Hem | Politik | Bålstapartiet BÅP | Försäljningen av Granvallen i Övergran stoppad ännu en gång

Försäljningen av Granvallen i Övergran stoppad ännu en gång

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

2010 stoppade Bålstapartiet försäljningen av fotbollsplanerna i Övergran från försäljning till ett skandalöst underpris. Det fanns ett förslag på att sälja dom till en politiker i kommunen för 800.000 kronor. Det som skulle säljas var klubbhuset med omgivande mark på över 40.000 kvadratmeter, kommunalt vatten och avlopp fanns.

Övergrans IP - Akvarell av Lisa Lager Övergrans IP - Akvarell av Lisa Lager


Bålstapartiet tvingade fram en ny värdering och kommunens utvecklingsstrateg skrev i ett remissyttrande 2010-09-10 (diarienummer MTN2010/85 nr 2010.1572) att tomten kunde bebyggas med 20 villor och intäkterna skulle bli 12.000.000, efter avdrag av exploateringskostnader skulle kommunens överskott bli 7.000.000 kronor.

Döm om vår förvåning då samma ärende dök upp på kommunstyrelsens arbetsutskott igen i dag 2015-03-24. Denna gång fanns inget pris satt på fastigheten, förslaget till beslut var:

1. Kommunstyrelsen beslutar att försälja fastigheten genom extern mäklare

2. Kommunstyrelsen uppdrar till Kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören att påteckna handlingar för en försäljning

Detta förslag innebär i praktiken att ingen ny värdering behöver göras, i princip kan fastigheten säljas för vilket belopp som helst utan ny politiskt prövning.

Dessutom så misstänker Bålstapartiet att det är samma politiker som nu än en gång försöker köpa denna mark till ett rejält underpris (bara rykten, men från säker källa)

Bålstapartiet yrkade på återremiss för att utreda om kommunen kan ha annan användning av marken i stället, tex. fotbollsplaner igen, campingplats, husvagnsuppställning, etc. tills det blir dags att bygga hus där.

Socialdemokraterna yrkade bifall till Bålstapartiets förslag som därmed beslutades.

Owe Fröjd

BålstapartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (17 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 24 Mar 2015
Owe
Jag kommer mycket väl ihåg försöket att sälja området till Leif Zetterberg 2010 för 800000kr och där du budade 850000kr för samma fastighet vilket gjorde att försäljningen inte blev av. Ny värdering kom tillstånd som visade att fastigheten värderades till 12 Mkr. Den värderingen kan inte gälla efter 5 år. Ny värdering måste göras och jag förutsätter att KS har den kompetensen idag att besluta detta.
avatar
Owe Fröjd 25 Mar 2015
Precis Håkan, den gamla värderingen var på 20 villatomter á 600.000, borde, enligt mig, vara 20 tomter á 1.000.000 i dag?? Exploateringskostnaden var då 5.000.000, kanske bör vara 7.000.000 i dag = lika med ny nettovinst 13.000.000 i stället för 7.000.000 som i den gamla värderingen???
avatar
Håkan Sundström 25 Mar 2015
Owe, du sitter själv i KS och kan bevaka att ny värdering tas fram. Om det blir som du befarar så måste det offentliggöras till medborgarna. Kan inte tänka mig att de nya moderaterna (Nina Lagh och K H Nanning är borta) gör det misstaget att släppa området utan ny värdering. Du får vara polisen i KS.
avatar
Christian Johansson 25 Mar 2015
Ska det byggas på granvallen och björkvallen? Men hur är det med planer (träningstiden) för Håbo FF och andra föreningar. Två planer som försvinner och de ersätts med vad för ngt?

Se målningen vilken röd/blå röra på mittfältet :)
avatar
Owe Fröjd 25 Mar 2015
Håkan, det var ju precis så den nya politiska ledningen gjorde, nytt ärende, sälj det med extern mäklare denna gången, inget politiskt krav på värdering före försäljning och till ett pris som passade kommunalrådet och kommundirektören (och köparen??), enligt förslaget skulle dessa två skulle få fatta beslut utan ny politiskt prövning.

Bålstapartiet har under de senaste 10 åren krävt att det skall finnas en extern och marknadsmässig värdering vid ALLA köp och försäljningar av fastigheter, men detta vill bara Bålstapartiet, än så länge:))
avatar
Håkan Sundström 25 Mar 2015
Owe
Så kan inte demokratin fungera, en så stor affär som detta är frågan om, måste få en ny politiskt prövning göras. Det handlar om våra gemensamma värden och då ska inte kommundirektören och kommunalrådet bestämma priset och till vem som blir den eventuella köparen. Detta är ett parallellfall till försäljningen till Kilen krysset. Här ska vi jobba ihop för att detta ska gå rätt till.
avatar
Karl 31 Mar 2015
Hej,

Varför diskuteras det att det kan bli bebyggelse på Granvallen, området är ju klassat som kulturarv och får inte bebyggas.

/ Karl
avatar
Leif Lervik 04 Apr 2015
Hej,
Innan Granvallen lades i träda så hann jag som lagledare och tränare för P99 använda Granvallen som en helt underbar träningsarena under 2 säsonger. Vi hade en fantastisk lugn och stor träningsyta i kontrast till dagens verklighet på konstgräset och Gröna Dalen... Sen blev det kaos och vi har under flera år försökt få kommunen att återuppliva träningsytorna för klubben, men alltid fått som svar att det inte finns några resurser/pengar till detta.

