Hem | Politik | Varför har vi ett oppositionsråd i Håbo politiken?

Varför har vi ett oppositionsråd i Håbo politiken?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Många medborgare ifrågasätter idag Agneta Hägglunds tillsättning som oppositionsråd, när hon vägrar att samarbeta med alla partier som tillhör oppositionen i Håbo. Därför ställe jag frågan i Kommunfullmäktige igår den 23 mars om hennes roll som oppositionsråd, när hon endast jobbar med sitt eget parti socialdemokraterna i opposition.

Många medborgare ifrågasätter idag Agneta Hägglunds tillsättning som oppositionsråd, enligt insändaren. Många medborgare ifrågasätter idag Agneta Hägglunds tillsättning som oppositionsråd, enligt insändaren.


Hennes motivering var att samtliga partier för sin egen politik och att det under denna mandatperiod har etablerats arvoderade gruppledare för varje parti och att hon därmed såg sig själv som ett oppositionsråd för endast socialdemokraterna med ett årsarvode på 522900 kr, medan en gruppledare för sina respektive partier, har endast ett årsarvode på 55776 kr.

I politikens värld gäller inte frågan om lika lön för lika arbete, i politiken gäller helt andra regler som beror på att politikerna själva sätter villkoren och att en arbetsbeskrivning ska tas fram till April månad som ska rättfärdiga kommunalrådets höga arvode gentemot partiernas gruppledare som gör exakt samma arbete och ansvar.

Det konstiga i denna tillsättning är att man tillsatte oppositionrådsposten innan man hade en arbets och ansvarsbeskrivning tillgänglig. Det är endast i politiken som sådant fungerar, i det öppna samhället måste man ha en ansvars och arbetsbeskrivning tillgänglig innan man tillsätter posten så att vederbörande person vet vad han/hon ska ansvara för.

Den tilltänkta arbetsbeskrivningen går just nu på remiss inom politiken medan medborgarna hålls utanför för insyn.

Jag hoppas att samtliga partier har kravet i arbetsbeskrivningen att ett oppositionsråd ska samarbeta med samtliga partier i oppositionen och kalla till oppositionsmöten inför varje kommunfullmäktige för att få en balans mellan det regerande blocket och oppositionen.

För de som är intresserad av KF mötet den 23 mars, där Agneta Hägglund svarade på frågan, kan lyssna på inspelningen här nedan (spola fram till 8:30).

Håkan Sundström.

 Prenumerera på kommentarer Kommentarer (28 Skickat)

avatar
Leif Sjöborg 24 Mar 2015
Tack Håkan för din tydliga beskrivning av ett "Gruppledar-Oppositionsråd" med arvode om 55.776kr per år av skattebetalarna. Allt annat luktar förtäckt skattebedrägeri mot skattebetalare!!
avatar
Leif Sjöborg 25 Mar 2015
OJOJ! Om fullmäktige ska besluta om Oppositionsrådets arbetsuppgifter i april så är väl oppositionsrådet gruppledare tillsvidare med lön som gruppledare!! Läs Owells Djurfarmen!!
avatar
25 Mar 2015
Man tar sig för pannan när man läser H. Sundströms beskrivning hur det går till i en kommun som Håbo. Det har gjorts så många dyra misstag (skolan, industriplanering etc.) i Håbo kommun de senaste 25-30 åren. Man blir därför inte förvånad när man läser H. Sundströms undran betr, hur en person säger sig vara oppositionsråd för sitt eget parti i opposition och för detta erhålla en lön på 522776:- kr/år.
Representerar man ett parti i opposition är man gruppledare och har lön/bidrag därefter ca, 50-60 000/år. Man finner inte ord för dylikt handlande som Sundström beskriver.

Hugo Munroe
Reply Tummen up Tummen ner
12
Rapportera som olämpligt
avatar
Leif Sjöborg 25 Mar 2015
Agneta! Du vet bättre!! Som skattebetalare vill jag och många inte betala kommunalskatt till en påhittad "Oppositionstjänst"; ett politiskt larvigt pamp-trams!! Ändra detta nu!!
avatar
Seija Hansson 25 Mar 2015
Skrattretande, vilket påfund...ett verkligt skamligt tilltag, att på ett så billigt, bedrägligt sätt föra invånarna bakom ljuset! Raserar helt förtroendet i EGEN MAJESTÄT för våra politiker, att självutnämnd tillsätta en s k tjänst som "oppositionsråd"... vi har aldrig tidigare och kommer ej heller ha användning av tjänsten, hitintills har verksamheten fungerat i demokratisk ordning och kommer så fortsätta, kommer Agneta själv fortsättningsvis löneförhandla med sig själv...? Kommer denna kvinna verkligen bidra och göra lön för mödan, snarare satt EN KÄPP i hjulet för egna partikamrater och dess väljare! Ställ en enkel fråga till invånaren i "BYN" så har Du ett entydigt svar, Du, Agneta har redan gjort Dig obekväm innan Du tillträtt tjänsten. Ser verkligen fram emot Din förklaring på arbetsuppgifterna. Gäller inte uttrycket "HUNGRIGA VARGAR JAGAR BÄST?" längre...
avatar
wiki 25 Mar 2015
Oppositionsråd är en inofficiell titel för ett kommunalråd i Sverige som representerar den politiska oppositionen. Oppositionsrådet är ofta vice ordförande i kommunstyrelsen.

