Hem | Skola | Håbo tappar i Lärarförbundets skolrankning

Håbo tappar i Lärarförbundets skolrankning

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Sedan 2002 utser Lärarförbundet varje år Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare. Bästa skolkommun 2013 utsågs den 9 oktober. För Håbos del blev det ett fall neråt på rankningen,

Illustration | Attila Gal Illustration | Attila Gal


Håbo kommun föll från förra årets plats nr 184 ner till plats 224, av alla sveriges 290 kommuner. De största belastande faktorerna är utbildade lärara (plats 279), gymnasium inom 4 år (plats 270), högskolebehörighet (plats 229) och avtalspart (plats 220).

Kommunen ligger bra till när det gäller andel barn i förskola (plats 11), lön (plats 19), andel godkända år 9 - SALSA (plats 46) och andel godkända år 9 (plats 85).

Uppsala läns kommuners placering i Bästa skolkommun:
(förra årets placering inom parentes)

Knivsta         175    (172)
Håbo           224    (184)
Enköping      239    (261)
Älvkarleby    259    (285)
Heby            264    (277)
Tierp            270    (270)
Östhammar   276    (279)

Läs mer:Prenumerera på kommentarer Kommentarer (17 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 13 Okt 2013
Nu har den officiella skolrankingen kommit för 2013 och visar en direkt diamentralt resultat vad Håbo skolförvaltning visar till allmänheten. Skolförvaltningen i Håbo tar ut de 4 allra bästa kriterierna av de 14 kriterier som sammanställs till en för Sverige och Håbo officiell ranking. Dessa 4 kriterier visas för medboegarna i mellanperioden av och till för att föräldrarna ska förstå att vi ligger bland de bästa i landet.
Det förvaltningen visar är andel barn i förskola, där ligger vi på plats 11. Lön för lärarna, där ligger vi på plats 19, andel godkända år 9 med salsa ligger vi på plats 46 och andel godkända år 9 ligger vi på plats 85 av Sveriges 290 skolkommuner.
Drar man ett snitt på dessa 4 faktorer hamnar vi på 41 plats av Sveriges kommuner, men lägger man till de övriga 10 kriterierna som ingår i skolförvaltningens övriga rankinkriterier så hamnar Håbo kommun på 224 plats, en regäl försämring sedan 2012 då vi hade plats 184.
Hur länge ska Håbos föräldrar behöva vänta med att få en korrekt information under mellanperioden, är det en kvarleva efter misslyckandet med skola 2000, som fortfarande lever kvar i Håbo skolförvaltning? Chefer har sparkats under årens lopp, förvaltningen har omorganiserats ett flertal gånger, så man börjar tro att det ligger i väggarna som politikerna inte ser och vet hur det ska hanteras?

Håkan Sundström
avatar
Pyry Niemi 13 Okt 2013
Hej
Lärarförbundets ranking är inte den officiella rankingen. Det finns många olika rankingar. En ranking som vi bedömmer som mer tillförlitlig när det gäller det resultat som våra skolor gör är SKL´s "Öppna jämförelser" och det är ofta den som vi refererar till när vi pratar om hur vi ligger till. I Öppna jämförelser vägs resultaten från Andelen elever som når målen i alla ämnen, Genomsnittligt meritvärde, Andel behöriga till gymnasieskolans olika program, Andelen elever som nått minst godkännt nationella proven i åk 9, Andelen elever som klarat alla delproven i nationella proven i åk 6 och 3 och andelen rätt på Dagens Nyheters nutidsorientering samman till ett sammanlagt resultat = rank.I "Öppna jämförelser" för 2013 som alltså hämtar uppgifter från år 2012 så som också Lärarförbundets ranking gör kom Håbo kommun på 69 plats av 290 kommuner. Vilket ju är på den övre halvan av sveriges kommuner.
Pyry Niemi (S) Ordförande i skolnämnden.
Reply Tummen up Tummen ner
-12
Rapportera som olämpligt
avatar
Christian 14 Okt 2013
Hej.
Ja det görs många olika undersökningar och rankningar. Men i ett politiskt perspektiv handlar det väl om att plocka fram den/dem undersökningar som är bäst för den majoritet (eller i andra fall opposition) som man företräder.
För inte hade väl Pyry Niemi skrivit som han gjorde nu om han satt i opposition? Nej då hade säkerligen denna undersökning blivit ett rejält slagträ i valrörelsen.

