Hem | Övriga Nyheter | Signerat Ingelman

Signerat Ingelman

Dec

04

2011

0
Kommentarer

Lina får ett nytt hem

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Nils blev med tiden präst och Lina blev mer som en spillra av livet belastad med hallucinationer. Som av en ren skickelse fick Nils kontakt och beslöt söka upp Lina och övertala henne att flytta hem till sej och hustrun Klara i prästgården. Detta lyckades och skedde under julveckan, men övergången till det nya livet blev för Lina lika svårt som livet på det trampade jordgolvet på Tvisten, den ofullbordade bagarstugan där hon bodde. I

Nov

27

2011

0
Kommentarer

Advent

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Nov

19

2011

0
Kommentarer

Rotdragning

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Vi ska idag vara glada över att den medicinska utvecklingen kommit förbi den gamla vidskepelsen med skrock och vantro. Men inte heller den företeelsen ligger längre bort än en lång mansålder.
I spåren efter första världskriget in på 1920-talet härjades vårt land av flera svåra folksjukdomar som satte djupa spår. Vi hade bla  Engelska sjukan, tuberkulos och Spanska sjukan. Läkare och sjukvård var inte så lätt tillgänglig för alla vid den tiden och medicinen inte

Nov

09

2011

0
Kommentarer

På ekorrjakt

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Tänk om ni då gick omkring och visade er elegans med en ekorre kring fotleden som jag varit med om att hämta hem från skogen. Ja, varför inte? Tror ni det skulle vara så osannolikt?
I början på 1930- talet, då jag befann mig i de nedre tonåren, hade jag en bästis som hette Fridolf. Han var ett par år äldre än jag, men inte över femton. Han var trots sin låga ålder en framgångsrik

Nov

02

2011

1
Kommentarer

Bondfångad

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

Ett par år tidigare hade vår far och familjeförsörjare avlidit utan skyddsnät. För mig och min syster, som då stod på tröskeln till framtiden, gällde att genast bli vuxen och hjälpa till med försörjningen. 
Min syster Vanja Fyllde 16 år det aktuella året. För hennes ålder och trettiotalets svåra år fanns inget arbete att välja på annat än att bli hembiträde.
Jag själv var redan då etablerad fritidskollportör för Såningsmannen och Svenska Journalen vid sidan

Okt

30

2011

0
Kommentarer

Oktoberhöst

Genom

Illustration Illustration

Stjärnornas ljusårsgamla strålar
belyser det gulnade lövet som
förlorat sitt klorofyll.

Rastlöst flyter det fram på
vindkrusad våg:

Varifrån och varthän?

Söker, liksom jag, efter en
nödhamn i höstmörkret.

Göte IngelmanOkt

25

2011

0
Kommentarer

Djurvän eller inte

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

I varje fall gäller det alla de som på olika sätt visar upp sina visitkort som djurens plågoandar inklusive våra skadeskjutande jägare.

Tyvärr möter vi allt för ofta feta rubriker i våra media som på olika sätt beskriver vanvård av våra tamdjur.

Ingen lämnar sin dagliga tidning, eller reser sej från den bekväma tv- fåtöljen utan vämjelse när uppgifter om upprörande djurvanvård förekommit. Hur kan människan, som ska kallas skapelsens krona, sjunka så djupt under

Okt

19

2011

0
Kommentarer

Matglädje

Genom

Kams med medsmör Kams med medsmör

Tänk så mycke mat det finns, och tänk så god den är!
Det har skrivits om mat och matglädje i alla tider. Cajsa Warg skrev på 1700-talet i sparsamhetens namn ”man tager, om man så hafva kan”, vilket i senare tid ändrats till ”man tager vad man haver”.
Med dagens överflöd på mat, långt ifrån att nödgas ”koka soppa på en spik”, måste även jag få lämna ett litet bidrag till eftervärlden.
För att kunna

Okt

16

2011

0
Kommentarer

Bästa föredatum

Genom

Bäste föredatum | Illustration Bäste föredatum | Illustration

Samhällen och byar har avfolkats och många av dem har i stort sett nästan dött ut. Samtidigt som detta har skett har även deras initiativkraft och framåtvilja påtagligt även haft sitt bästa föredatum.
Sakta men säkert har timglasets sand runnit ner till botten och ingen tycks på allvar ha kunnat vända på det. Detta fenomen tycks vara gällande för de flesta glesbygderna i vårt land.
Det har nu gått några år sedan jag satt på

Okt

10

2011

0
Kommentarer

Parallellslalom med traktorer

Genom

Göte Ingelman Göte Ingelman

I en by i Ragunda socken lockas turisterna med ”Parallellslalom med traktorer” på åkermark som tidigare gav föda åt både husdjur och människor. Vad har hänt med människosläktet?
Under många år har vi fått veta hur vi skadar naturen och ozonlagret med våra gräsklippare, och nu på senare tid även med flyget och våra jordbruksredskap.
Är det då ett klokt förvaltarskap av vår arma jords ändliga resurser att även ha parallellslalom med gamla traktorer?
Hur

back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last totalt: 105 | visar: 41 - 50

In-/ utloggning

Or you can

Connect with facebook

Bloggers