Hem | Politik | Sverigedemokraterna SD | Sverigedemokraterna och Bålstapartiet i samarbete

Sverigedemokraterna och Bålstapartiet i samarbete

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Sverigedemokraterna i Håbo agerar pragmatiskt och inleder valteknisk samverkan med Bålstapartiet.Kommunalvalet i Håbo kommun 2014 resulterade i en absolut vågmästarroll för Sverigedemokraterna i den bemärkelsen att partiet behåller den rollen oavsett vilket av de traditionella block som det lokala partiet Bålstapartiet (BåP) skulle välja att samarbeta med.

Efter att förhandlingarna strandat mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i hopp om att bilda en bred majoritet skapades istället ”Allians för Håbo” bestående av allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet vilket ger blocket 18 mandat av kommunfullmäktiges 41. På andra sidan står Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet med totalt 16 mandat. Sverigedemokraterna behåller således sin vågmästarroll med sina 5 mandat trots att Miljöpartiet valt att bryta de traditionella blockuppläggen. 

Sverigedemokraterna blir dessutom vågmästare i flera av nämnderna, i sin samverkan med BåP. I varje enskild nämnd kommer Sverigedemokraterna besluta om vem ordförandeskapet skall gå till utifrån egna övervägningar om vem vi anser kommer sköta arbetet mest rättvist. Detsamma gäller för val av presidium, kommunens budget, samt andra sakfrågor. Sverigedemokraterna i Håbo kommer således inte ta ställning för det ena eller andra blocket.

Under valrörelsen, såväl valet till europaparlamentet som de allmänna valen, har alla partier getts möjlighet att kommentera valresultatet ibland annat lokala medier. Ledande företrädare från Socialdemokraterna har på grund av våra framgångar uttryckt citat som ”en oro för den ökade främlingsfientligheten” och ”ett rasistiskt missnöjesparti som spelar på människors rädslor och oro”.

SD Håbos ordförande Michael Rubbestad kommenterar: “Socialdemokraterna och deras kommunalrådskandidat Agneta Hägglund har gjort mycket bra för Håbo kommun genom åren och jag har personligen alltid haft en stor respekt för Agneta och hennes ledarskap men vi kan inte ge vårt stöd till ett parti eller politiker som så tydligt visar på ett förakt mot Sverigedemokraterna och dess företrädare.”

Moderaterna i Håbo kommun har tydligt markerat att man inte är intresserade av att bilda en allians med Sverigedemokraterna, något vi heller inte hade förväntat oss, men till skillnad mot Socialdemokraterna har det funnits en politisk dialog präglad av ömsesidig respekt och samtal om vad som är bäst för kommunen.

SD Håbos ordförande Michael Rubbestad kommenterar: ”Verkligheten är att Sverigedemokraterna är vågmästare och det har Moderaterna insett och har anpassat sig efter den sanningen. Vi ser fram emot att även Socialdemokraterna kommer att anpassa sig efter den politiska verklighet Håbo befinner sig i.”

De båda blocken i Håbo har alltså olika inställningar till SD:s framgångar i kommunen. Dessa skilda inställningar kommer dock inte påverka hur SD kommer rösta. Varje fall kommer att bedömas var för sig, varpå vi kommer att agera och ta beslut utifrån det.

Slutligen har Sverigedemokraterna inlett en valteknisk samverkan med Bålstapartiet för att på så sätt med sina totalt 7 mandat garanteras plats i kommunens alla nämnder med minst 5 ledamöter. Denna samverkan syftar endast till parlamentariskt inflytande för båda parter och innebär inte något övrigt politiskt samarbete i dagsläget även om en god dialog finns mellan partierna och dess företrädare.

Sverigedemokraterna i HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (20 Skickat)

avatar
Anders 28 Okt 2014
Tack SD. Tack Moderaterna för att ni har lite demokrati i blodet och pratar med SD.
Agneta vågade kanske inte ? Inte kul att bli uthängd.....
avatar
Roger Karlsson 30 Okt 2014
Nu ser jag en del diskussioner på andra forum om att Alliansen+Mp styr med SD. Kritiken kommer främst från en del (S) politiker.
Nu vill jag inte hör ett ord till om detta. För det första hur kan deras 5 mandat avgöra ?
För det andra, då kan jag säga att Stefan Löfven styr med SD eller är det skillnad ??????
För det tredje, vad är egentligen felet med detta SD i Håbo?