Istället för att som Ni politiker gör hålla på att analysera undersökningar så kanske det är ide att besöka skolor/förskolor och prata med lärare/föräldrar om deras syn på saken.
Då kanske man får reda på saker som inga undersökningar i världen kan visa.


Ha en bra dag.
avatar
Owe Fröjd 04 Sep 2014
Det stämmer Christian, detta är ju en partsinlaga, Lärarförbundet väljer det som gagnar deras syften, och det med all rätt, deras främsta uppgifet är ju att företräda sina medlemmar, inte kommuner och elever. Så man måsta ta deras undersökning med en nypa salt. Den har alltit kommit just veckorna före ett val, som av en händelse:))
avatar
Christian Johansson 04 Sep 2014
Du har delvis rätt Owe, men du svarar nu på ett inlägg om förra årets undersökning som kom i Oktober.
Men det är klart det är ingen slump att årets undersökning kom precis innan valet.

Vad jag också menade då var om Pyry Niemi hade skrivit precis samma sak som han gjorde då om han suttit i opposition?
Troligtvis inte just denna undersökning hade ju Håbo på plats 279 år 2008 (Moderatledd majoritet) då tyckte ju (S) att denna undersökning var väldigt viktig att lyfta fram.

Se http://data.s-info.se/data_region/150/documents/Vad_har_hant_under_2008.pdf

Statistik kan vara bra, men jag får känslan att den används som "slagträ" istället för att användas till förbättra saker och ting. (positiva resultat = de styrande slår sig för bröstet , negativ resultat = oppositionen attackerar de styrande för resultatet).

Vem gynnas av detta?
avatar
Somir 15 Okt 2013
Hej! Christians förslag om att politikerna borde besöka skolorna tycker jag är bra. Tycker det är synd att man inte verkar ta lärarförbundets undersökning på allvar. Den visar tydligt om lärarna i Håbo är nödda eller inte. Politikerna är oroliga för att höra ordet kostnad, men mycket finns att göra utan några jättekostnader. Dra ned på det administrativa för lärarna och öka undervisningstiden. Det skulle ge en bra effekt på barn som har behov av mer undervisning. Det politikerna behöver göra är att ta en tydlig och uttalad ställning för att skolorna ska minska på den administrativa delen. Det är inte mer möten som behövs, utan snarare mer lärare- elev tid.

Sen finns det saker som kommer kosta såklart. Stolarna i lärarrummen har säkerligen samma ålder som jag. Maten är en ofta återkommande fråga.

Den nya trenden är att man ska integrera sva elever och elever med olika typer av funktionsnedsättningar med exempelvis asperger eller andra autistiska drag. På så sätt så spar man pengar på de kostsamma specialklasserna för sanningen är den att det inte är evidensbaserat att placera ut dessa elever i "normala" klasser. Trenden är tyvärr sådan i både Håbo och Enköping. Det som istället händer är att man ökar påfrestningarna för både de elever som är i behov av stöd och dem som inte är det. Det är ju lätt att som politiker påstå att man sätter inte kompensatoriska hjälpmedel men det är inte den praktiska verkligheten. De kommundatorer som lärare och elever arbetar med idag är ohjälpligt föråldrade och skruttiga. Hade man ingen plan för det när man ville satsa på it? kompensatoriska hjälpmedel för elever behövs i "vanliga" skolan precis som den gör i de snart utdöda särskilda undervisningsgrupperna. Politikerna i Håbo visar tydligt att man inte ämnar satsa ekonomiskt på skolan. Istället ryktas det om väldigt stora besparingar i en redan slimmad organisation. Kan de t vara så att politikerna blir vilseledda då de i själva verket tror att de gör en satsning på Håboskolan. Men människors uppfattning om verklighet är ju relativ. För lärare som läser detta så är ett tips att gå med i facebookgruppen lärare är vi hela gänget. Facebookgruppen är inte så aktiv i nuläget men det kommer den bli till valåret 2014.

