fick stöd av Sd för att få igen, får känslan av ni försöker be om ursäkt för att det var just Sd som röstade för det. Det är väl jättebra att andra stöder er politik eller och då ska det inte spela någon roll vem det är.

När det gäller Sd och särskilt på riksnivå så är det väldigt populärt att säga att man aldrig ska samarbeta med dem, men man har inget emot att göra sig beroende av dem. Ett exempel är utbrytningen av budgeten som S+V+Mp gjorde och fick stöd av Sd.

Sen lokalt så var det väl Håkan Welin (Fp) som skrek högst att han aldrig bidra till att Sd fick inflytande. Inför valet så postade han fler anti-Sd artiklar än artiklar om sin egen politik. Ingen tvekan att Sd fick mer makt i och med att ett styre bildades på 18 mandat. Så hur tänkte Håkan Welin här?
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2748