Hem | Skola | Bästa skolkommun 2015 - Håbo backar en placering

Bästa skolkommun 2015 - Håbo backar en placering

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Lärarförbundet gör varje år en sammanställning över Sveriges 290 kommuner i en ranking som de kallar Sveriges bästa skolkommun. Håbo kommun hamnar på i princip samma plats som förra årets mätning då kommunen blev rankade som 225. I år blev det en 226:e plats.

Foto: Lärarförbundet Foto: Lärarförbundet


Håbo kommun är rankade högt vad gäller lönenivån i förskola och skola (plats 38 av 290), andelen barn som går i förskola (plats 52 av 290), mängden resurser man satsar på förskola och skola (plats 72 av 290) och andel elever som börjar studera vid högskolan senast tre år efter avslutad gymnasieutbildning (plats 79 av 290).

Områden i behov av utveckling
De områdena som kommunen måste fortsätta utveckla för att nå bättre resultat och skapa en bättre förskola och skola för alla är att andelen förskolelärare måste öka (plats 236 av 290), fler utbildade lärare (plats 269 av 290), minska antalet elever som hoppar av gymnasiet (plats 277 av 290) samt brist på högskolebehörighet (plats 254 av 290).

 - Vi har de senaste åren haft en hög personaltäthet i förskolan där alla har en god kompetens. Det som drar ner i denna mätning är att många saknar formell kompetens. Visst vill vi öka andelen förskollärare, men eftersom det är stor brist på sådana, så är det mycket viktigt för oss att kompetensutveckla den personal vi har för att få så bra kvalitet i förskolan som möjligt, säger Anna H Walterholm, verksamhetschef och utvecklingsledare för förskolan i Håbo.

Håbo är också medvetna om resultaten kring att många elever inte slutför sina gymnasieutbildningar och kommunen har därför sökt och fått beviljat pengar för att delta i projektet #jagmed – ett EU-projekt som ska motverka avhopp från gymnasiet. Projektet är i gång och kommer att presenteras fortlöpande under hösten och tre år framåt, vilket är så länge som projektet pågår.

I rankingen sammaställer Lärarförbundet statistik från bland annat Skolverket och SCB och kombinerar det med egna uppgifter.

Länk: Gå till Lärarförbundets rankinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bästa skolkommun 2015 – resultat för Håbo

Så här placerade sig kommunen totalt och inom de 14 olika kriterierna i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Siffran under "Rankning" anger kommunens totala placering i rankningen, de andra siffrorna anger placeringen inom respektive kriterium. 1 är bästa möjliga placering och 290 är lägsta möjliga.

Attila Gal
HåboPortalen

Källa: Håbo kommun, LärarförbundetPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2746