Hem | Politik | Centerpartiet C | Låt mig hylla dagens ungdomar och deras utvecklare – lärarna!

Låt mig hylla dagens ungdomar och deras utvecklare – lärarna!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Jag köper inte det jag läser om elevers dåliga resultat. Vi smarta föräldrar som har gått ut med goda betyg, jobbat ett helt liv etc; Vem löser våra problem med datorn och mobilen? Är det inte oftast barnen och ungdomarna? De har en förståelse för systemtänk och logik som vi äldre inte har skaffat oss. Har vi verktygen för att mäta kompetens rättvisande?Och jag tänker på 6-åringen som fick frågan, i TV, vad han tycker om att börja i första klass redan som 6-åring. Vi fick en lektion i redighet och klarsynthet från detta barn som imponerade. På min tid skulle vi vara tysta och lyda de som visste. Alltså de vuxna. Det köper inte dagens unga. Och det är väl bra om reflexioner och rimlighetsbedömningar så tidigt som möjligt introduceras i tankevärlden.

Utan att vilja misstänkliggöra skolan, tänker jag på professsor Einstein som inte lyckades särskilt bra i skolan. Matteresultaten var svaga. Han utvecklade matematiken. Ett annat exempel är Pekka Langer som inte klarade svenskaproven. Han blev en av våra mest lästa författare och kåsörer. Exemplen är många.

Vi ser på våra scener många aktörer som roar och imponerar på oss och kan inte tro att många av dessa har haft talfel och scenskräck. Med mål och vilja jobbar de hela tiden med sina problem för att utvecklas. I skolan borde det vara självklart att stödja indivduellt när det behövs, för att uppnå formalia. Alla barn borde få inse att antalet hjärnceller är fullt tillräckligt hos alla. Men de behöver fyllas med insikter och kunskap och trafiksystem.

Med dessa rader vill jag att elever och lärare ska sträcka på sig och gärna hyfsa debatten med allt det som är positivt. För balansens skull.

Till sist vill jag påpeka att den amerikanska universitetsstjärnan MIT hade en svensk med bland världens främsta unga innovatörer i en grupp av fem. Adam Dunkels, teknologie doktor vid Luleå Universitet. Han har gått i den svenska skolan.

Att utveckla den ser jag inga problem med. Problemen är snarare att debatten försöker tuta i unga generationer att de inte är tillräckliga. Att lärarna inte kan sitt jobb och att målen är för lågt satta. Jag tror att det skapar dålig självkänsla. Och vem behöver det?

Bernt Sahlberg
Centern i HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2743