Är SD Håbo rasister??? Är det något fel med dem förslag som Michael Rubbestad lagt i allmänhetens frågestund??
Ut med språket nu ni som kritiserat SD-Håbo. Kan ni kritisera dem kan också säga vad som är fel?

Ni pratar om att personkryssen ska respekteras. Ska inte då Rubbestads kryss räknas!!!
avatar
Håkan Sundström 30 Okt 2014
I princip så håller jag med Roger Karlsson, alla demokratiskt valda politiska partier ska prata med varandra och inte som idag gå bakom ryggen och baktala varandra. SD i Håbo har fått utstå mycket kvädningsord från en del partier även från partier som idag ingår i alliansen som nu behöver SD,S stöd. Man såg det tydligt vid valstugorna där partier satte upp information om SD's främlingsfientlighet för att markera sitt avståndstagande från deras politik. Idag tar de gärna emot deras stöd för att komma i en maktposition här i Håbo.
Problemet och det fel som man kan anklaga SD för är den samverkan de ingått med BåP och Owe Fröjd som endast fick 2 mandat. Detta för att hjälpa Owe Fröjd att komma in i nämnder som valresultatet inte visat. Risken är också att han kommer att få en ordförandepost i någon nämnd som BåP inte förtjänat. Här borde SD genomskådat Owe Fröjds smutsiga spel för att komma åt makt.
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
En som ledsnat på Håkan S 30 Okt 2014
Man kan även se det på ett annat sätt, sd och båp använde den lagstiftning som riksdagen bestämt, just en lag för att mindre partier SKALL få ett politiskt inflytande.
Detta gjorde nu, om jag förstått det rätt, att BÅDE sd och båp fick flera platser än om dom INTE gjort detta samarbete? så detta gynnade båda två inte bara båp
Sedan kanske du kan sluta att smutskasta Owe Fröjd som person, kritisera gärna hans partis politik, du har ju hela året sagt att han skall/kommer att försvinna samt en hel annat skitsnack som närmast kan betraktas som paranoida tendenser och näthat, att han inte polisanmält dig för detta är för mig en gåta, fattar du inte vad du håller på med?? Hur skulle du och din familj reagera om du som offentlig debattör skulle bli "idiotförklarad" vecka ut och vecka in, tänk dig in i den situationen innan du sågar andra personer.
Reply Tummen up Tummen ner
22
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 30 Okt 2014
Nu har även ledamöterna i BåP blivit anonyma som visar deras mörkskygga avsikter i Håbopolitiken. Stå upp för era åsikter och sluta upp med att vara anonyma, medborgarna kommer att straffa er. Ni är inte så många och är redan identifierade. Redan på valnatten startade BåP sin strategi för att få plats i nämnder och den möjligheten fanns hos SD trots BåP avståndstagande till SD,s politik. Med endast 2 mandat var BåP med stor sannolikhet ute från alla nämnder och skulle så vara baserad på valresultatet. BåP var mycket nära att även förlora sitt andra mandat och då hade partiet fått samma status som V.
Att BåP fick 1:e vice ordförandeposten i KF var en eftergift från SD och borde räcka för denna period.
Reply Tummen up Tummen ner
-22
Rapportera som olämpligt
avatar
Bålstapartiet 30 Okt 2014
Man slutar aldrig att förvånas över Håkan Sundströms påståenden och anklagelser, som de allra flesta gångerna är fullständigt fel och bara finns i hans egen sinnesvärld.

Han påstår att vi redan på valnatten startade vår stratedi med (SD) för att få platser i nämnder och styrelser, helt fel, vi har ända fram till i lördags samtalat med de flesta partier om ett ev. valtekniskt samarbete, i slutändan blev det (SD)

Han påstår att vi tagit avstånd från (SD) politik, helt fel det också, vi som parti har inte alls uttalat oss om denna, eller något annat partis politik, vi har bara pratat om vår egen.

Sedan påstår han att vi fick vice ordförande i kommunfullmäktige som en eftergift från (SD), även det helt fel också, (SD) hade med sina 5 mandat ingen rätt till denna plats, denna plats tillhörde nuvarande majoriteten.

