Hem | Skola | Beslut om renovering av övre Futurum

Beslut om renovering av övre Futurum

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Kommunstyrelsen har beslutat om att renovera och bygga om övre Futurumskolan. Planen är att, med dagens förutsättningar ska skolan vara klar i september 2018.I samband med ombyggnationen påbörjas även ett delprojekt för att skapa goda fysiska och pedagogiska lärmiljöer och ett lärande utifrån framtidens kompetenser. Elever och föräldrar är hjärtligt välkomna att delta i projektet. 

Löpande information om övre Futurum finner du på www.håbo.se/luftkvalitet 

Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (8 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 02 Dec 2016
Bra, äntligen ett beslut om reparation av övre Futurum. Var det värt alla svordomar och kritik av kommunens tjänstemän som ägde rum i det extra KS mötet den 12 juli? Har följande frågor

1. Hur mycket pengar är anslaget för denna reparation och ryms det i budgeten för 2017?
2. Finns det en projektplan för detta project och var kan jag finna den?
avatar
Owe Fröjd 03 Dec 2016
Ja, det hårda kritiken från mig var befogad, om du frågar mig med flera andra personer. Min begäran om underlaget för beräkningen på de 119 miljoner kronor nonchalerades och redovisades inte.
Underlaget var en specifikation av de föreslagna 119 miljoner som det enligt tjänstemännen och tekniska utskottet skulle kosta att mögelsanera, min fråga var hur detta var uträknat!

När jag sedan fick till en votering som jag vann med hjälp av SD och S så gjordes en extern kostnadsberäkning, den slutade på ca 10 miljoner!!!!!!!!!!! Alliansen och MP röstade emot, de tyckte att en ny kostnadsberäkning var fullständigt onödig, deras "bannor finns fortfarande kvar på flera FB-sidor

Så man kan nu i efterhand säga att det fanns ca 109.000.000 skäl att bli irriterad:))

Vid mötet så sade jag: Det är för djävligt att man som kommunstyrelseledamot inte kan få det underlag som man begärt inför ett beslut, och att det är fullständigt oacceptabelt, särskilt om man redan en vecka innan mötet skriftligt begärt att få ta del av dessa!

Jag skulle nog göra/säga samma sak en gång till om det inträffar igen, detta förfaringssätt är inte OK! Vi politiker som tar viktiga och dyra beslut måste få tillgång till alla underlag, det är kommunens skattepengar vi har att hantera, inte monopolpengar:((

Och nu svar på dina frågor:

1. ja det finns det, 56,4 miljoner, ca 10 miljoner för sanering och resten för anpassning bort från skola 2000 som sedan tidigare redan är budgeterat, 25 miljoner för 2017 och 25 miljoner för 2018, som finns i tidigare beslutade budgeten.

2. projektplan kanske finns, dock har inget ännu redovisats till politiken.
avatar
Håkan Sundström 03 Dec 2016
Tack Owe
Det var den bästa och mest trovärdiga förklaring på kostnaden från 10 Mkr - 119 Mkr för denna sanering. Visst blir man irriterad, men enligt medverkande i mötet uttryckte du och Agneta svordomar och nedsättande uttalande om våra tjänstemän som representerades av Per Nordenstam som inte skett i mordern tid. Men skillnaden på 109 000 000 är märklig för en sanering har jag väldigt svårt att svälja. Det måste ha funnits mer i planen för att nå dessa höjder.

Nu är ni överens om en summa av 56,4 Mkr för en sanering och att bygga bort skola 2000. 25 Mkr för 2017 och 25 Mkr för 2018. Är 6,4Mkr felräkningspengar? Är totalkostnaden för hela projektet 56,4 Mkr så måste det finnas en projektplan och den planen måste ni efterfråga och följa upp.
avatar
Owe Fröjd 04 Dec 2016
Nej Håkan Agneta svor inte var jag kommer ihåg, men jag sade/står för vad jag skrivit tidigare här ovan.

Möjligt att det fanns mer åtgärder i planen, det var ju det jag efterfrågade och inte fick svar på! Ärendet handlade om Relitas rapport och om mögelskadorna, samt hyra av paviljonger.

Alliansen sade att då en reparation skulle kosta ca 120 miljoner var det lika bra att riva och bygga nytt för 300 miljoner, alliansens kallade detta för alternativ 5 och det "lades på bordet":(( Allt finns i det offentliga protokollet.

Det är möjligt att dessa hårda ord inte uttalats på ett KS-möte i modern tid, dock har ingen sådant dåligt underlag för beslut presenterats i Håbo kommunstyrelse, varken i modern eller historisk tid!!

Exakt hur pengarna skall fördelas vet vi först när upphandlingen är gjord, man har tagit de budgeterade 50 miljoner och skjutit till 6.4 miljoner och ansett att detta skall räcka.

Alliansens förslag om att riva och bygga nytt skulle kosta kommunen 300 miljoner i byggkostnad plus 40 miljoner (40 miljoner är avskrivning av befintlig byggnad), totalt 340 miljoner, samt att Vibyskolan skulle läggas ner i deras förslag, vilket är, enligt mig, heltokigt.

Så man kan ställa 340 miljoner mot 56,4 miljonen, en besparing för kommunen på över en kvarts miljard!!

Fördelen, enligt Alliansen, var att man inte behövde låna om man lät något riskkapitalbolag bygga och sedan hyra, men alla som kan det minsta om ekonomi så är det sista raden i ett bokslut som gäller, merkostnaden mellan förslagen.

Enligt vår ekonomiavdelning, blev det en merkostnad vid nybyggnation på 17,5 miljon per år i driftkostnad, 17,5 som måste tas från andra verksamheter, eller finansieras av en skattehöjning:((
avatar
Håkan Sundström 04 Dec 2016
Owe
Hur mycket av detta som är en skönmålning är svårt för mig att bedöma, klart är dock att mötet i juli hade brister och att beslutet här i november var bra för kommunens ekonomi.

Huruvida Agneta inte hade den mötesdisiplin man kan förvänta sig kan vi lämna till historien. Även om du frågar henne så drabbas hon säkert av en minnesförlust.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 04 Dec 2016
Välkommen till Fröjd/Sundström-Portalen. Förefaller som Fröjd har kontroll på läget. Men hur kan det bli så här struligt från början?
avatar
Håkan Sundström 04 Dec 2016
Krister
En politikers mantra är att ge sanningsenlig information, gör man inte det så blir det struligt i debatten i synnerhet när man känner politikerns personlighet. Denna tråd var riktigt bra, men även här fanns det frågetecken i debatten, men totalt sätt så blev det bra beslut i slutändan.
avatar
Krister Karlsson 04 Dec 2016
ja, kanske det. Mantra! nu tar du väl i. du är intresserad av skolan o samtidigt frågan vart tar skattepengarna vägen. det är mycket bra. vi behöver din blåslampa i häcken på makthavarna. men förolämpa inte de som inte har läst varje dokument i varje fråga. tyvärr har jag inga egna barn o därför är jag inte personligen så intresserad av skolfrågorna. det är en brist hos mig. nu intresserar jag mig för äldrevården, där står jag i dag.
vänliga hälsningar
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV


Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2738