Hem | Politik | Sverigedemokraterna SD | Nej till tiggeri

Nej till tiggeri

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Tiggeriet har under en lång tid varit en debatterad fråga. Många kommuner har frågat sig hur man ska få bukt med tiggeriet eller om man ens kan göra något åt det över huvud taget, då ansvaret i första hand ligger hos tiggarnas hemländer.Även i Håbo kommun förekommer tiggeri, och tältläger har även funnits i kommunen. I vår kommun är det dock lättare än många kanske tror att få bukt med problemet. I kommunens ordningsföreskrifter, som hittas på kommunens hemsida, står det nämligen att polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar. Dessutom står det att den som bryter mot ordningsföreskrifterna kan bötfällas. Även om den bästa lösningen vore ett tiggeriförbud, så kan man andra ord bötfälla de tiggare som inte har tillstånd från polismyndigheten och således få dem att förflytta sig till en annan kommun eller till sitt hemland. 

I vissa fall är tiggeriet organiserat av kriminella ligor, som utnyttjar både barn och funktionsnedsatta, på ett sätt som knappast är förenligt med svensk lagstiftning. Bland annat säger kriminalinspektör vid rikspolisstyrelsen Kajsa Wahlberg följande till GP 17/6-15 ”Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet. Handikappade och barn är mycket värdefulla brottsverktyg.”

Det är av yttersta vikt att Håbo kommun skickar signaler om att vi inte vill vara del av något som kan innebära kriminellt utnyttjande av utsatta människor. Därför borde det vara en självklarhet att de ordningsföreskrifter som antagits följs, för ett tryggare Håbo. För att säkerställa en bättre efterlevnad måste kommunen söka dialog med polismyndigheten och kräva att de tar tag i det olovliga tiggeriet som sker regelbundet, organiserat och dagligen på många håll i vår kommun.

Linnea Bjuhr (SD) Kommunfullmäktigeledamot HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (10 Skickat)

avatar
Krister Karlsson 21 Feb 2016
Jag kan bara instämma med insändaren. Lokalpolitikerna här i Håbo måste fatta ett beslut i frågan. Är man politiker är det ju bra om man har en åsikt någon gång om saker och ting. Jag säger också nej till tiggeri. Det har vi slutat med för länge sedan i vårt land. Jag skulle vilja säga till tiggarna: åk till ert hemland och gör uppror. Kräv arbete och bostäder! Gör något! Är det väldigt störande med tiggare? Nej, men det funkar inte.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian Johansson 21 Feb 2016
Artikeln är det inget fel på men om någon ska ta er på allvar kan ni börja med att tala om varför håbos näst mest kryssade person inte finns med i nya styrelsen.
avatar
Tommy Hildorsson 21 Feb 2016
Vad det än är som ligger bakom tiggeriet i Sverige så är den bästa hjälpen att se till att de människor som tigger blir transporterade tillbaka till sina hemländer. Att övriga länder i Europa hjälper de länder tiggarna kommer från. Vad har vi annars EU till om vi inte skall kunna samarbeta och hjälpa varandra? Ett mycket enkelt uppdrag för alla Sveriges kommuner, för regeringen och EU.
avatar
Owe Fröjd 22 Feb 2016
Jag kan konstatera att, även här, har (SD) i Uppsala fel. Det är stor skillnad på aktiv penninginsamling och att sitta ned en mugg och hoppas att någon stoppar ner pengar i den.

Man har prövat detta i tingsrätten och med en friande dom som följd, se domen och domskäl nedan.

Självklart så är denna situation inte bra men den måste lösas på ett seriöst sätt, inte att lokala partiföreträdare påstår felaktigheter utan någon källforskning, och bara för några centrala partiföreträdare tycker att det skall vara så i Håbo kommun och skickar fram sina lokala "förtrogna" som tvingas att skriva rena felaktigheter.

Dom:
Med beaktande av motiven till ordningslagens krav på tillstånd och med en analogisk tolkning av vad som synes gälla för gatumusikanters penninginsamlingar anser tingsrätten att det som [kvinna 1], [kvinna 2] och [kvinna 3] har ägnat sig åt genom att sitta på gatan och samla in pengar i muggar respektive en plastlåda inte kan anses utgöra aktiva penninginsamlingar. Dessa torde då inte heller vara tillståndspliktiga.

Tingsrätten finner således att åtalet ska ogillas.
avatar
Krister Karlsson 22 Feb 2016
Vad är en lokalpolitiker? Är det en peson som går som katten kring het gröt? Ha en egen åsikt! Det är inte normalt att sitta och tigga pengar. Dessa människor kan inte svenska, de kan inte engelska. Ska vi ha det så här? Det är frågan. Nej, det ska utredas, det ska dras i långbänk. Det ska kort sagt förhalas i evighet tills man tror det löser sig själv. Blir man trött, eller?
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 22 Feb 2016
Krister, jag vet inte vad det var som du inte förstod? Jag skrev,
citat:
"Självklart så är denna situation inte bra men den måste lösas på ett seriöst sätt"
och detta är min åsikt.

Det jag kritiserade var vissa fakta i inlägget,
citat:
"så kan man andra ord bötfälla de tiggare som inte har tillstånd från polismyndigheten och således få dem att förflytta sig till en annan kommun eller till sitt hemland"

Ett påstående som inte stämmer med verkligheten och saknar all verklighetsförankring.
Detta stora problem måste lösas på andra sätt, och det är en nationell och EU-fråga mer än en lokalpolitisk fråga, tycker jag...............
avatar
Krister Karlsson 22 Feb 2016
Man kan inte hänvisa varje fråga dit eller dit. Ta ställning som politiker. SD tar ställning. Därför förlorar alla andra partier mer och mer mark. Är det svårt att förstå? En politiker går i täten. Hänvisar inte till en massa omständigheter hela tiden. Folk tröttnar och går inte och röstar för det är meningslöst.
Du har ett parti som du säger att det handlar om Bålsta och Bålsta och inget annat. Visa det för jösse namn!
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 22 Feb 2016
Krister
Jag måste hålla med Owe Fröjd i denna tråd. Detta är ett nationalistiskt och EU problem inte ett lokalpolitiskt problem.
Att Linea Bjuhr skriver och uttalar sig som hon gör beror på att hon är politisk oerfaren, hon är dock bara 19 år och ny inom politiken. Dock är hon (trots sin ringa politiska erfarenhet) föreslagen som ordförande i SD Håbo idag. Den som har ansvaret för tiggeriet i Sverige är vår regering som borde ha löst detta för länge sedan.
avatar
Krister Karlsson 22 Feb 2016
Tyvärr har vi en låt-gå-politik för det mesta. Lokalt och på riksplanet. Man tror att saker löser sig av sig själv. Bara tiden får gå. Man kan nu läsa om något slags avtal om att Polisen plötsligt ska börja jobba och utföra det som vi alltid har förväntat oss att de ska göra t.ex. Dessvärre tror jag folk resignerar. Ger upp politik. Vad gäller SDs politiker som du säger är 19 år så har jag inget problem med det. Det är irrelevant.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Tommy Hildorsson 22 Feb 2016
Som jag skrev tidigare så är det ett mycket enkelt uppdrag för alla Sveriges kommuner, för Regeringen och EU att se till att tiggarna återvänder till sina hemländer. Europas alla länder hjälper sedan till så att ingen behöver tigga i något annat land. Skall det vara så svårt att vara handlingskraftig och få saker verkställda?
totalt: 5 | visar: 1 - 5

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738