Hem | Skokloster | Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil

Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

En av stormaktstidens mäktigaste familjer, ätten Brahe och deras överdådiga livsstil står i fokus i sommarens utställning i det pampiga Skoklosters slott, vid Mälarens strand. Här möter oss greve Per Brahe d y, hans hustru Kristina Katarina Stenbock, deras barn och andra samtida. Prakt och makt är en familjeutställning som tar besökaren till flera våningar i slottet, med aktiviteter i anslutning till utställningen.

Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil


Fest och överdåd
Adelns extravaganta livsstil till vardags och i fest med en lyxkonsumtion som sällan skådats går som en röd tråd i utställningen. Den visas i vacker slottsmiljö, i rum där släkten Brahe beskrivs ur olika perspektiv. I Silverkammaren presenteras t ex Brahes ägor och här kan barnen bygga sina egna slott av klossar. Ett grandiost uppdukat festbord kan beskådas i Brahematsalen.

Ett utpräglat ståndssamhälle
Livets skeden skildras också, begravningar var lika storslagna som bröllop. Högadeln ståtade med kunglig prakt, där den dödes plats i samhället skulle befästas i all evighet. Det var viktigt för stormaktstidens adelsmän att bygga ett starkt varumärke i en hierarkisk värld, där gränsen mellan under- och överordnad var tydlig. Vid sidan av kungamakten dominerades styret av ett fåtal högadliga familjer. Den mest betydelsefulla var ätten Brahe, nr 1 i Riddarhuset.

Aktiviteter för hela familjen
Barn ges möjlighet att prova historiska dräkter och bygga slott.
Visningarna i sommar, ”vanliga” och dramatiserade, inriktade på familjen Brahe och dess framträdande roll i slottets långa historia.
Skaparverkstaden har temat glitter och glamour. Öppet 27 juni till 14 augusti
Välkommen till vår Slottssafari – en klurig frågesport.

Prakt & Makt Brahe och 1600-talets adliga livsstil är en vandringsutställning som Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet har producerat i samarbete med Jönköpings länsmuseum. Öppnar den 6 juni och pågår till 25 september.

Samma dag, 6 juni:
En upptäcktsfärd i Skoklosters slotts historia
I rustmästarens forna bostad på entréplanet öppnas också en ny utställning om slottet. Den världsberömda målningen Vertumnus av Giuseppe Arcimboldo får en ny inramning och ur samlingarna lyfter vi fram unika föremål som berättar om slottets historia. Träd in i en vacker och informationsrik miljö!

Fakta
Efter byggherren Carl Gustaf Wrangels död övergick ägandet till familjen Brahe, när hans äldsta dotter Margareta Juliana år 1660 gifte sig med riksrådet och amiralen greve Nils Brahe d y. Vid hans död 1699 instiftade änkan Margareta Juliana ett fideikommiss. Skokloster var sedan i familjen Brahes ägo tills ätten dog ut 1930. Då övergick slottet genom arv till familjen von Essen.

Källa: Skoklosters slottPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2753