Hem | Politik | Sommarläger på finska – ett samarbete mellan Håbo och Enköping

Sommarläger på finska – ett samarbete mellan Håbo och Enköping

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Den 13 och 14 juni har barn och unga chansen att vara med på ett gratis dagläger med finska språket i fokus. Lägret arrangeras för första gången av Håbo kommun tillsammans med Enköpings kommun. I år är temat ”Ett levande språk”.– På lägret kommunicerar vi så långt det går på finska, men det är viktigt för oss att alla känner sig hemma, förstår och kan göra sig förstådda så vid behov tar vi hjälp av svenskan, säger Irma Aalto, samordnare i Enköpings kommun.

Lägret är för barn mellan 6 och 15 år som har finsk anknytning eller som är intresserad av att lära sig finska och finsk kultur.

– Familjer med finsk anknytning kan se mycket olika ut. En del föräldrar pratar finska med sina barn, en del har aldrig lärt sig själva. Mest troligt är att mor- eller farföräldrarna pratar finska. Positiva tillfällen som lägret, då barnen får utnyttja sin flerspråkighet, kan hjälpa dem i sin tur att föra finskan vidare. Att finskan hålls levande är viktigt för allas vårt kulturarv, säger Irma Aalto.

Aktiviteter från Finland
Programmet fokuserar på att deltagarna får umgås, ta del av finsk kultur och höra finska talas. De får också bekanta sig med det finska köket genom att laga finska rätter tillsammans. Dessutom får deltagarna skapa musik och prova på finska aktiviteter. Ledarna för lägret är själva unga sverigefinnar.

– Av någon anledning går flera finska aktiviteter ut på att man kastar saker. Vi får se om vi testar att kasta stövel eller mobiltelefon, säger Hannele Holmberg, minoritetssamordnare i Håbo kommun, och skrattar.

– Det känns roligt att kroka arm och göra det tillsammans med Enköping. Vi hoppas på många deltagare från bägge kommuner, fortsätter Raisa Holm minoritetssamordnare i Håbo kommun. 

Sommarlägret arrangeras tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län och är finansierat med bidrag från Institutet för språk och folkminnen (ISOF).

Mer om finskt förvaltningsområde
Enköpings kommun och Håbo kommun ingår i finskt förvaltningsområdet, där finsktalande har stärkta rättigheter. Läs mer om vad det innebär på habo.se/suomeksi

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2746