Hälsningar Somir.
avatar
Agneta Hägglund 15 Okt 2013
Hej Somir.
Självklart så är alla rankingar och jämförelser bra och vi ska naturligtvis ta del av dessa och också analysera resultaten.
Jag tycker att deras siffror är intressanta ur olika aspekter och kan också konstatera att Lärarförbundet är en part på arbetsmarknaden.
När det gäller Lärarförbundets ranking så kan vi konstatera att vi har sjunkit i resultat från 184- 224.
Det som är intressant att utläsa är att vi ligger på plats 19 när det gäller lärarnas lön, på plats 105 när det gäller resurser, plats 279 när det gäller ubildade lärare och plats 224 när det gäller lärartäthet.

Vi vet sedan tidigare att vi har för få förskollärare på våra förskolor och det finns beslut om att när tjänster blir vakanta så ska det vara förskollärare som ska rekryteras.
i Ledaren på SvD så kommenteras lärarförbundets ranking och bla att måttet "utbildade lärare" och "lärartäthet" räknas dubbelt i rankingen. Det innebär att lärartätheten viktas som två gånger viktigare än elevernas resultat?
Man nämner också exemplet Sollentuna, där eleverna har högre betyg än i Piteå, men eftersom lärartätheten och andelen behöriga lärare är högre i Piteå så hamnar Sollentuna på plats 42.
Vi följer SKL:s öppna jämförelser, där enbart skolresultaten redovisas och det redogör Pyry för i sitt svar.
Resultaten i öppna jämförelser :
2009 plats 232
2010 plats 179
2011 plats 63
2012 plats 69
Siffrorna för 2013 har inte kommit ännu, men vi följer utvecklingen noggrant.
Agneta Hägglund
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 15 Okt 2013
Agneta,
Man kan tro att ni inte accepterar Lärarförbundets ranking, men faktum är att all media inklusive riks TV och radio för fram Lärarförbundets ranking som den mest relevanta. Varför accepterar inte Håbo kommun detta utan säger att lärarförbundet är bara en part på arbetsmarknaden?

Håkan Sundström
avatar
Agneta Hägglund 15 Okt 2013
Hej Håkan.
Självklart accepterar vi Lärarförbundets ranking, den är en ranking bland många andra som man måste ta på allvar och som jag skriver i mitt tidigare inlägg, där kan vi " hålla koll" på hur vi ligger till med lärarlöner, behörighet, täthet osv.
När det gäller våra elevers meritvärde så är det SKL : S öppna jämförelse som vi följer. Det har också varit meritvärdesfrågan som har varit föremål för alla tidigare diskussioner angående skolorna i Håbo.
Nu följer vi :
Andelen elever som når målen i alla ämnen
Andelen behöriga till gymnasieskolans olika program
Andelen elever som klarat alla delproven i nationella prov i åk 6 och 3
Andelen rätt på Dagens Nyheters nutidsorientering
Genomsnittligt meritvärde.
Vi tar till oss alla " rakningar" för alla har ett värde i sig.
Agneta Hägglund
avatar
Christian 16 Okt 2013
Håkan: Självklart så accepterar (S) lärarförbundets ranking, det gjorde man i.af 2008.
Se här: http://data.s-info.se/data_region/150/documents/Vad_har_hant_under_2008.pdf

eller

http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/1646/page/2

Längst ner så skriver man om Lärarförbundets undersökning.
Samma undersökning som visar negativt resultat, då fanns inga tal om att denna undersökning ej var officiell.

Det är just det här jag är inne på, undersökningar ska vara som ett verktyg att arbeta efter. Men istället så blir dessa ofta ett vapen i valrörelser. Diskussioner om att i "vår majoritet var siffrorna bättre än i er" och att "siffrorna är inte bra för att ni förstörde i er majoritet" har man hört nog av.
Det gynnar varken elever eller lärare.

Här krävs att man ser verkligeten istället för endast siffror bakom en skärm. Sen krävs blocköverskridande överenskommelser.

Ha en bra dag
avatar
Jan 11 Nov 2013
Hmmm underskott på c:a 7 miljoner i skolförvaltningen.

Nåja bryr mig inte så mycket om det så länge kvaliten ökar...
Sifforna går väl säkert också att trixa till som med så mycket annat (lärartäthet , arbetslöshet etc).

