Hem | Politik | Centerpartiet C | Vad vill vi med EU? Och speciellt du, Fredrick Federley.

Vad vill vi med EU? Och speciellt du, Fredrick Federley.

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

En torsdag kväll kl åtta i kommunhuset i Bålsta fick vi en hel del svar på våra undringar. Den primära rollen för EU är att främja freden. En annan är att personer, varor och tjänster ska kunna röra sig fritt inom området. Även detta har betydelse för fredsmålet. För att folk och fä ska garanteras ett bra liv finns regler för matproduktion. Ibland för många och ibland för få, tycker vissa. Regler för miljö och viltvård är till för att vi ska få ett hållbart samhälle. Solidaritet med länder i svårigheter är också en viktig hållning. Svårt att få bred folklig förankring gör att man ibland går för försiktigt fram.

Fredrick Federley Fredrick Federley


EU är helt visst mycket mer, men det var ungefär så jag tänkte och trodde, när jag bänkade mig för att lyssna på Fredrick Federley som kandiderar till EU Parlamentet i EU-valet inom kort. Fredrick är riksdagsman och kommunpolitiker i Botkyrka. Eftersom han kämpar för integrationsfrågor och djurhållningsfrågor och håller maten som en faktor när det gäller folkhälsan, har jag redan räknat ut att han arbetar för Centerpartiet.Fredrick inledde med att peka på några myter:

En är att Sverige tar emot många flyktingar och invandrare. I Syrien räknar man med att 11 miljoner människor är på flykt inom landet och i närområdena. Vi tar emot några tiotusen. Jordanien t.ex. har flyktingläger som hyser familjer som vistats där i tre generationer. I det perspektivet borde vi kunna göra mer.

En annan myt är att de kostar oss pengar. De som kommer till oss är oftast välutbildade. Ingenjörer, bankfolk, läkare, veterinärer och andra som ganska direkt kan börja arbeta och betala skatt. Och de har kommit helt färdiga att börja producera. Men naturligtvis är det inte alla flyktingar som är så välutbildade men väl många av arbetskraftsinvandrarna. Arbetskraftsinvandrarna fyller dessutom viktiga luckor i vår egen arbetsmarknad - särskilt i de gröna näringarna, i vården och i it-sektorn.
Vi som är utbildade i Sverige under många år har kostat en förmögenhet innan första skattekronan ramlar in. Själv är jag kluven. Länderna som flyktingarna kommer ifrån dräneras på sitt kunskapskapital. Men situationen är ju ohållbar i hemlandet, så jag kan förstå att de söker en säkrare tillvaro för sina familjer. Och vi borde jubla ända tills de återvänder.

Fredrick tryckte extra på nädvändigheten av fri rölighet för människor, varor och tjänster. Men också på människors lika och okränkbara värde. Han utfäste sig att ta fighten mot alla som försöker begränsa detta.

Humanisering
kräver samarbete mellan länderna i EU. Alla ska ha rätt till rättssäker prövning av sin sak.

Integriteten
fick sig en rejäl knäck den 11 september när World Trade Center rasade samman i ett sabotage. Fiender sågs nu över allt. Tidigare lagvidriga övervakningssystem installerades. Och den här samlade informationen innebär naturligtvis en stor säkerhetsrisk för oss alla. Tillsammans med arbetslöshet frodas nu Rädslans Politik. Som även får draghjälp av ibland fabulösa myter.

Djurskyddsfrågan
I EU har satts upp regler för djurhållning som är klara och effektiva. Om de tillämpades. I Sverige är vi bäst i klassen när det gäller att snabbt anpassa oss till nya regler. Vi har även några ännu strängare regler än EU. Av säkerhetsskäl. Andra länder drar ut på det och fixar till så småningom (eller aldrig). Vår säkra mat kostar mer än importerad som inte produceras på ett korrekt och tillförlitligt sätt. Antibiotika får t.ex. inte användas i förebyggande syfte i foder till kreatur. Men är allmännt förekommande hos importerade produkter från vissa länder. Det skapar resistenta bakteriekulturer som i sin tur kan få enorma konsekvenser, vitt spritt. Centern är det enda parti som tar detta på allvar.Upphandlingsreglerna tar numera hänsyn till kvalitet och ger myndigheter möjlighet att frångå billigaste prisets princip. Tänk om svenska konsumenter också skulle handla så. Då kanske övriga länders producenter skulle se nödvändigheten av en läkemedels- och giftfri djurhushållning.

Det är inte EU man ska gnälla på. Här sätts reglerna upp som alla ska följa. Det är de länder som inte föjer regelverken som är bovarna i dramat. Lösningen ligger alltså hos respektive land.

Fredricks avslutande ord: Vi är benhårda på konsekvenserna. I det här fallet skadar kompromisser. Därför har Centern en viktig roll att spela även i ett större perspektiv och erbjuder den skillnad som gör att vi kan må bättre och få ett bättre liv. Valet till EU är den 25 maj 2014. Viktigt.

Bernt Sahlberg
Centern i Håbo
Bålsta den 13 februari 2014
Kommunhuset i BålstaPrenumerera på kommentarer Kommentarer (4 Skickat)

avatar
Christian 17 Feb 2014
En förutsättning för ökad folkmängd är väl att det finns bostäder eller?? Och det finns ju åt alla?
Man måste se hela cykeln på ett problem.
Sen angående invandring så är det största problemet att den helt enkelt inte får diskuteras i Sverige.

Sen en fråga angående EP-valet. Ordnar kommunen valstugor och står för kostnaden för dem? Vilka partier innefattar det? Rikdagspartierna+Piratpartiet? Junilstan (Owe Fröjdh).?
avatar
Håkan Sundström 17 Feb 2014
Christian; Du har ett logiskt tänkande, något man saknar hos de politiska partierna i Håbo som målar ut allt i rosenrött som kommer att hända under nästa valperiod, men de glömmer att tala sanning om byggandet av bostäder som vi saknar här i Håbo. Vi har inte sett en byggkran på åratal här i Bålsta, som är ett måste för att bygga bostäder.
avatar
Attila Gal 17 Feb 2014
Owe Fröjd är inte med bland Junilistans kandidater.

Junilistans kandidater

Med vänlig hälsning
Attila Gal
avatar
17 Feb 2014
Hej Attila

Nej jag är inte med, och det känns bra, det är mycket med politiken i Håbo ändå och man blir inte yngre:)

Hela partistyrelsen avgick efter vi valt en ny partiledare, ett beslut som togs för flera år sedan, den nya partiledaren måste få möjlighet att påverka en ny styrelse.

Vi "gamla styrelseledamöter" kommer att kvarstå som ett förtroenderåd för att hjälpa fram den nya styrelsen i valet till EU.

Vill man stödja junilistan ekonomiskt kan man skänka en slant till Plusgiro: 158692–4

Owe Fröjd
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2750