Hem | Övriga Nyheter | Signerat Ingelman

Signerat Ingelman

Sep

15

2012

0
Kommentarer

Kornskölden - bondens guld

Genom

Bild: Örnsköldsviks museum Bild: Örnsköldsviks museum

I skrivande stund är vi inne i 2012 års skördetid och den är långt avlägsen från 1930 talets sätt att skörda och behandla skörden. På denna korta men intensiva mansålder som hunnit gå till ända sedan dess har allt arbete även inom jordbruket förändrats från mannakraft till modern maskinkraft.

För min egen del är jag mycket tacksam för alla erfarenheter och minnen jag fått bära med mig ända in i nutiden av den gamla bondekulturen

Aug

25

2012

0
Kommentarer

Per och Pål

Genom

Illustration Illustration

En av mina jämnåriga släktingar stack iväg till USA för mer än sjuttio år sen. Han ville vid den tiden inte finna sej i den svenska Vi och Dom mentaliteten och därtill Avunden som han ansåg ha blivit svenskarnas hedersgäst.
Vi e-postar till varandra ibland och för någon tid sedan frågade jag honom om han inte kunde tänka sej vända tillbaka hem till gamla Sweden nu på ålderns höst. Vi har det ju ganska bra

Aug

12

2012

0
Kommentarer

Farväl till sommaren

Genom

Illustration Illustration

Men ändå är det som om naturen just i år vill bita sig fast vid den blöta, blåsiga och småkalla sommaren som vi vant oss vid till förtret för många semesterfirare.

Men hav tröst! Nu kommer den riktiga sommaren med eftersommar och brittsommar och skördesommar och en ny svampsommar och solbränna i lä bakom stugknuten. Du har väl inte tappat tilltron, för det är nu som andra varvet på årets sommar som kom av sig

Jul

30

2012

0
Kommentarer

Amos på bleka döden i kamp mot utvecklingen

Genom

Bidrag, bidrag – FY! | Illustration Bidrag, bidrag – FY! | Illustration

Amos var i sin ungdom utrustad med gott väderkorn på för honom lämpliga kvinnor, men han var noga med urvalet. Han smög sig ofta och länge runt knutarna på Krokliden innan han fick Tilda att förstå vad han egentligen var ute efter.
Det var svårt för Amos i början av sin planeringsperiod, för han bar nämligen på en, kanske två, hemlisar som Tilda inte hade en aning om.
I början av deras något allvarligare förhållande

Jul

09

2012

0
Kommentarer

Ingen vet var haren har sin gång

Genom

Illustration Illustration

Som så många andra hade naturligtvis även jag bundit en blomsterkrans kring det i mitt fall självstripiga håret. Min avsikt var att vimla mig i blandet, förlåt, blanda mig i vimlet i den varma midsommarkvällen, årets härligaste kväll då många får vad dom vill och många får mer än dom vill! Jag själv tillhörde iår den som fick mer än jag ville och med råge därtill!

Om ni bara tänker efter lite extra så vet

Jun

10

2012

0
Kommentarer

Med tanke på vädret

Genom

Illustration Illustration

Jag sökte längs skalan, och stannade med fingret på en frekvens där en klar och urharklad röst i högtalaren sa att regnet föll i måttliga mängder över spridda byar.
Ja, det där med måttliga mängder kan ju diskuteras, men det tänker jag inte göra.
Jag klädde mig i regnställ och stövlar och gick ut för att se och lukta mig till om luften var jämförbar med lukten av majregnet 1939, men det var den inte.

Maj

24

2012

0
Kommentarer

Katten har tio liv

Genom

Illustration Illustration

Så intalar jag mig vad värre är- jag sitter och inbillar mig att jag blivit clairvoyant och fått en hälsning från vår gamla huskatt Sara som hade tio liv.
Jag tog inbillningen för gott och satt och spann vidare på tråden. Har man sagt A får man säga B heter det, och det tänker jag göra nu i vaket tillstånd.
Först av allt kommer jag envist att hävda att en katt har minst tio liv.

Maj

19

2012

1
Kommentarer

Med korslagda armar

Genom

Illustration Illustration

Inte hade väl jag så där många livlösa skrynklor ända ner till fingertopparna på mina armar? Det jag nu ser är ju bara ett tomt skal utan en enda darrande och svällande muskel!
Asch, jag drömmer väl och har inte vaknat riktigt än?

Ja, tänk hur det kan vara – och bli! Om det nu råkar vara så att det i alla fall är mina egna armar och händer, hur har de kunnat bli så

Maj

07

2012

0
Kommentarer

Millennier mellan ebb och flod

Genom

Vaksam blick | Illustration Vaksam blick | Illustration

Det har gått åtskilliga månvarv sedan vi skaffade oss vår föda med pilbåge och stenyxa och kallar det frimodigt för utveckling. Nu är det genom tankemöda och muskelkraft och teknikens möjligheter vi skaffar oss föda och välbefinnande.
Med ”Argusögon” på tidens och utvecklingens ebb och flod ska jag följa några historiska händelser som intresserat mig själv i hopp om att de utan inbördes sammanhang kan vara av intresse även för läsaren.
(latin: Argus) är i

Maj

02

2012

0
Kommentarer

Kaffe-Göken

Genom

Kaffe-Göken Kaffe-Göken

Men han får inte vänta allt för länge, för igår när jag ställde mig bakom en buske uppe i Ulleviskogen klämde jag på några svällande knoppar i närheten av Kaffe-Gökens kvist. Det var precis såna där små knoppbarn som brukar få så ont i skalet när dom brister.
Det var så underligt med mossan under fötterna. Den krasade för varje steg jag tog. Det kunde väl inte vara frosten ändå, man kan ju aldrig så

back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last totalt: 105 | visar: 11 - 20

In-/ utloggning

Or you can

Connect with facebook

Bloggers