Sedan påstår han att vi med bara två mandat skulle stå utanför alla nämnder och styrelser, ett påstående som inte har någon förankring i dagens politik och valbarhet, det är bara okunnighet.
I dag har (C), (KD), (FP), (V), (MP) och Bålstapartiet 1-3 mandat, och jag kan försäkra alla om att alla kommer att återfinnas i nämnder och styrelser, oavsett vad Håkan tror sig förstå.

När han sedan skriver att medborgarna kommer att straffa oss på grund av en anonym insändare som kritiserar honom själv blir det bara barnsligt och löjligt

Owe Fröjd
Partiledare Bålstapartiet
Reply Tummen up Tummen ner
12
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 31 Okt 2014
Nu är Bålstapartiet och Owe Fröjd desperata och gör allt för att komma åt makten i Håbo kommun. Det är bara att läsa deras kommentarer här ovan. Vi ska vara glada att inte Bålstapartiet har kontrollen över militären då hade vi fått ett helt annat styre.
Reply Tummen up Tummen ner
-10
Rapportera som olämpligt
avatar
Attila Gal 31 Okt 2014
Håkan!

Tål att sägas igen, men Bålstapartiet är det enda partiet som praktiserar Medborgardialogen här.
Sedan, vad jag kan se, är alla partier är beredda nästa på allt för att komma så nära makten som möjligt. Det ligger kanske i politikens natur, där det krävs en del kompromiss.

Attila
avatar
Krister Karlsson 31 Okt 2014
Jag kan inte se någon speciell dialog med människorna som bor i Håbo från Bålstapartiet. Nu var kommentaren riktad till Sundström men jag tar ingen skit heller från en politiker som Fröjd som är oförskämd mot sina medborgare. Fröjd vill framställa sig som ett offer för någonting. Men jag vet inte vad det skulle vara.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 04 Nov 2014
Jag har skrivit att jag inte vill delta i debatten. Den är för låg. Jag syftar på Fröjd - Sundström. Den senare svarar inte på vissa kommentarer. Precis som de han kritiserar. Det är inte upp till Sundström att uttala sig eller bedöma begåvningen hos kommentatorerna. Det har de kapacitet att bedöma själva. Alltså skriver jag igen. Någon dialog från Fröjd kan jag inte se. Mest en monolog. Eller påpekande hur fel alla har. Min uppfattning är att kan man inte åstadkomma något i Kommunhuset bör man lämna. Per Kjellander är en energitjuv eftersom han invaggar medborgarna i något diffust tyckande som vi ska ta del av. Han vägrar totalt att ha en dialog. Alltså är han energitjuv. Han tar medborgarnas energi! Genom att invagga dem i något som, att han har så mycket att göra att han inte kan befatta sig med vanligt folk. Det är så man förlorar ett val och förtroende. Kan man inte åstadkomma något i kommunhuset; sök ett annat jobb! Eller rättare sagt, annan fritidssysselsättning.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 31 Okt 2014
Nej, man är inte förvånad över någonting. Fröjd skulle avsluta sitt "konto" på Portalen efter att ha anklagat mig för allt möjligt negativt. Sundström tycker att en del är obegåvade utan att precisera något. Båda personerna saknar respekt för det fria ordet. Fröjd menade i ett inlägg att Sundström hade visat vad han stod ang. att han tyckte SD va okej. Ungefär så. Men nu ska Fröjd samarbeta (?) med SD. Jag tycker ni båda två ska upphöra med att förolämpa andra kommentatorers inlägg och sopa rent framför egen dörr. Det är rätt mycket "one man show" med dessa herrar, som visserligen är en tvåmansshow. Men ändå. Politiker borde lyssna lite mer på medborgarna och inte gå i försvarsställning hela tiden. Trots allt är det mest fritidspolitiker vi har i den här kommunen. Tyvärr kan man inte vänta sig så stor förändring efter den nya sammanslagningen som påminner om; ju fler kockar dess sämre soppa.
avatar
Krister Karlsson 31 Okt 2014
Håkan Sundström är helt tondöv för kritik.
Reply Tummen up Tummen ner
11
Rapportera som olämpligt
avatar
Topp 3 30 Okt 2014
Korrekt Roger

Agneta fick 21.62 % personrösster av sina väljare, (totalt 984 röster av de totalt 12.938 som röstade)

Michael Rubbestad fick 17,95 %

Dessa två var tätt följda av Ove Fröjd Bålstapartiet och Fred Rydberg KD med drygt 11%

Men detta har ju inget värde då det är mandaten som räknas, dock så visar det på vilka politiker som har det högsta förtroendet bland sina egna väljare.
avatar
Håkan Sundström 31 Okt 2014
Med endast 500 röster som BåP fick i valet är det inte svårt att bli kryssad till 11%.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Roger Karlsson 30 Okt 2014
Har inget emot Bålstapartiets politik men.

