Hem | Politik | Bålstapartiet BÅP | Håbohus måste sänka avkastningskraven

Håbohus måste sänka avkastningskraven

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Nytt beslut i kommunstyrelsen bäddar för lägre hyror i Håbohus-

Håbohus måste sänka avkastningskraven Håbohus måste sänka avkastningskraven


Under måndagens möte med Håbo kommunstyrelse skulle förslag till nya ägardirektiv för Håbohus beslutas.

Bålstapartiet, med bifall av Sverigedemokraterna, föreslog att Håbohus avkastningskrav (läs vinstkrav) skall sänkas från 5 % till 2 %. Kommunstyrelsen biföll detta förslag
Detta möjliggör en lägre hyressättning i framtiden, framförallt kan man begära en lägre hyra för nya mindre lägenheter till ungdomar och för seniorboende.

Då det nya avkastningskravet avser ett totalt avkastningskrav på 2 % för alla lägenheter kan även Håbohus styrelse, om dom vill, besluta om ännu mindre avkastning på vissa lägenheter och lite högre på andra.
Slutgiltigt beslut tas vid kommande kommunfullmäktige

Owe Fröjd
Bålstapartiet

 Prenumerera på kommentarer Kommentarer (14 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 03 Mar 2015
Detta förslag betraktar jag som populistiskt och vänder sig enbart till hyresgästerna i Håbohus. Att sänka avkastningskravet från 5% till 2% måste motiveras av en ekonomisk kalkyl av den orsaken att soliditetskravet på 20% skjuts på framtiden och att de privata fastighetsägarna måste också sänka hyrorna i.o.m. att allmännyttan ska vara hyresledande för hyressättningen i Håbo. När soliditeten är låg som idag, så får Håbohus betala en högre ränta när de ska ta nya lån för framtida byggnationer.
Att besluta om denna sänkning på avkastningen från 5 - 2% och inte har en ekonomisk kalkyl så måste man frågasätta kompetensen i kommunstyrelsen.
Mitt förslag är att behålla avkastningskravet och sänka hyrorna nu när räntorna är låga, så drabbar det inte alla skattebetalare i Håbo kommun som det nu gör.
avatar
Owe Fröjd 04 Mar 2015
Håkan, jag kan konstatera att vi inte är överens i sak. Bålstapartiet tycker inte att förslaget är populistiskt, förslaget kan ge lägre hyror både för Håbohus produktion av bostäder för ungdomar och för seniorboende, och som du själv skriver:
"att de privata fastighetsägarna måste också sänka hyrorna i.o.m. att allmännyttan ska vara hyresledande för hyressättningen i Håbo"

Bålstapartiet tycker, till skillnad från dig, att detta är bra, det gynnar dock inte varken dig eller mig som äger vårt boende.

Regeringen har nu föreslagit att avskaffa sitt överskottsmål på 2 %, kommunen har under flera år haft som målsättning ett överskottmål på 2 % medan Håbohos haft ett överskottsmål på hela 5 %.

Det är med detta som bakgrund som vi föreslog denna sänkning, och det fanns inga resarvationer från något parti i kommunstyrelsen mot denna sänkning.

Det skulle vara inressant att veta vad alla ni andra på portalen tycker?
Owe Fröjd
Bålstapartiet
avatar
Håkan Sundsström 04 Mar 2015
Jag tycker du skulle ha haft en ekonomisk kalkyl innan du presenterade förslaget i KS. Dessutom så skulle du ha tagit reda på vad motsvarande fastighetsbolag har för avkastningskrav innan du föreslår en sänkning till 2% utan en ekonomisk motivering. Jag har inget emot att hyrorna sänks men det får inte ske på bekostnad av alla medborgare i Håbo.
Ta mitt förslag och sänk hyrorna men behåll avkastningskravet på 5%, då höjer du soliditeten i bolaget och bolaget får lättare att låna till en lägre ränta.. Ställ det kravet till Håbo Hus VD, då måste han jobba fram ett förslag som styrelsen kan ta tällning till.
avatar
Owe Fröjd 04 Mar 2015
Det går inte att sänka hyrorna lika mycket om deras vinst måste vara 5 %

