Hem | Politik | Bålstapartiet BÅP | Samverkan om budget i Håbo mellan S, SD, V och Båp?

Samverkan om budget i Håbo mellan S, SD, V och Båp?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Pressmeddelande) I Håbo kommun har ”minoritetsmajoriteten” (Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) presenterat sitt förslag till budget för 2016 inför kommunstyrelsens arbetsutskott.

Owe Fröjd, Partiledare, Bålstapartiet Owe Fröjd, Partiledare, Bålstapartiet


Med anledning av det svåra parlamentariska läget, ”minoritetsmajoriteten” har ingen egen majoritet i kommunfullmäktige för sitt budgetförslag, har Bålstapartiet inbjudet samtliga övriga partier i oppositionen (som tillsammans har en stor majoritet i kommunfullmäktige) till en förutsättningslös diskussion om det svåra budgetläget.

Vi kommer enbart att diskutera budget 2016 ur ett Håboperspektiv, rikspolitiska ideologiska olikheter är inte en prioriterad diskussionspunkt för mötet.

Owe Fröjd
Partiledare, BålstapartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (12 Skickat)

avatar
Pål Christophersen 18 Maj 2015
wow...1 april kommer sent i år
Reply Tummen up Tummen ner
-7
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 18 Maj 2015
Hej Owe
Jag måste säga att jag börjar gilla dina utspel. Att du nu samlar hela oppositionen till samtal om budgeten för 2016 är exakt vad den politiska oppositionen ska göra. Detta initiativ skulle Agneta Hägglund ta som högt arvoderad oppositionsråd och skulle ingå i sitt ansvar att driva. Du verkar vara den som nu sitter i förarsätet för oppositionen och driver oppositionens förslag att jag föreslår att ni tar bort pengarna (750 000kr) för oppositionsrådet och satsa dem på skolan och att våra ungdomar får ett idrottens hus.
Bra Owe, fortsätt i dessa spår
avatar
Christian Johansson 19 Maj 2015
Tror heller inte att det blir ngt gemensamt budgetförslag från dessa partier, då det finns en stolthet att inte diskutera detta med Sd, trots att man sagt att man inte har ngt emot Rubbestad eller de andra i Sd och trots att Rubbestad faktiskt fått en del beröm från politiska motståndare.

Men däremot Pål ska du veta att diskutioner med Sd förekommer även på riksnivå ett exempel. Utbrytningen som de röd/gröna gjorde ur alliansens budget om skattesänkningar. Självklart hade man pratat med Sd innan men man sköter det snyggt.

Självklart hade också Alliansen pratat med Sd , annars hade man inte fått igenom varenda budget då man regerade i minoritet 2010-2014.

Jag ser inget fel i det, sitter man i riksdag eller i kommunfullmäktige så måste det nästan vara ett krav att man kunna prata med andra i samma kammare.

Sen nu när vi har en post som oppositionsråd är det också ett krav att oppositionen åtminstone har möten för att se om det finns gemensamma frågor man kan driva.

Sen har jag en fråga till Håboalliansen, hur har Ni tänkt få igenom Er budget fram till 2018?

Ni måste ju räkna med att S (med stöd av V och kanske fler) lägger egen budget = 16 mandat minst.
Kommer Ni helt enkelt hoppas att Sd lägger ner sina röster varje gång?