Det är inte så att de kastar sten i glashus. När S förhandlade med M , så klagade Owe Fröjd på att de inte skulle kunna regera då deras ideologier är helt olika.
Men Bålstapartiet har ju bestått av Owe Fröjd (gammal sosse) , Sjunne Green (gammal Moderat) och sen en blandning av annat folk som t.ex Gurra Jocknick Centerpartist.
Owe skapade ju sidan om socialmoderaterna så man undrar vem som lägger energi på att smutskasta andra.

Synd på ett sånt parti, vars ide egentligen är bra. Stöder förslag från Höger elleer vänster bara det är bra för Håbo.
avatar
Owe Fröjd 30 Okt 2014
Roger, jag vet inte om jag klagat på att (M) och (S) skulle kunna regera tillsammans, när gjorde jag det??
Dock har jag nog vid något tillfälle ansett, inte klagat, att det skulle vara otänkbart med tanke på deras helt skilda åsikter i valrörelsen angående kommunen ekonomi, läs deras valmanifest så förstår du vad jag menar.
avatar
Roger Karlsson 31 Okt 2014
Oki såg nu att de var främst ekonomiska politiken som var den stora skiljelinjen.
Kanske därför ni i Båp tappat två val i rad. Ni har åsikter om sakfrågor men har inte hör något om er ekonomiska politik.

och har Sjunne Green slutat?
avatar
Owe Fröjd 01 Nov 2014
Hej Roger

Sjunne har inte slutat, han har en plats som ersättare i Kommunfullmäktige kommande mandatperiod, nämnderna är inte klara än

Trevlig helg
avatar
Håkan Sundström 31 Okt 2014
Roger, Helt rätt analys, BåP tycker väldigt mycket i sakfrågor men utan substans. Någon ekonomisk politik har aldrig funnits under de år jag har följt dem och därför går de under namnet "konkurspartiet" här i Håbo. Att SD tagit dem undet sitt paraply har medborgarna svårt att förstå.
avatar
Christian Johansson 01 Nov 2014
Bålstapartiets agerande här är iofs inte så konstigt. Dem står utanför det nya styret (jag ösnkar att jag hade kunnat säga majoriteten). Eftersom jag nyss lärt mig att man kan ge bort nämndplatser så antar jag att alla i det styret får nämndplatser.

Sossarna kanske ger någon plats åt (V) eller? och i det läger så är det bara Bålstapartiet som inte har några platser (trots att dem är större än V, Kd, Fp). Så naturligt att de vänder sig till Sd.

Rätta mig om jag har fel, är inte så bra på hur detta fungerar.

Sen är det synd att ingen majoritet bildats , så jag håller lite med Agneta Hägglund och (S) här trots att jag röstat Borgerligt och skulle rösta samma sak igen om det var val nu.
Men anledningen att jag vill ha majoritet är inte att isolera ut andra partiet det är för att ska finnas en stabil majoritet (och då väljarbas) bakom dem budgetar som läggs. Sen behöver inte partiet i ett styre jämt vara överens om sakfrågorna.
Men som det är nu så kan ju styret förlora i stort närsomhelst om (S) lägger sin egen budget och då MÅSTE nyval hållas.

Till er som som säger att Håboalliansen styr med SD stöd (gäller främst Sossar). Delvis rätt som jag skrivit i en budget så är de beroende av hur SD röstar.
Men de har ju bara vågmästarställning när Alliansen och (S) tycker olika.
(V) kan ju lika gärna lägga ett förslag som Håboalliansen stödjer, då är (S) vågmästare.

Sen om ni säger att Håbo alliansen styr med SD ,ja då kan jag säga att Löfven styr med SD på riksnivå.
..och ní sluta upp att spela ut rasistkortet , gillar ni inte deras politik tala om vad som är fel.
Detta gäller särskilt Håkan Welin!!

Kanske har vi ett nyval på riksnivå och i Håbo kommun samtidigt för nyval blir det åtminstone på riksnivå inom ett par år.
totalt: 6 | visar: 1 - 6

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2754