Hem | Politik | Centerpartiet C | Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner?

Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner?

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det är allmänt känt att Håbo tillhör en av Sveriges yngsta kommuner. Genomsnittlig ålder på en Håbobo är 37 år. Även om denna siffra kan vara några år gammal så har det inte hänt mycket sen dess. Däremot är mindre känt att den genomsnittliga åldern på en kommunfullmäktigeledamot är 60 år. För att göra saken ännu mer dramatisk så är de ivrigaste kritiker av det politiska etablissemanget oftast äldre än 60 år.

Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner, undrar insändaren | Foto: Attila Gal Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner, undrar insändaren | Foto: Attila Gal


Man kan säga att de som representerar befolkning som är 60 år eller äldre styr Håbo kommun, där mer än hälften av befolkningen är mellan 18 och 60 år. Är detta rymligt kan man fråga sig, men det är den dystra sanningen. Det är inte konstigt att man under i alla fall 5 årsperiod har byggt ett ålderdomshem samt bygger ett mindre bostadskomplex för de som är 60 år eller äldre, trots att det råder stor brist på ungdomslägenheter. Många av våra politiker påpekar gärna att vi blir äldre trots att det är barnafödandet som står för stor del av befolkningstillväxten. Nettoinflyttningen är inte så stor då det flyttar ut nästan lika många och man kan gissa att det är unga som flyttar ut mest. Vill man flytta ut och inte kan få sin första bostad, blir man tvungen att söka sig härifrån. De som skulle kunna vara kvar och betala skatt i sin hemkommun, flyttar ut och betalar skatt i de kommuner som inte har behövt satsa på deras skolgång mm.

Utan att bli stämplad som någon som diskriminerar äldre då jag själv är inte längre ungdom så är just nu mycket större behov av politiker i Håbo kommun som är mellan 18 – 45 år. Deras representation i de politiska församlingarna är obefintlig. Jag tror inte att frågor som kopplas till befolkningen i den aktuella åldersgruppen kan skötas bättre av andra än de själva.

Här har samtliga partier mycket att göra. Rekryteringen av unga går segt. Äldre politiker har svårt att lämna sina platser om en och annan ung politiker dyker upp och rekryteringen av nya politiker görs oftast inom de åldersgrupper som de etablerade politiker själva tillhör. Faktum är att yngre politiker attraherar sina egna åldersgrupper och saknas dessa, blir det istället ökning av politiker som är redan i ”övre åldern”. Jag fick veta häromdagen att en av våra tidigare kommunalråd var bara 29 år gammal när han tillträde som kommunalråd. Det kallar jag för förtroende. Blir vi politiker dessutom stämplade som ”politikermafia” och annat nedsättande i en alltmer onyanserad debatt, där alla stämplas lika, då undrar man hur skal vi kunna få yngre människor att engagera sig.
Det är inte lätt att få pusslet ihop, där man är mån om sin karriär på jobbet, vill vara tillgänglig för sin familj, vara god moder eller fader, hinna skjutsa sina barn på olika aktiviteter åka på skidsemester mm. Allt detta ska man sätta i relation till ett frivilligt politisk engagemang. Dessutom ska man krångla till med mötena som inte är lämpade för de som prioriterar jobbet, krångliga tidsredovisningar vad gäller olika ersättningar och annat som borde ses över. Är man pensionär kan man sitta i mötet vilken tid på dagen som helst och någon ersättning för förlorad arbetsinkomst behöver man inte heller ha.

Vi måste alla göra vårt yttersta för att få in yngre människor i politiken, genom politikerskolor, genom att anpassa det politiska arbetet till deras verklighet, genom att vara beredd att lämna ifrån sig uppdraget till förmån för yngre och på alla andra möjliga sätt, annars kommer vi på sikt att få kris i demokratin och allt vad det innebör.

Det är lika stor ansvar för oss alla som bor i Håbo kommun som av många positiva anledningar kan blicka framåt, mot alla de utmaningar som väntar.

Nihad Hodzic
Centerpartiet i Håbo
 Prenumerera på kommentarer Kommentarer (10 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 30 Dec 2013
Ett mycket bra inlägg om den politiska situationen i Håbo. Nihad Hodzic träffar spikhuvudet i många av de exempel han nämner i artickeln och jag tänker framförallt på, varför vill ungdomen lämna Håbo och de äldre mer kapitalstarka flyttar in och kräver mer äldreomsorg. Vi ser i vilken riktning byggnationen skett, mest till äldreboenden och väldigt lite till våra ungdomars behov av bostad. Vi har ett kommunfullmäktige som är över 60 år och samhället utvecklas därmed mot en äldre befolkning som börjar likna USA's Florida där endast rika och pensionärer bor.
Det Nihad Hodzic framför i sina tankar är tänkvärt att ta med sig i det politiska framtida arbete. Ge ungdomarna en möjlighet att engagera sig politiskt och att ni äldre stiger åt sidan, så ska ni se att utflyttningen minskar i vår kommun.