Wikipedia
avatar
Seija Hansson 26 Mar 2015
Vilket ordbajseri! Inoficiell, jo. jag tackar. Ser fram emot att det lyfts fram den politik som försigår bakom kulisserna, det som GÖMSi snö, kommer UPPi tö..., här har man väl ändå: tagit vatten över huvudet? Tacka vet jag regeln: EN HÖNA ÄR DEN ENDA SOM KAN "ligga PÅ ETT jobb"OCH ändå få RESULTAT...varför inte anamma detta?
avatar
Leif Sjöborg 26 Mar 2015
Agneta! 522.900 kr i årslön för arbetsuppgifter som du inte kan beskriva är ett sorgligt kapitel i ohederlighet gentemot Håbos skattebetalare och väljare!!. Förstår du det??!!
Reply Tummen up Tummen ner
10
Rapportera som olämpligt
avatar
Leif Sjöborg 26 Mar 2015
Agneta! 522.900 kr i årslön för arbetsuppgifter som du inte kan beskriva är ett sorgligt kapitel i ohederlighet gentemot Håbos skattebetalare och väljare!!. Förstår du det??!!
avatar
Leif Sjöborg 26 Mar 2015
Regeringen Löfvèns misslyckanden fortsätter nu med byggindustrin Tidigare osams med judar, araber och exportindustrin. Vansinnet fortsätter för stackars Sverige!!!!
avatar
Leif Sjöborg 26 Mar 2015
Se senaste "Uppdrag Granskning" om Sveriges flyktingslägerverksamhet och politiska fiasko i integration!! Ett sorgligt politiskt människohandels-vansinne!!
avatar
Leif Sjöborg 29 Mar 2015
Regeringen Löfvéns svek-bedrägeri mot väljarna fortsätter med: SKATTEHÖJNINGAR, SKATTEHÖJNINGAR, SKATTEHÖJNINGAR OCH MED SKATTEHÖJNINGAR!!
avatar
Leif Sjöborg 29 Mar 2015
Tidningen DN skriver idag om "Amatörerna på UD" ; en beskrivning av Margot Wallströms politiska klantighet vid UD!!
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 30 Mar 2015
Enklaste svaret på frågan är att gemene man inte har någon insikt i våra politikers agerande. Hur många vet att politikerna sätter sina egna arvoden, utan insyn utifrån? Att man beslutat att våra fritidspolitiker skall ha ekonomiska fallskärmar? Tillsättandet av ett oppositionsråd kröner enbart ett sjukt ekonomiskt ha-begär som rotat sig bland vissa politiker här i Håbo kommun. Varför ett oppositionsråd som inte ens fyller den praxis som gäller? Vanligtvis tillsätts en sådan person när politiken styrs av ett majoritetsparti, eller att oppositionen utgörs av en minoritet. Tillsättandet skall utgöra en möjlighet för oppositionen att bättre få sin röst hörd. I Håbo är det tvärt om, minoriteten styr och majoriteten är i opposition. Alltså, något politiskt behov ur demokratisk synpunkt föreligger inte. Det är något annat som ”gnager”. När man sedan får detaljer kring tillsättandet förefaller det hela mer underligt. Någon befattningsbeskrivning för tjänsten finns inte. Vad ska, i det här fallet, Agneta Hägglund göra? Tar man sedan del av hennes egna uttalanden blir man än mer konfunderad. Allt måste ha sin bakgrund i den ”klia på ryggen” mentalitet som råder mellan vissa politiker här i Håbo. Vi har en pågående diskussion om hur vi ska ta hand om våra egna åldringar och sjuka. A-huset kunde inte hållas öppet p.g.a. avsaknad av pengar till personalbehovet. Men pengar till ett oppositionsråd, drygt 700.000 SEK inkl. soc.avgifter per år, som man inte har någon arbetsbeskrivning för och som den utnämnde, inte själv tycks begripa innebörden av, till det kan man avsätta skattemedel. De politiker som ”jamat” med i det här beslutet borde skämmas! Sitter ni inte som förtroendevalda för oss medborgare för att tillse att våra skattepengar i första hand skall gå till de behov som finns inom de områden som en kommun har skyldighet att ombesörja? Någon förklaring eller något svar från ansvariga politiker förväntar jag mig inte. Det har ju skapats en viss tradition sedan vår kommun-direktör kallade oss insändare för ”rättshaverister” och sedan vägrade att gå i svaromål i media. Det man inte vill ta tag i, det tiger man ihjäl. Så fungerar kommunal demokrati i Håbo. Men, bäste läsare, vill vi ha det så?
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Owe Fröjd 31 Mar 2015
Hej jan-Eric
Jag håller med dig, något oppositionsråd behövs inte, både Bålstapartiet och (SD) röstade emot detta, mycket på grund av att det inte fanns/finns någon förklaring på vad ett sådant skall göra, eller om det behövs.