Som ni kanske känner till är fotbollsintresset på topp i kommunen, men tyvärr finns inte tillräckligt med träningsytor för alla lag och det är ett underverk att alla vi lag hankar oss fram med de befintliga planer som finns idag. Vore en kanonide att återuppliva Granvallen för att skapa någorlunda förutsättningar för fotbollen i kommunen. Svårt att förstå hur man kan underprestera som man gör i att skapa förutsättningar för barn och ungdomar att utöva idrott i kommunen.
avatar
Owe Fröjd 06 Apr 2015
Vid de tilfällen som jag som politiker föreslagit detta till styrelsen för Håbo FF så har jag uppfattat det som att det inte varit något alternativ, det är för långt bort!!
Vi får väl titta på detta alternatiuv igen om det finns ett nytt intresse av det?
avatar
Håkan Sundström 06 Apr 2015
Owe
Jag har i kväll varit i kontakt med styrelsen i Håbo FF, dom ifrågasätter Owe Fröjds påstående att han som politiker vid flera tillfällen föreslagit detta till Håbo FF styrelse och att Håbo FF inte sett iden som något alternativ och att det skulle ligga för långt bort.
Ordföranden och kassören i Håbo FF blev riktigt förbannad med kommentaren att påståendet från Owe Fröjd var lögnaktigt och fel. Håbo FF skulle välkomna en idrottshall på granvallen och att föräldrarna har inget emot att skjutsa barnen dit.
Finns nu intresset inom politiken att bygga en idrottshall likt den i Bro så skulle många idrottsföreningar i Håbo välkomna detta
avatar
Owe Fröjd 07 Apr 2015
Jag vet inte vem du partat med i Håbo FF, jag har vid två tillfällen som politiker diskuterat föreningens behov av fotbollplaner på inbjudan av dom själva, dessutom enskilt med flera medlemmar.

Vid båda tillfällena har frågan om fotbollplaner på Granvallen diskuterats, vi har INTE diskuterat någon idrottshall där, vilket jag aldrig påstått, inte på dessa möten eller i denna debatt.
Att bygga en idrottshall på Granvallen tycker inte jag är något bra förslag, det finns bättre och mer centrala lägen om detta skall bli aktuellt, tycker jag!
avatar
Håkan Sundström 07 Apr 2015
Owe
Hela diskussionen har handlat om att bygga en hall liknande den i Bro, inte om att restaurera befintliga fotbollsplaner. Om du pratat med Håbo FF styrelse så måste det vara länge sedan. Dagens styrelse som varit verksam i 2 år så har du inte varit kontakt med dem.
Har du yta mera centralt för en hall så välkomnar styrelsen det, men då tror jag att det måste bli på bekostnad av mindre byggande av bostäder just därför att en hall kräver en stor yta för bilparkering. Oavsett vad det blir så tycker jag att ni kan starta en diskussion i KS just för at få behålla våra ungdomar i kommunen.
avatar
Håkan Sundström 06 Apr 2015
Bra Owe
Driv detta i KS, att förkasta en placering av en idrottshall på Granvallen som du uppfattat Håbo FF, kan inte vara genomtänkt av styrelsen i Håbo FF. Bro idrottshall ligger också utanför centrum och de som ska dit måste färdas i bil, varför kan inte föräldrarna i Bålsta skjutsa sina barn till Granvallen när föräldrarna i Bro kan göra det? Man kan inte placera allt i centrum, där ska bostäder och affärer byggas.
avatar
Håkan Sundström 04 Apr 2015
Leif
Jag har föreslagit kommunens kommunalråd att bygga en idrottshall på Granvallen, en idrottshall liknande den som finns i Bro som består bl.a. av flera fotbollsplaner och andra aktiviteter. Kostnaden för den i Bro ligger på ca 35 Mkr och skulle uppskattas av kommunens ungdomar. Kommunalrådet såg positivt på förslaget och ska ta upp idén till KS för diskussion. Låt oss hoppas att det går i lås, det behöver våra ungdomar.
avatar
Christian Johansson 07 Apr 2015
När Ni nämner Idrottshall menar Ni Granvallen uppe vid övergran. Har för mig grusplanen vid Gransäterskolan kallades för Granvallen också?

Om det är Granvallen vid Övergran så får man inte bygga där, så är det.

35Mkr??? krävs ytterligare lån. Jag tycker också hall behövs , men vissa saker går så väldigt lätt att bygga, men att bygga en skola (västerängsskolan som definitivt hade behövs byggas en ny) eller att laga tak vid Fridegård + ventilation vid Rungården ska vara så svårt.
avatar
Owe Fröjd 08 Apr 2015
Mitt svar var på Leif Lerviks inlägg, och ja, det ar nog mer än två år sedan, kanske 3 år? som Håbo FF bjöd in alla politiska parter för samtal, och dessa samtal gällde i huvudsak träningsplaner utomhus.

Jag tror också att det behövs en ny stor idrottshall, dock inte bara tikl Håbo FF, utan för alla föreningar som behöver detta, kanske mest för föreningar som i huvudsak bedriver inomhussporter i nationella seriespel/tävlingar.

Bålstapartiet föreslog för många år sedan när man skulle bygga "gymnastikhallen" vid Västerängsskoslan att den skulle byggas i "full storlek", dock så var (S) och (M) emot detta om jag inte minns fel, detta då det skulle kosta 5-6 miljoner mer!!!!
avatar
Håkan Sundström 08 Apr 2015
Helt klart Owe, om kommunen byggar en hall ska den vara för många föreningar, inte bara för fotbollen. Driv frågan i SK nu den 13 e april och ställ även kravet på idrottsföreningarna att de ska hjälpa till att få sponsring av ortens industri till att bygga hallen.
totalt: 10 | visar: 1 - 10

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738