Hem | Politik | Bålstapartiet BÅP | Oppositionen säger nej till ICA MAXI på Gröna dalen i Bålsta Centrum

Oppositionen säger nej till ICA MAXI på Gröna dalen i Bålsta Centrum

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Pressmeddelande) Med anledning av önskemål om en ny etablering av ICA MAXI Bålsta centrum/Gröna dalen önskade oppositionspartierna ett extra insatt möte med alla partiers gruppledare i Håbo.Då ingen kallelse kom, eller någon önskan om samverkan i denna fråga fanns, samt att kommunalrådet Carina Lund ställde in det redan planerade ordinarie gruppmötet som skulle vara den 30 november har nu alla oppositionspartier genomfört ett eget gruppledarmöte.

Vid en samlad bedömning anser vi inte att kommunen skall sälja någon mark för en ännu stor handelsetablering i Bålsta Centrum, det strider även mot den vision om Håbos utveckling som alla partier tidigare varit överens om.

Vi anser att man bör utreda hur, och till vad, de centrala delarna i framtiden skall utnyttjas innan några mer försäljningar av central mark skall genomföras.

Oppositionsparterna består av Socialdemokraterna, Vänstern, Sverigedemokraterna och Bålstapartiet, tillsammans har vi en majoritet i Kommunfullmäktige.

Owe Fröjd
BålstapartietPrenumerera på kommentarer Kommentarer (15 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 12 Nov 2016
Jag är kluven i frågan var ICA Maxi ska placeras, antingen i draget eller i gröna dalens grönområde. Fördelen med en placering i dragets område är logistiken med transporterna som den stora fördelen, med risken att döda Bålsta centrum. Vi får inte styras av att en del politiker har sin affärsverksamhet i draget och vill av naturliga skäl ha ICA Maxi placerad där. En placering i draget skulle också förutom att döda Bålsta centrum och orsaka nackdelar för boenden i Bovieran och övriga äldreboenden som idag har närhet till centrum men som då skulle gå förlorad om ICA Maxi placeras i draget.

Det påstående som Owe Fröjd framför som jag citerar här nedan
"Då ingen kallelse kom, eller någon önskan om samverkan i denna fråga fanns, samt att kommunalrådet Carina Lund ställde in det redan planerade ordinarie gruppmötet som skulle vara den 30 november har nu alla oppositionspartier genomfört ett eget gruppledarmöte." Jag ifrågasätter hans påstående om att alliansen och Carina Lund inte vill samarbeta i frågan är inte trovärdig.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 14 Nov 2016
Tja, min begäran och (SD) begäran, inlämnade var för sig, finns säkert dokumenterade.

Den 20 oktober skrev jag följande:

"Det är nu läge att diskutera vissa utredningar, utredningar och arbeten som det inte finns någon politiskt majoritet för, och att dessa läggs ner för att minska arbetsbelastningen så att de viktigaste sakfrågorna kan prioriteras.
Jag önskar att du? någon annan? kallar till ett möte med alla gruppledare"


Den 23 oktober fick jag följande svar (inte om den önskade extraträffen, utan om det ordinarie kommande den 30 november):

"Hej,
Denna gruppledarträff ställs in då flera har förhinder.
Ny bokning kommer från Carina via kansliet."


Ännu idag 161114, har ingen kallelse om den extra begärda, eller den ordinarie kommit, jag kallar inte detta som en vilja till samverkan!!

I övrigt skall inte politiken bestämma var/om en ICA Maxi skall etableras, vi skall bara ta ställning till om vi vill "skänka bort" central mark för detta ändamålet, och det vill vi inte!
avatar
Håkan Sundström 14 Nov 2016
Owe
Det är väl inte frågan om att skänka bort mark i centrum, vad jag vet så har priset inte diskuterats och då kan man inte påstå att kommunen skänker bort mark, utan placeringen är ett önskemål från ICA.

Jag har funderat mer på detta och kommit fram till att placeringen i centrum är den bästa lösningen även om logistiken kan vara bättre med en placering i draget, men det borde kunna ordnas om man dirigerar transporterna via kraftleden och centrumbacken, då slipper vi trafiken i samhället.

Att ta bort ICA från centrum skulle döda all verksamhet i centrum, även den lilla som blir kvar och vara till stor nackdel för de äldre boende på Pomona, dalängen, solängen och Bovierans +55 boenden.
Ängen
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 14 Nov 2016
Jodå, priset har diskuterats, även om du inte vet det:)
Men frågan är fortfarande INTE en politisk fråga OM och VAR ICA skall etablera sig, endast en fråga om vi skall sälja central mark till dom, marknaden styr när oberoende företag investerar.

Rent privat tycker jag kanske inte det är någon bra lösning med mer tung trafik på Kraftleden och utanför skolor och förskolor! Dessutom kan/vill man inte vintertid köra i centrumbacken med långtradare med släp, fråga vilken lastbilchaffis som helst.

Jag är även övertygad om att det finns andra matvarukedjor som är villiga att etablera sig mitt i ett köpcentrum om de för möjlighet, och detta kommer fastighetsägaren att se till, deras investering hänger på det, inga/få hyresgäster = inget/lågt fastighetsvärde!
avatar
Håkan Sundström 15 Nov 2016
Owe
Om det inte är en politisk fråga var ICA ska etablera sig, varför slå på trumman och gå ut med ett pressmeddelande i denna fråga där medborgare och företagare ser den osämja som finns inom politiken. Du påstår också att priset har diskuterats, men talar inte om mellan vilka parter diskussionen har förts? Om jag förstod informationen rätt när Agneta samlade till möte i detta ärende, så kom det fram att ICA ska stå för andra kostnader i samband med etableringen i centrum, detta har inte framkommit i denna diskussion.

