Hem | Skokloster | En sensommardag vid sjön

En sensommardag vid sjön

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Solen hade gått upp för flera timmar sedan. Det är tidig förmiddag när jag tar mopeden och åker till sjön vid kyrkbyn i Skokloster. Luften är lite kylig med en klarblå himmel, det är en skön morgon.

Foto: Tommy Hildorsson Foto: Tommy Hildorsson


När jag kommer till bryggan ser jag hur en svag vind krusar vattnet på öppen sjö. I vikar och vid land är det spegelblankt. Jag sätter mig i den vindskyddade delen av sjöboden och solen värmer skönt.

Efter en stund tränger små svettpärlor fram och rinner sakta neråt på min hud. Min kropp, själ, ja hela mitt väsen njuter av denna underbart vackra sensommarförmiddag. Jag sitter tillsammans med mig själv, mopeden, kaffetermosen och några getingar som flyger omkring, hösttrötta efter allt slit under sommaren. Njutningen är total och jag känner en lycka av att få vara den jag är på denna underbara planet i universum.

Stillheten vi så väl behöver
Det är lätt att bara springa förbi storheten i att vi finns till som vi kanske inte alltid tänker på i våra yrkesverksamma och stressade liv. Just i denna underbara sensommarförmiddag finns inget som kan få mig förblindad och rusa in i en av människor uppbyggd värld och glömma själva skapelsen som vi, allt och alla, är en del av. Att bara sitta och lyssna till vinden när den smeker marken, vattnet och träden med sina lövverk, är bara det en upplevelse i sig. Vattnet kluckar lite under bryggan, några små vågor har slitit sig loss från krusningen längre ut på det öppna vattnet. De rullar in under bryggan och ger ett kluckande ljud ifrån sig när de träffar pålarna som bryggan är byggd på innan de lägger sig att vila vid stranden. Hösten smyger sig sakta in i sommarens sista andhämtningar och vi ser förvandlingen i de gyllengula och i olika färger skimrande löven som sitter på träden och liksom vinkar till oss innan de faller till marken. Andra har redan fallit och dansar omkring på marken i takt med vindens sensommarbris innan de lägger sig orörliga.


Årstidernas växlingar
Hösten är en förvandling från en årstid till en annan, en förvandling som vi själva är en del av. Vi liksom naturen förbereder oss inför en stundande vinter med mörker, snö och kyla. Vi förbereder våra hem för att ta tillvara på den mörka årstiden på ett ombonat och trivsamt sätt. Den tid av året när vi kanske är närmare varandra än någon annan tid på året. Då, när vi alla tänker lite extra mycket på skapelsen, på våra liv och varför allt är som det är. Vi kommer till insikt med att vi alla är sprungna ur samma kraft, samma källa till liv som allt annat levande på jorden. Vi är en del av allt liksom våra fingrar, tår eller andra delar av kroppen är en del av vår kropp.

I vårt hem vilar tryggheten
Även den här dagen går mot kväll. Det skymmer och vi samlas inomhus och förbereder oss för nattens vila. Det blir mörkt, luften är fortfarande klar och det blir en kall natt. Stjärnorna på himlavalvet får oss i balans med hela vårt väsen och vi påminns om vår litenhet. Kanske blir det åter en fin dag imorgon, men först bäddar vi ner oss, kramar kudden och våra nära och kära som vi lever tillsammans med. Önskar en god natt och somnar i ett tryggt och ombonat hem tillsammans med dem vi älskar – god natt.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2739