Hem | Skola | Lärarförbundets yttrande över Håbo kommuns budget 2012

Lärarförbundets yttrande över Håbo kommuns budget 2012

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Lärarförbundet har vid samverkansförhandlingen om Håbos budget för 2012 lämnat följande synpunkter.

Håkan Hansson, ordförande, Lärarförbundet | Foto: (arkiv) Attila Gal Håkan Hansson, ordförande, Lärarförbundet | Foto: (arkiv) Attila GalLärarförbundets avdelning Håbo konstaterar med viss tillfredsställelse att barns och ungas förutsättningar för personlig utveckling och lärande de kommande åren är prioriterade frågor. Skolan i Håbo har under många år varit omdebatterad och i jämförelser kommuner emellan har Håbo hamnat långt ner. Ska 2012 bli året då vi kommer att få se ett tydligt trendbrott?

I år, 2011, sjösätts flera stora reformer som kommer att påverka skolans verksamheter i många år framöver. Ny skollag, krav på legitimation för lärare, nya läroplaner, nya kursplaner, nytt betygsystem, reformerad gymnasieskola och ny lärarutbildning är exempel på dessa reformer som kommer att påverka samtliga skolformer. Resurser för kompetensutveckling och implementering är nödvändigt för att reformerna ska kunna genomföras med hög kvalitet. Kompetensutvecklingen för lärare som saknar behörighet för att få lärarlegitimation kommer att bli omfattande.

Fortsatt satsning på att minska barngruppernas storlek i förskolan och på fritidshemmen är nödvändig, än har vi inte sett några effekter av 2011 års satsning. Tvärtom skrivs det in ännu fler barn i redan överfulla grupper.

För drygt ett år sen träffade Lärarnas samverkansråd och SKL ett nytt kollektivavtal där parterna är eniga om att tillsammans utveckla skolan för att öka elevernas måluppfyllelse. I uppgörelsen ingår möjligheter att i utvecklingssyfte lokalt komma överens om arbetsorganisation och arbetstidsförläggning. Håbo kommuns intresse av att utifrån detta avtal diskutera skolutveckling med lärarnas fackliga organisationer har varit obefintligt.

Lärares löner kräver ett särskilt omnämnande. Runt om i landet pågår ett upprop om högre lärarlöner. Fyra lärare av tio har sagt sig vara beredda att lämna yrket p.g.a. lönen. Det finns 10 000 skäl att välja bort läraryrket. Så mycket skiljer det i månaden mellan en civilekonom och en lärare med lika lång utbildning. De senaste veckorna har stöd för en satsning på högre löner för lärare uttalats från bl.a. finansminister Anders Borg, skolminister Jan Björklund, LO:s avtalssekreterare Per Bardh och SACO:s Gunnar Wetterberg. Utrymmet i Håbos budget för 2012 lär inte räcka för att höja lärarlönerna tillräckligt.

En likvärdig skola måste vara ledstjärna för alla som verkar i skolan oavsett om man är lärare, politiker, skolledare eller förvaltningschef. Likvärdigheten ställer krav på ett väl utvecklat resursfördelningssystem. August och Lotta ska inte ha samma peng. Alla elever har rätt att nå toppen av sin förmåga och en differentiering av elevpengen behöver utvecklas.


Skolans övergripande organisation behöver utvärderas och utredas. Sedan dåvarande Bildningsnämnd och Bildningsförvaltning delades upp för några år sedan har ca 400 elever lämnat den kommunala skolan och börjat i någon av friskolorna. Vidare har Fridegårdsgymnasiet tappat elever och under våren har beslut fattats om nedläggning av program. Håbo är en alldeles för liten kommun för att ha råd med dubbla organisationer för skolan.

Håbo kommun behöver modiga politiker som vågar prioritera tillräckligt mycket pengar till skolan och rikta pengarna dit de behövs bäst. Då finns också förutsättningar för ett tydligt trendbrott.


Lärarförbundet yrkar

att Håbo kommun med utgångspunkt från avtalet HÖK 10 inleder diskussioner med lärarnas fackliga organisationer om skolutveckling

att en utvärdering av skolans övergripande organisation genomförs

att elevpengen utvärderas och utvecklas

att tillräckligt mycket pengar tillförs skolan för att skolans reformarbete ska kunna genomföras med hög kvalitet

att tillräckligt mycket pengar tillförs skolan för att öka andelen behöriga lärare inom samtliga skolformer

att tillräckligt mycket pengar tillförs skolan för att möjliggöra en satsning på lärarlöner i samtliga skolformer

att tillräckligt mycket pengar tillförs skolan för att tillgodose de behov som kan komma att uppstå till följd av Skollyftets inledande arbete

att den satsning som beslutats om att minska barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen tydliggörs och genomsyrar kommande placeringar


Håkan Hansson
Ordförande
Lärarförbundet

-------------------------------------------

Läs om Kommunens budget 2012

Läs om Moderaternas (skugg)budget 2012
Prenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 09 Jun 2011
Mycket bra och relevanta krav av lärarförbundet här i Håbo. Jag stöder dem till 100 % och skulle vilja se att Fp krav på vikariegaranti genomförs snarast. Ett krav som måste till i skollyftet för Håboskolan.

Håkan Sundström
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2746