Håkan Sundström
avatar
Christian Johansson-Nord 30 Dec 2013
Bra artikel Nihad.
Snart fyller jag den genomsnittliga åldern 37 år :)

Vill också ge ett plus till Owe Fröjd som faktiskt tagit sig tid att utbilda nya politiker i "konkurrerande" partier i kommunpolitikens ABC.
Owe: Jag kommer gärna förbi valstugorna i vår(Eu-val) och höst och diskuterar politik om du bjuder på en kopp "Håboblandning".
Du vet det där Teet Ni sålde på er butik "Owe och Gittan" i början på 1990-talet. :)
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 30 Dec 2013
Nihad,
Tack för en bra insändare! Du sätter fingret på en omständighet som jag till fullo delar med dig. Tyvärr verkar du ha missförstått mitt begrepp ”politikermaffia”. Vad jag avsåg är en, upp till en handfull, grupp politiker som under ett flertal år skott sig på vår bekostnad. Alltså, långt ifrån huvuddelen av våra politiker. Jag har respekt för många av dessa politiker, bl.a. din gruppledare, Göran Eriksson, som förefaller vara en person att se upp till om man ser till hans agerande.
Jan-Eric Hernkrantz
avatar
Christian 30 Dec 2013
Vem blev kommunalråd vid 29års ålder?
avatar
Nihad Hodzic 01 Jan 2014
Hej och tack för omdömen!

Jag måste påpeka en gång till att det inte handlar om åldersdiskriminering då jag själv är snart 52 år. Min personliga åsikt och det måste väl många hålla med om även om man inte utrycker sig så här, är att vi har en vansklig åldersfördelning i politiken. Vem som ska ta över undrar man trots att vi är en så ung kommun som jag skrev tidigare. Jag pekar inte på ett specifikt parti, utan alla. Det är klart att vi behöver mångfald i politiken och som det ser ut just nu så är vi långtifrån där.
Olika frågeställningar diskuteras inte på samma sätt beroende på frågans art men även vilka ålderskategorier som diskuterar frågan. Diskuterar vuxna ungdomars behov eller tex destruktivt beteende bland vissa ungdomsgrupper, då man går inte in på orsakerna till det, utan snarare sätter in resurser för att dämpa problemet. Man engagerar tex Bålstapolarna som gör jättebra jobb men man måste sätta in resurser på det som minskar destruktivt beteende i grunden. Familjerna har viktigt roll men även samhället. Man släcker branden istället för att jobba för att den inte ska uppstå. Det är förstås lättare sagt än gjort men det finns mycket att göra. Man kan då säga att vi har sk. demokratidagarna där ungdomarna kan rada upp sina önskemål. Då är det intressant att veta hur många önskemål finns totalt gentemot det som har uppfyllts.
Jag är även av den åsikt att de flesta som är i politiken är politiker för att de vill påverka samhällsutvecklingen, några har blivit det för att de är missnöjda med något och några för att de tror att de kan skaffa sig ekonomiska fördelar. På den kommunala nivå är det nästan löjligt om man pratar om ekonomiska fördelarna, då ersättningar avser delar av den tid man lägger på att förbereda sig eller delta i olika möten, förutsatt att man är seriös. Tittar man på den totala omsättningen i en kommun så är ersättningar för politiskt arbete väldigt liten del. Demokratin är viktigt och den måste kosta om man vill att det ska fungera.
Det är också viktigt att påpeka att varje politiker har eget ansvar vad gäller olika åtaganden, privata eller offentliga, ekonomiska eller vilka andra som helst, för att kunna vara trovärdig. Gör man inte det, blir det oftast katastrofala följder för den enskilde. Det finns inga kontrollsystem i världen som man inte kan missbruka om man har avsikt för att göra detta, dvs att mycket ligger hos den enskilde.

