Hem | Politik | Socialdemokraterna S | Bra med ny kollektivtrafiktaxa - men det finns brister

Bra med ny kollektivtrafiktaxa - men det finns brister

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Vi vet att UL länge har brottats med en otydlig biljettstruktur, där resande haft svårt att förstå vilken biljett som gäller. Socialdemokraterna anser att en framgångsfaktor för ökat resande med kollektivtrafik är en enkel och enhetlig biljettstruktur. Vi är därför stolta över att ha bidragit till att alla länsbor, från och med april, kommer att kunna köpa ett periodkort som kostar 790 kr. Kortet kommer att innebära fritt antal resor i 30-dagar inom hela länet, samt till Västerås, Gävle, Sala och Strängnäs.För oss socialdemokrater är en säker, bekväm och prisvärd kollektivtrafik, tillgänglig för alla, helt avgörande för ett hållbart samhälle. Vi ser att kollektivtrafiken har en nyckelroll i omställningen till framtidens hållbara trafiksystem. Det är viktigt att skapa bra förutsättningar att långsiktigt utveckla kollektivtrafiken både inom vårt län och när det gäller resandet över länsgränserna. Genom reformen med ett enhetspris på periodkortet i länet hoppas vi att fler väljer kollektivtrafiken framför bilen för sin dagliga arbetspendling.

Socialdemokraterna är däremot inte helt nöjda med de förändringar som träder i kraft den 1 april. Vi vill gå ett steg längre än den borgerliga majoriteten genom ett förbättrat och mer generöst rabattsystem för bland annat pensionärer och studerande.

Redan nu finns ett mycket förmånligt årskort för alla länsbor som fyllt 65 år, det så kallade seniorkortet. Socialdemokraterna anser att den rabatten bör gälla oavsett om man är ålderspensionär, uppbär sjukersättning, tillfällig sjukersättning, aktivitetsersättning eller liknande. Vi vill också göra det möjligt att köpa ett rabatterat 30-dagarskort.

Idag är det många boende i Bålsta som väljer att studera i Uppsala, Västerås eller Stockholm. Med dagens bostadsbrist väljer många att bo kvar och istället pendla till sin studieort. Studenter är inte en köpstark grupp och än sämre kommer det att bli om den moderatstyrda regeringen får igenom sitt hårresande förslag att sänka studiemedlen med 300 kr. Socialdemokraterna ser det som självklart att studenterna ska omfattat av samma rabatt på enkelbiljetter och 10-resorskort som länets ungdomar.

Vi socialdemokrater anser att landstingets kollektivtrafiknämnd har ansvar för befolkningen i hela länet. Vi vill underlätta för arbetspendlare och studerande så att tåg och buss blir det naturliga valet framför bilen. Vi vill också skapa förbättringar för länets pensionärer. Enhetspriset är ett steg på vägen och det är vi överens om. Tyvärr delar inte den borgerliga majoriteten vår bild av att mycket återstår att göra.

Bertil Kinnunen (S), oppositionslandstingsråd samt 2:e vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden
Agneta Hägglund (S), kommunalråd i Håbo samt ersättare i KollektivtrafiknämndenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (2 Skickat)

avatar
Christian 08 Mar 2014
Jag håller med om att det är bra med enhetstaxa och så vitt jag förstår fanns det en bred enighet om detta i landstinget och det är väl bra.
Men eftersom det är vallår så måste givetvis partierna hitta något som skiljer en från en annan.

Eftersom denna artikel är publicerad på Håboportalen så är det svårt att beröra kollektivtrafiken utan att beröra pendeltågstrafiken.
Här fanns ju också enhetstaxa som infördes just vallåret 2006 och försvann när Alliansen tog över.

Det finns fortfarande en skiljelinje mellan partierna i denna fråga (S) vill ha enhetstaxa, (M) vill ha avstånsberoende taxa och Gustav Fridolin (Mp) vill att vi ska planka i kollektivtrafiken,

Enhetstaxa funkade så att enkelbiljetter kostade 20kr var du än åkte i Stockholms län. För oss i Håbo så kostade en enkelbiljett det dubbla 40kr.
Bålstapartiet var väl det parti som skrek högst om att avskaffa bålstatillägget. När Båp tog över makten så kostade ett månadskort 600kr för Stockholmarna och 840 kr för Håbobor.
I mars 2007 så höjdes kortet till 620 kr för Stockholmare och till 910 kr för Håbobor.
Det dröjde inte länge förrän lokala Socialdemokrater stod vid stationen och delade ut flygblad som påminde resenärerna om att Bålstapartiet lovade slopat Bålstatillägg men att det i själva verket höjts.


Ni kan också läsa här.

http://data.s-info.se/data_region/150/documents/Vad_har_hant_under_2008.pdf

Där (S) klagar på att bålstatillägget finns kvar trots vallöften och desstuom höjts.

Som ni vet bildade (S) majoritet med just Båp...och idag Mars vi kan konstatera samma sak som (S) konstaterade förra mandatperioden.

Bålstatillägget finns kvar trots vallöften och har dessutom höjts. I dag kostar ett kort 1160kr.

Jag vet precis varför kortet är dyrare. Men jag vet också att Ni politiker inte har någon bra lösning på detta , därför vill jag inte se er vid pendeltågsstationen denna valrörelse och dela ut flyblad (återigen) som handlar om att ta bort bålstatillägget eller hur dåliga de politiska motståndarna är som inte tagit bort tillägget.

Lägg er kraft på andra frågor.

Detta gäller särskilt (S) och Båp.

Ha en trevlig helg.
avatar
Håkan Sundström 08 Mar 2014
Här visar politikerna vad löften är värda. Redan 2006 skulle bålstatillägget tas bort om BåP kom till makten. Nu efter 8år så är Bålstatillägget kvar och har t.o.m. höjts kraftigt. Det viktiga var att komma till makten, inte att hålla vallöften som man tror politiker jobbar för. Vad BåP lyckats med under dessa 2 valperioden är att kraftigt höja sina egna arvoden med 100 %, att förbättra levnadsvillkoren för medborgarna var redan glömt efter valdagen. Så är politikens villkor som också kännetecknar BåP här i Håbo.
Vad som har kännetecknat socialdemokraterna är att de inte heller ha hållit sina vallöften vad gällande byggandet av bostäder. De har mest koncentrerat sig på att försvara de oegentligheter som ägt rum under valperioden. Det mest graverande är de krönika som kommundirektören Per Killander skrev i september dör jan kränkte en grupp medborgare genom att kalla dem för rättshaverister och energitjuvar bara för att de utnyttjade sina demokratiska rättigheter att skriva medborgarförslag. Personal från kommunen har också kontaktat lokalpressen om att stoppa kritiska insändare som också strider mot demokratiska rättigheter som en medborgare har.
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2742