Det enda vi med säkerhet kan säga är: Hade det varit samma sak med moderatled majoritet så hade det blivit ett jäkla liv på vissa som idag sitter i majoritet.!!!
avatar
Håkan Sundström 11 Nov 2013
Nu är det starten av en valrörelse som man ser och då ska alla politiker profilera sig så possitivt som möjligt. Majoriteten kommer att framföra allt de ser som possitivt, men talar inte om det negativa de har åstadkommit. Ta bara underskottet i skolförvaltningen på 7 Mkr som de talar tyst om medan nyheten om att införa nattdagis och förlängning av tiden på förskolan från 15 - 25 timmar för hemmavarande barn, det basuner man ut i alla medier utan att tala om hur det ska finansieras. Ett annat exempel är företagsrankingen för 2013 som blev den sämsta på åratal som man inte för ut i media, medan företagsrankingen för 2012 fick stora rubriker som visade ett possitivt resultat i förhållande till 2011 för kommunen och där politikerna tog åt sig äran för ha åstadkommit.
Jag har följt politiken här i Håbo i över 12 år och blivit regält besviken, de ljuger och skyddar varandra, att den vanlige medborgaren får inte komma till tals, då blir han stoppad av politiken och tjänstemännen från att uttrycka sig i media genom att kommunen muntligt avtalar med media att negativa insändare inte får publiceras.
Bästa medborgare, ifrågasätt allt vad politikerna lovar, ta bara ett talande exempel som att bostadsbristen i Håbo är snart löst, titta på alla byggplaner som finns men faktum är att inget byggs.

Håkan Sundström
avatar
Pyry Niemi 18 Nov 2013
Hej Håkan
Det stämmer att vi inför en modell där hemmavarande föräldrars barn kan vistas på förskola upp till 25 timmar i veckan. Det är dock upp till varje sådan förälder att välja. Vi skjuter till 3 milj extra för att minska barngrupperna samtidigt, vilket vi vet är möjligt eftersom vi kommer att färre barn i förskolan under kommande år. När det gäller underskottet på 7 milj kr har vi ett beting om att komma i balans under tre års tid. Det handlar om att både bromsa och öka. Alla rektorerna är medvetna om skolnämndens tydliga önskemål om att detta ska genomföras, samtidigt som undervisningen inte får åsidosättas. Jag är övertygad om att pedagogerna och rektorerna kommer att lösa detta i god samverkan med skolnämnden, föräldrarna och inte minst eleverna. Hälsningar. Pyry Niemi (S) Ordförande i skolnämnden.
avatar
Håkan Sundsström 18 Nov 2013
Hej Pyry och tack för svaret, men du glömde svara på frågan om ni avser att höja skatten för att få balans i budgeten? Du säger att det blir mindre barn i förskolan och därför kan ni öka antalet timmar. Hur mycket mindre barn (antal) blir det 2014 i förskolan och hur ser förvaltningens ekvationen ut? Du påstår att alla rektorerna är medvetna om skolnämndens tydliga önskemål om att detta ska genomföras, samtidigt som undervisningen inte får åsidosättas.
Du är så pass gammal i gemet att du vet vad det betyder att spara, utan att undervisningen berörs. Min känsla har alltid varit att ett sparbeting betyder sämre undervisning för eleverna. Att uppfylla målen i skolan är flexibelt, men säkert är det att undervisningen blir lidande.
Mvh
Håkan
avatar
Christian Johansson 03 Sep 2014
Sådär nu har vi fått en ranking för 2014. Denna visar i stort sett samma resultat som förra året. Håbo tappar en placering från 224 till 225.

Statistik är verkligen inte allt, men just denna undersökning har skiftat från att vara officiell eller inte beroende på vilken majoritet som styr (se kommentarer ovan).

Länk till rankingen:

https://www.lararforbundet.se/artiklar/resultat-basta-skolkommun-2014-hela-rankningen

Trevlig kväll
avatar
Attila Gal 04 Sep 2014
Tack för tipset, artikeln är nu publicerad:
http://www.haboportalen.se/skola/5121-basta-skolkommun-2014-habo-tappar-igen.html

Attila
avatar
Håkan Sundström 03 Sep 2014
Christian
Historien upprepar sig, nu blir det intressant att få höra orsaken till att vi tappar igen. Vad kommer Pyry Neimi att ha som förklaring till tappet.
totalt: 10 | visar: 1 - 10

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724