Hem | Skola | Kreativa femteklassare i Håbo fick priser på skolavslutningen

Kreativa femteklassare i Håbo fick priser på skolavslutningen

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I årets upplaga av UppfinnarOlle deltog sammanlagt 173 elever från fem skolor i Håbo. Tre uppfinningar stod ut och eleverna som står bakom dem fick under skolavslutningen ta emot priser för sina insatser.

Läraskolans Diplomutdelning | Foto: Jenny Lindberg, Håbo Marknads AB Läraskolans Diplomutdelning | Foto: Jenny Lindberg, Håbo Marknads AB


Raoul Wallenbergsskolan, Läraskolan, Västerängsskolan, Gröna Dalen skolan och Gransäterskolan har under vårterminen deltagit i Håbo Marknads ABs projekt som ingår i Entreprenörskap i skolan. Här är målet att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor: att se behov och hitta lösningar, kunna samarbeta, ta initiativ och hitta sin drivkraft och sitt mod.

I årets juryer som fick lyssna till elevernas redovisningar av uppfinningarna fanns både banktjänstemän, politiker och företagare. Även Ann-Mari Sundgren, som arbetar som näringslivsutvecklare på Håbo Marknads AB och har arbetat med entreprenörskap i skolan sedan 2007 sitter med i juryarbetet.

- Nu ser vi resultatet av att elever fått utveckla de entreprenöriella förmågorna sedan tidig ålder. De elever från Fridegårdsgymnasiet som i år lyckades så bra i länsfinalen i UF, deltog i aktiviteter kring entreprenörskap från tidig ålder och nu har de fått in tänket som behövs som företagare.

Barnen fick i år uppgiften att uppfinna något nytt eller utveckla något som redan finns inom hushålls- eller trädgårdsredskap eller hjälpmedel för funktionsnedsatta. En del av uppgiften var att göra en professionell presentation inför en jury med nya människor. Barnen fick även fundera på pris, marknadsföring och material för sina produkter. Bland årets uppfinningar fanns många smarta idéer, till exempel städ- och informationsrobotar, dragkedjekrok, busskurslampa och lyktstolpsskydd (skydd för hundkiss). En del klasser uppmuntrades att vända sig till experter utanför skolan och fick uppleva hur det är att ringa till företags eller organisationers växel och få vänta i telefonkö eller bli bortkopplad.

- Uppgiften innehåller många moment som är nya för barnen och som ger många nya erfarenheter och kunskaper, säger Ann-Mari Sundgren. Vi hoppas att det blir fler klasser som deltar i UppfinnarOlle nästa år.

Juryn:
Bengt Björkman, Bålsta handel
Susanna Engström, Hjälpsam, företagare
Catherine Öhrqvist, Nibro integration AB, företagare
Ann-Mari Sundgren, Håbo Marknads AB

Pristagare:
Shapecake  – Daniel Larsson, Emilie Woxberg och Julia Koskinen, Raoul Wallenbergskolan i Skokloster, 5
En rolig uppfinning som löser trasslet  i våra lådor. Den förenklar julbaket för vem som helst. Produkten har potential att vidareutvecklas för alla former av bak.

Kontaktskydd  – Albin Karlsson och Simon Hesselbo, Läraskolan 5
En världsomspännande innovation som kan rädda liv. En produkt som direkt kan komma ut på marknaden och som kan säljas både via försäkringsbolag och tillbehörsaffärer. Marknaden och behovet är stort.

Bokbläddraren – Andrea Ferraro, Västerängsskolan 5A
Ett läshjälpmedel som förenklar vardagen för många med funktionshinder. En innovativ produkt med ett snille till uppfinnare. Produkten går att utveckla, behovet på marknaden är stort.

Text och foto: Jenny Lindberg, Håbo Marknads ABPrenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 12 Jun 2016
Grattis ni alla duktiga elever i alla kreativa uppfinningar som är utvecklande för vårt näringsliv i Håbo
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2759