Dom får inga högre räntor om avkastningen är 2 % i stället för 5 % då kommunen står som borgenär för dom = ingen skillnad
avatar
Håkan Sundström 05 Mar 2015
Owe
Dina ekonomiska kunskaper måste vara begränsade när du påstår att Håbo Hus inte får några högre räntor därför att kommunen går i borgen när avkastningskravet endast är 2%.
Du har ju haft många företag och måste känna till att låg soliditet = högre ränta och tvärt om när soliditeten är hög.
Dessutom är inte landets överskottsmål 2% som du påstår, det är 1% av bruttonationalprodukten och vore en katastrof om den avskaffades för svensk ekonomi. Det är ett kortsiktigt tänkande från vänsterkanten.
avatar
J 08 Mar 2015
Intressanta inlägg av herrarna Fröjd och Sundström. Inledningvis kan kommenteras att motivera en sänkning av Håbohus AB:s vinstmål från 5% till 2% med förslaget från regeringen att frångå det 1% överskottsmålet är ett dåligt argument. Ser vi långsiktigt på förslagen kommer vi att sakna den finansiella bufferten för oförutsedda händelser. Därmed är vi utlämnade till andra aktörer i beslutsprocessen. Jag anser att det finns en mycket mer intressant fråga beträffande Håbohus AB och kommunens ekonomi. Sälj ut Håbohus AB:s hyresfastigheter, behåll den del som kommunen behöver ha för att sköta sitt ansvar mot kommunmedborgarna. Den frågan borde vara mer relevant för politikerna än tjafset kring ägardirektivet som de ansvariga ändå ej tycks begripa eller förstå.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Håkan Sundström 24 Mar 2015
Bästa medborgare.
Owe Fröjds populistiska försök att sänka avkastningskravet för Håbo Hus AB från 5% till 2 % ogillades av Håbo kommunfullmäktige den 23 mars. Varför KS hade beslutat om sänkningen kan bara förklaras med att ledamöterna i KS inte var uppmärksam av Owe Fröjds försök att vinna sympati hos hyresgästerna i Håbo Hus AB på övriga medborgarnas bekostnad.
avatar
Owe Fröjd 25 Mar 2015
Förslaget var ett förslag som både Bålstapartiet och Sverigedemokraterna föreslog på KS.
Efter att förslaget lagts på KS så anslöt sig (S) till detsamma, men dom ändrade sig på nytt i Kommunfullmäktige och gick ihop med alliansen i detta ärende.
Det var (Båp) och (SD) mot resten, inte ens (V) backade upp förslaget vilket var lite oväntat!!
avatar
Håkan Sundström 25 Mar 2015
Owe
Detta var väl inte hela sanningen, du hade inte med dig hela BåP med samma motivering som jag hade i frågan.
avatar
Owe Fröjd 26 Mar 2015
Jo, i kommunstytrelsen var hela Bålstapartiet och hela Sverigedemokraterna med på detta förslag, sedan även (S).
Faktum är att det var både Bengt Björkman och Michael Rubbestad (SD) som ville att jag skulle lägga detta förslaget i KS.
Men efter massiv lobbing från vissa ledamöter i Håbohus styrelse så föll förslaget i KF
avatar
Håkan Sundström 26 Mar 2015
Owe
Enligt Leif Zetterberg m.fl. var Bengt Björkman BåP inte med på ditt förslag att sänka avkastningskravet. Någon talar osanning. Att S ändrar sig, kan mycket väl bero på demens i partiet
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 26 Mar 2015
Till och börja med så tillhör inte Bengt Björkman Bålstapartiet, så det måste vara Zetterberg som talar osanning, Bengt tillhör (SD).

Om Zetterberg menar Peter Björkman, som tillhör Båp, så kan jag berätta att han inte sitter i kommunstyrelsen och INTE varit delaktig i detta beslutet!

Dock så var Bengt Björkman och Michael Rubbestad (SD) överens med Båp att lägga detta förslaget, och Zetterbergs centerparti, genom Göran Eriksson, hade inget att erindra mot förslaget, ingen revsarvation från (C) anfördes, se protokollet!

Noteras att Zetterberg som ordförande i Håbohus OCH ledamot i kommunstyrelsen inte närvarade på detta möte när "hans" ägarderiktiv skulle beslutas, men det är ju lättare att tycka till om demokratiskt fattade beslut i efterhand, särskilt om man inte varit med och tagit ansvar för dom innan!
avatar
Håkan Sundström 26 Mar 2015
Owe
Nu förstår jag att Owe Fröjd = Bålsta partiet. Du påstod att Bengt Björkman och Michael Rubbestad bad dig lämna förslaget till KS vilket Bengt Björkman förnekar enligt Leif Zetterberg. Det betyder att Owe Fröjd (BåP) tillsammans med Michael Rubbestad lämnade förslaget. Att sedan S i sömnen röstade för ditt förslag kan bero på demens i partiet.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 29 Mar 2015
Nu har du och Zetterberg fel igen!! Det är alldeles fantastiskt att du hela tiden talar om vad som hände på kommunstyrelsen fast du var inte närvarande, inte ens Zetterberg som du gör dig till talesman för var närvarande, men jag, Bengt Björkman och Michael Rubbestad var närvarande, och även Zetterbergs parti (C) som INTE förde fram några andra yrkanden eller resarvationer mot det lagda förslaget, ej heller (KD), (FP) eller (MP) (läs protokollet)

Ärligt talat så blir det lite komiskt att personer här på portalen uttalar sig om vad som hänt, eller citerar personer som tror sig veta vad som hänt på ett kommunstyrelsemöte fast ingen av dom var närvarande, och samtidigt talar om för oss som verkligen VAR på mötet vad som egentligen hände:))

Om du tror att jag medvetet offentligt här på portalen skulle skriva osanning om hur detta ärende behandlades på kommunstyrelsen, med ca 20 vittnen samt protokollföring, så har du helt fel, jag tror att min trovärdighet är större än vissa hörsägen som du verkar vilja göra till din egen sanning.

Som jag tidigare redovisat så lades förslaget efter överenskommelse med Bålstapartiet och (SD) i kommunstyrelsen, sedan kan man tycka vad man vill om det och alla har all rätt att ändra sig inför det slutgiltiga beslutet kommunfullmäktige, ingen konstigt alls

Därmed avslutar jag denna debatt, då det inte går eller ens är meningsfullt, att bemöa rena felaktigheter och osanna påståenden.
totalt: 5 | visar: 1 - 5

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739