Hem | Övriga Nyheter | Signerat Ingelman

Signerat Ingelman

Jul

03

2011

1
Kommentarer

Sommarhagen

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Det prasslade mer än vanligt uppe i hagmarken den här ljumma försommarkvällen. Vinden låg på från sydväst och gjorde sitt bästa för att virvla upp det gamla fjolårslövet, som ännu låg fuktigt och tungt inbäddat i gammal förna. Vinden tog ett ögonblicks paus för att pusta ut och samla kraft till nästa pust.

Just då, före det nya andetaget, fick den höra en dämpad och lågmäld viskning i sitt öra från sluttningen bakom enbuskarna:

Jun

27

2011

0
Kommentarer

Potifars hädanfärd

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Under en konfrontation med denna bittra verklighet kom minnet fram av den stackars hästen Potifar. En besynnerlig association kanske?
Potifar levde, eller nästan levde, under 1920- talets sista år och var ett sparsamt utfodrat ök som tillhörde forkarlen Oskar Lind i min barndoms grannskap. Forkarlens yrke är sedan länge borta, och har ersatts av lastbils- och paketbilsåkare.
På 1920- talet var det ett i högsta grad levande yrke, och Oskar Lind och den svältfödde Potifar

Jun

12

2011

3
Kommentarer

På kryss med Marie-Louise

Genom

Färdmedlet | Foto: Göte Ingelman Färdmedlet | Foto: Göte Ingelman

Jo, var lugna, det blidde världsbäst ändå trots det regnade när vi steg ombord på tåget…
Den valda rubriken ovan säger mig att ni redan nu har fått en alldeles felaktig association. Förhistorien är lång, men den lämnar jag därhän och avslöjar omedelbart att Marie-Louise inte är ett kryssningsfartyg utan en av mina två kära svärdöttrar.
Marie-Louise och jag beslutade oss för att göra en lämpligt avpassad tripp med Hurtigrutten efter våra förutsättningar. Hon med

Jun

02

2011

0
Kommentarer

Med en öppen hand

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Ett möte på vägen kan ibland vara svår, om den
du möter är sorgsen och blicken dyster och grå.
Dröj på ditt steg, gå inte förbi. Räck ut din hand och
ge av dig själv den finaste gåva du nu kan få ge.

Ett ord, en blick, ett handslag av värme gör under i
frusen kropp.
Dystraste tankar lever ej länge om ängslan får bytas
mot hopp.

Odalman låter sitt korn mellan fingrarna strila
för

Maj

21

2011

0
Kommentarer

Sen på fåglarna och skåden liljorna

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Våren är här med ljusa morgnar och fuktiga kvällar. Den senaste tiden har jag väntat och längtat efter mina kära sommargäster. Jag vet att de kommer troget år efter år med tidurets säkerhet, men jag får aldrig i förväg veta deras inflyttningsdag. Det är naturligtvis mina två sädesärlor jag väntat på för att få hälsa väl-kommen tillbaka till mina domäner. Det blir liksom ingen riktig vår förrän jag har dem trippande ute på gräsmattan. Men

Jan

21

2011

0
Kommentarer

Välkommen till bordet!

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Bordets historia som möbel är inte så lång i tidsperspektivet som man kan tro. Ursprungligen betyder ordet bord "skiva eller bräda".

Tacitus, en romersk författare under första århundradet efter Kristus, skrev att germanerna åt på matbräden som de namngav ordet "diskar".
När de åt, skriver han, lades matbrädan, eller disken tvärs över knäna, och i allmogekretsar användes fingrarna som bestick.


Så småningom blev matbrädan, disken, större och rustikare och placerades över bockar eller försågs med

Jan

29

2011

0
Kommentarer

En lång mansålder

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Varje mansålder och varje generation har genom seklernas gång haft sina drömmar och gjort sina återblickar. De flesta har också någon gång ställt sej frågan; varför blev det så och så och inte bättre?

Oron för framtiden har varit människans följeslagare sen tidernas begynnelse. När vi själva en gång för länge sedan närmade oss 30-talet, fick vi höra och läsa och drömma om ”Folkhemmet Sverige” som skulle byggas. Den som idag har en stor del

Feb

02

2011

0
Kommentarer

SNIPP, SNAPP, SNORUM, HEJ, BASALORUM

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Enligt bekräftade uppgifter, blev alla fem platserna krononybyggen. Länsstyrelsens tillstånd att bryta mark till dessa nybyggen är daterat den 16 februari 1836.
Något år tidigare började järnmalmsbrytningen i Näsberget intill Byske älv uppströms Myrheden. Bolaget sökte och fick tillstånd för två masugnar.

De ville ha mer arbetskraft på lämpligt gåavstånd, men området hade få bosättare. Gruvbolaget, som i handlingarna be­skriver sej som ”Intressenterne uti Näs­bergs Jernmalms anledning” sökte tillstånd att avstycka mark till några nybyggen,

Feb

09

2011

0
Kommentarer

En social återblick på passerade millennier

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Det gäller främst att se och jämföra hur vårt samhälle tagit ansvar för de svaga och mest utsatta genom tiderna. Det vore frestande att börja med ättestuporna under vikingatiden och tusentalet, den tid då man satte ut ovälkomna barn i skogen åt de vilda djuren, men den tidens människosyn var så grym, att vi lämnar den där-hän. Vi går istället fram ett par hundra år till 12-1300-talet. Då började det sakta och under stort motstånd

Feb

12

2011

0
Kommentarer

Rapport från Norra Jämmerdalen

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

När jag för många, många år sen blev undersåte här i Norra jämmerdalen, tyckte jag länge att jag kommit till en fin och bra plats i tillvaron.
Det är nu först de sista åren allt har blivit så besvärligt och krångligt, och jag kan inte förstå varför?
Inte för att jag vill klaga eller beklaga mej, detta är mig mycket fjärran, men när jag tycker att allt blivit till det sämre, så vill jag bara

back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last totalt: 105 | visar: 71 - 80

In-/ utloggning

Or you can

Connect with facebook

Bloggers