Frågan riktar sig särskilt till dig Håkan Welin (Fp) som var tydlig med att Du inte vill vara beroende av Sd.
avatar
Håkan Sundström 19 Maj 2015
Hej Christian.
Jag vill kommentera och citerar därför ditt första stycke i din kommentar. "Tror heller inte att det blir ngt gemensamt budgetförslag från dessa partier, då det finns en stolthet att inte diskutera detta med Sd".
Jag har följt politiken här i Håbo så många år så jag vet hur politikerna tänker och inte alltid följer sina ideal och löften. Står makten på spel kan politikerna göra vad som helst för att själva få fördel av den. Jag kan mycket väl tänka mig att Agneta går ifrån sitt ställningstagande och och röstar med SD i budgetfrågan för 2016 för att komma åt kommunalrådsposten. Makten är nr 1 och då kan man bryta sina löften om att inte samarbeta med SD. Blir det så så har vi igång lånekarusellen och vår soliditet blir ändå mera negativ än dagens nivå.
Jag tycker ändå att Owe Fröjd gör rätt när inte vårt oppositionsråd gör sitt jobb och kallar till ett oppositionsmöte för att diskutera 2016 års budget, då får vi fram alternativen för 2016.
avatar
Christian Johansson 19 Maj 2015
Håkan:
"Makten framför allt".... tja tre personer högt upp på (S):s lista sa inför valet 2010 att de inte skulle sätta sig i ett styre med Båp (Thomas Lindström, Lars Göran Brommander och Pyry Niemi) och vi vet vad som hände.

Samma sak med (ursäkta att jag tjatar om Håkan Welin) med Fp Håbo som inte skulle ge Sd något inflytande. En stark majoritet skulle bildas hette det.

Owe Fröjd gör rätt, men frågan är vad som händer om styrets budget faller. Antingen tar (S) över men de måste styra med några också.
eller så nyval (för det är möjligt i kommuner nu för tiden)

Lägger man en budget som inte har majoritet av ledamöterna bakom sig så får man RÄKNA med att den faller.
Det gäller styret i Håbo och Stefan Löfven.
avatar
Pål Christophersen 19 Maj 2015
"Men däremot Pål ska du veta att diskutioner med Sd förekommer även på riksnivå ett exempel. Utbrytningen som de röd/gröna gjorde ur alliansens budget om skattesänkningar. Självklart hade man pratat med Sd innan men man sköter det snyggt."

Det tror jag säkert - men S, SD, V och BP ? Det ska bli intressant att veta vad dom tycker dom har gemensamt!
avatar
19 Maj 2015
Ehhh s båp och v var precis styrt kommunen..... bp och sd har sammarbete.... sd har röstat på wn del s förslag... så visst har de en del gemensamt. ..
avatar
Pål Christophersen 20 Maj 2015
BP samarbetar med allt som kan gå om dom får makt. Det är nog med kombinationen V och SD jag har lite svårt att förstå.
avatar
Owe Fröjd 25 Maj 2015
Det blev ingen klar majoritet för något budgetförslag på dagens kommunstyrelsemöte.
Omröstningen blev 6 röster mot 6 röster och 1 avstod i den avslutande omröstningen, därmed tog kommunstyrelsens ordförande själv beslutet att alliansens förslag till budget skall vara huvudsförslag.

På Kommunfullmäktiges möte i juni kommer det att finnas motförslag/ändringsyrkande till huvudförslaget från oppositionen, det vill säga (S), (V), (Båp) och (SD).

Bålstapartiets målsättning är att alla kan enas om samma budgetförslag på kommunfullmäktige, och jag tror att övriga partier i oppositionen förmodligen tycker detsamma, bollen ligger hos alliansen!!

Owe Fröjd
Bålstapartiet
avatar
Håkan Sundström 26 Maj 2015
Hej Owe
Bra Owe att du prövade alliansens förslag genom att kalla till oppositionsmöte. Så skall oppositionspolitik bedrivas. Vem av de 13 ledamöterna avstod från att rösta?
avatar
Christian Johansson 26 Maj 2015
1) Vem lade ner sin röst?

2) Vad hade hänt om det blivit 6 -7 dvs om oppositionens förslag vunnit?

3) Hur har styrande partierna tänkt få igenom budgeten varje gång utan att ha majoritet ?
avatar
Owe Fröjd 15 Jun 2015
Nu har facit kommit på kvällens budgetfullmäktige i Håbo, en gemensam budget från (S), (V), (Båp) och (SD) har bifallts av fullmäktige.

Detta bevisar att samverkan mellan olika partier kan ske lokalt, oavsett olika riksintressen, men bara om man respekterar demokratin och varandra.
Owe Fröjd
Bålstapartiet
totalt: 10 | visar: 1 - 10

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739