Har oppositionen en egen agenda i ärendet när ni går ut i förväg och informerar allmänhet och företagare och blottar den osämja och brist på samarbete som finns i Håbopolitiken.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 15 Nov 2016
Läs vad jag skrev, det är ingen politisk fråga om var ICA skall etablera, det bestämmer de själva. Det politiska är om vi skall sälja mark i Bålsta centrum till ICA, och där är det olika politiska viljor, det stämmer.

Det finns mycket som hänt i denna frågan och som inte framkommer i enstaka inlägg här, inget konstigt med det!

Nej ICA skall inte stå för några kostnader, de skall köpa tomten, och med köpeskillingen skall man flytta gröna dalens IP till andra sidan vägen, granne med vårt äldreboende, du var ju själv med på det mötet som du refererar till.

Och ja, det finns en brist på samverkan inom Håbopolitiken, men det har jag ju redan redogjort för!
avatar
Håkan Sundström 15 Nov 2016
Ok Owe, låt oss leka med tanken att ICA vägrar att etablera sig i draget och beslutar sig att flytta från Bålsta, vilket kort tänker BåP och SD spela ut då?
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 15 Nov 2016
Vad SD gör får de svara på, Bålstapartiet kommer att kontakta hyresvärden för centrum och fråga vilken ny mataffär som kommer i stället, inte för att vi kan påverka det, men av ren nyfikenhet.
Jag vet att COOP är intresserade att etablera sig i Bålsta igen, kanske blir det dom eller någon annan, inget som kommunen varken kan eller ska påverka!

När jag pratat med etableringsansvariga för ICA centralt har det sagt att de har fler alternativ än centrum, men som sagt det är deras företag och det skall vi politiker inte försöka att styra.

Finns det andra ställen i kommunen som de är intresserade av, och som kommunen äger och så tar vi ställning till det då.
avatar
Håkan Sundström 15 Nov 2016
Owe
Dina planer gillar jag att jag börjar tro att du i dag tagit över oppositionsrådsposten från Agneta Hägglund, eller att socialdemokratiska partiet i Håbo kommer att gå in i Bålstapartiet där du i förlängningen kommer att bli kandidat till kommunalrådsposten. Har jag fel?
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian Johansson 16 Nov 2016
Ska nog mycket till att ett stort etablerat parti går in i lokalt parti.
Tror Båp går framåt 2018, men inte så mycket att de är aktuella för en kommunalrådspost.
De kommer ta röster från Mp som får svårt att hålla sig kvar i KF.
Båp har dock samma problem som övriga partier. Ingen under 50 på listorna.

De var min politiska analys av nuläget :)


Med vänlig hälsning

Christian
avatar
Owe Fröjd 16 Nov 2016
Nu var du taskig:) Vi hade tio namn på vår lista och tre var under 40:)
Vår yngsta i dag som har ett förtroendeuppdrag fyllde 25 i förra veckan, och själv känner jag mig bara som 50:)))
avatar
Håkan Sundström 16 Nov 2016
Christian
Det var mera som ett skämt jag tog upp senariot att S skulle gå upp i BåP eftersom Owe är den som representerar oppositionen och inte oppositionsrådet. Då är det mera troligt att BåP går upp i S där Owe kan jobba på en framstående position i socialdemokraterna. De flesta i S har nått en ålder av närmare 70 år och är färdiga att bytas ut.
avatar
Owe Fröjd 15 Nov 2016
Ja Håkan, du har fel, vi för närvarnde har bara en god samverkan med de partierna som vill ha samverkan med oss, det vill säga S, V, SD, övriga partier har lyst med sin frånvaro med detta
avatar
Christian Johansson 15 Nov 2016
Har funderat och jag vill nog inte ICA Maxi centralt med allt vad det innebär. Tror inte heller det skulle vara en bra ide att flytta Gröna Dalens idrottsanläggning bara för att ICA Maxi ska vara där.

Allt kretsar inte kring ICA Maxi vi har Hemköp och Lidl centralt sen tror jag också någon annan vill etablera sig centralt.

Sådana här stora frågor kräver samarbete och det verkar inte finnas. Jag ser ett mönster det är att styret Håboalliansen har ett förslag och S+Båp+V ett förslag, även i dessa stora frågor som skulle behövas ha mer samsyn i.

De innebär i praktiken att Sd ensamt kan bestämma utfallet i dessa frågor.
Jag har inget emot Sd som andra har , tvärtom finns det kompetens i Sd-Håbo (Rubbestad).

Men vill ge en rejäl känga till V,S,Mp,C,Fp,Kd och M. Ni säger att Ni inte vill prata med Sd men ni låter några som Ni inte vill prata med bestämma framtiden för Håbo kommun.
Om Ni vill inte bryta blockgränsen eller samarbeta med Sd så vet jag inte om Ni har så mycket i politiken att göra.
Vi står inför stora beslut och detta är ingen lekstuga!!

Med vänlig hälsning

Christian
avatar
Owe Fröjd 15 Nov 2016
Jag vill påstå att Bålstapartiet har ett mycket bra samarbete med (SD) när det gäller våra lokala frågor i det bästa för kommunen.
Och för förra veckan hade alliansen ett möte med (SD), och tidigare har SD och MP+C haft täta kontakter, så ett embryo till samverkan finns i alla fall.
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738