Jag hoppas att Sixten Nylin inte tar illa upp att jag tog upp honom som exempel, men det är han som på 70 talet fick förtroende att vara socialdemokratisk kommunalråd 29 år gammal. Jag blev i alla fall jätteglad när jag fick veta det, trots att jag är Centerpartist.
Jag önskar alla Håbobor och i synnerhet de som brukar titta på denna portal, Gott Nytt År

Nihad Hodzic
Centerpartiet i Håbo
avatar
Somir 03 Jan 2014
Jag skulle vilja lyfta Owe Fröjd som ett föredöme när det gäller politiker i Håbo. Owe är en sk männsklig politiker i många avseenden. Det ser jag som en bra egenskap. Han säger som det är, oavsett om det är bra eller dåligt. Jag har haft/ har svårt att hitta rätt i politiken. Jag har ju varit engagerad i både S och Mp. Nu är jag familjefar och väljer det framför politiken. Jag tycker att politik är svårare nu i dag då så få partier står bakom en ideologi. Istället så går dagens politiker ofta bara tjänstemännens ärenden. Att vara kommunalpolitiker är inte lätt samtidigt som det finns viktigare saker i livet. För mig går mina barn först och så kommer det alltid att vara. Vilket parti kommer jag att föra fram och ge mitt stöd? Det kommer vara det parti som satsar på mina barn dvs skolan. Vilket parti lokalt, har bäst skolpolitik och vågar satsa på skolan?
avatar
03 Jan 2014
Tack för detta Somir, det värmer att få lite uppskattning som politiker, vilket inte är så vanligt:)

Owe
avatar
Christian 03 Jan 2014
Jag har träffat många yngre personer som jag tyckte skulle passa som kommunpolitiker. Inte bara i Håbo utan även andra kommuner.
Många tackar nej till politik av annat skäl och det är varken tid eller ersättningar som är anledningen.
Det ät dags att skippa blockpolitiken. Den ogillas av en majoritet av svenska folket och särskilt av ungdomar.
Många kommuner har fortfarande de två "tradionella lagen" ena sidan S+Mp+V andra sidan M+Fp+Kd+C.
Vill man då gå med i någon av dessa partier, ja då behöver du inte bara driva dina frågor du brinner för i ditt parti. Ditt parti måste även sälja in det i "laget".
Jag har sett exempel på hur nya politiker pratar varmt om någon fråga i valrörelse, för att senare rösta emot sitt eget förslag.
Varför? Kanske för att han/hon inte fick igen detta i sitt parti. Eller partiet fick inte igen detta i "laget".
Tyvärr är Politikerna på riksplanet inget bra exempel. Alliansen har sagt att de går i opposition om dem inte vinner valet. V kan inte sitta i regering med något av Allianspartierna.
i Valet 1998 och 2002 så tjatate Göran Persson gång på gång hur de borgerliga skulle kunna styra Sverige då de debatterar så mycket internt.
Nu är det tvärtom. Alliansen undrar hur (S):s regeringsalternativ ser ut.
Är regeringsfrågan den viktigaste frågan för Sverige? Ibland verkar det så.

Börja prata om sakfrågorna istället, det är en förutsättning för att folk överhuvudtaget ska intressera sig för politik.
avatar
Håkan Welin 03 Jan 2014
Jag kan i viss mån hålla med Christian i hans inlägg

Jag har alltmer noterat en trend som, från att den röstande tidigare varit trogen ett parti, till att numera allt mer rikta in sig på rena sakfrågor, och de avgörande har ofta varit det som rör en själv just nu och som dominerar det liv man lever just nu.

Man har varken tid eller lust att engagera sig i flera olika frågor. Tendensen är också att både partier och organisationer tappar medlemmar MEN intresset för olika frågor har INTE minskat, snarare tvärtom! Koncentrationen eller intresset kring enskilda frågor är faktiskt i ökande.

Detta ställer de gamla organisationsformerna inför vissa problem som man måste lösa. Fortsätter trenden i den riktning som nu syns, kommer partier och organisationer att somna in så sakteliga.

Vidare har ofta otydligheten, eller man kanske skulle drista sig att säga konformiteten, mot blockpolitik också hjälpt denna utveckling på traven. "Om jag röstar på ett parti röstar jag ju på ett block och jag ställer inte upp vissa andra partiers politik i detta block!" Så hur gör man då som enskild röstande? Det här menar jag är en trovärdighetsfråga.
avatar
Attila Gal 03 Jan 2014
Hittade detta på nätet

- Moderata Ungdomsförbundet i Håbo

Attila Gal
HåboPortalen
totalt: 9 | visar: 1 - 9

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2750