Jag är snart den enda politiker som inte tiger ihjäl ev. kritik här på portalen även om det många gånger känns mentalt jobbigt både för mig och min familj att bli utsatt av så kallade "nättroll" och "nätmobbare", personer som hela tidan agerar sjukt destruktuivt mot mig som privatperson, inte för vad mitt parti eller vad jag tycker eller skriver om politiskt.

Är man fritidspolitiker så är man tydligen ett lovligt byte att bete sig som man vill mot, empati till oss som personer är tydligen inget som man skall ta hänsyn till, i alla fall enligt vissa personer. Och det finns flera sociala medier som verkar att tycka likadant, och urskillningslöst publicerar vad som helst utan tanke på konsekvenser, tex, avpixlat, Håboportalen med flera
avatar
Leif Sjöborg 01 Apr 2015
APRILSKÄMTET SOM DRABBAT HÅBOS SKATTEBETALARE ÄR FINANSIERINGEN PÅ 700.000KR AV ONÖDIGT " OPPOSITIONSRÅD" !!
avatar
Leif Sjöborg 02 Apr 2015
Regeringen Löfvèns misslyckanden och svek fortsätter nu med hela bilbranshen!! Tidigare osams med judar, araber, byggindustrin och exportindustrin. Vansinnet fortsätter!!
avatar
Leif Sjöborg 02 Apr 2015
Som skattebetalare vill jag och 1000-tals andra inte betala kommunalskatt till en påhittad "Oppositionstjänst"; ett politiskt larvigt pamp-trams!!
avatar
Leif Sjöborg 02 Apr 2015
DEN PÅHITTADE DYRA POLITISKA OPPOSITIONRÅDSTJÄNSTEN ÄR ETT SVEK MOT SKATTEBETALARNA OCH EN SKAM FÖR HÅBO KOMMUN!!
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 03 Apr 2015
Den nakna sanningen . . . . . . Apropå S-styrelsens svar till Håkan S. i E-P den 2 april-15.
Tar man del av S-styrelsens i Håbo svar angående oppositionsråd i Håbo framstår det klart att varken Agneta Hägglund eller hennes 15 ”kamrater” i KF förstår innebörden av uppdraget som oppositionsråd. Lika klent förefaller det att vara bland övriga KF representanter, dock inte SD och Bålstapartiet. Det förväntade svaret på försvar och motiv för att tillsätta ett oppositionsråd uteblir. I stället påtalar S-styrelsen sin politiska representation, ”absolut största partiet i Håbo” samt att man fått väljarnas mandat för den politik man drivit tidigare. Vilket svar?! Vad har det med uppdraget som oppositionsråd att göra? Om man glider lite på talesättet ”störst går först” till ”dum går först” kan man förstå S-styrelsens inlägg. Jag väntar därmed bara på de övriga partiernas insändare.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Leif Sjöborg 03 Apr 2015
Den siste store socialdemokraten Tage Erlander skulle vrida sig i sin grav av smärta över det maktgalna pamp-välde som Agneta Hägglund skapat!! Skäms!!
avatar
Leif Sjöborg 07 Apr 2015
I många kommuner kallas gruppledarna för oppositionsråd, men har betalt som gruppledare enl.KOMMUNGRANSKARNA/UPPDRAGGRANSKNING!!
avatar
Leif Sjöborg 07 Apr 2015
Och i bl.a. Sandviken har alla gruppledare titeln "Oppositionsråd" med gruppledarlön!! Varför skulle Håbo vara annorlunda??!!
avatar
Kommungranskare 08 Apr 2015
Bra förslag Leif, dock så borde Agnetas titel bytas från oppositionsråd till kommunalråd då hon och Carina (M) informellt bildat en majoritet i politiken (deras medlemmar har bara inte fattat detta ännu)
avatar
Leif Sjöborg 09 Apr 2015
Håller med "Kommungranskare" om att det luktar lite snusk om Håbopolitiken och dess konstlade Oppositions-utnämning efter valet!! Folkomröstning??!!
avatar
Leif Sjöborg 14 Apr 2015
"Oppositionsrådslurendrejeriet" gentemot skattebetalarna är ett hån mot fritids-politiken i Håbo!! Ett sorgligt fall av politiskt maktmissbruk i stället för sann Sossepolitik!!
avatar
Leif Sjöborg 02 Maj 2015
Att läsa "förslaget till arbetsbeskrivning för oppositionsråd" skapar misstro mot alla fritidspolitiker i Håbo och är ett hån mot skattebetalarna!!
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 09 Maj 2015
Håller fullt och fast med Leif Sjöborgs inlägg med det tillägget att nu vill man ha ett reglemente som belägger ”sandlådenivån” på den politiska verksamheten i kommunen.
När får vi fritidspolitiker som har sunt förnuft och med förmågan att styra vår kommun?

Jan-Eric Hernkrantz
totalt: 25 | visar: 1 - 25

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2727