Hem | Övriga Nyheter | Signerat Ingelman

Signerat Ingelman

Apr

20

2012

0
Kommentarer

Gräset på andra sidan

Genom

PÅ andra sidan gärdsgården växer det gröna gräset | Illustration PÅ andra sidan gärdsgården växer det gröna gräset | Illustration

Varje ny generation har alltid känt sig vara på fel sida och längtat efter att komma över på den grönare sidan. Missnöje anses ofta vara roten till mycket ont, men kan också vara drivkraft till förbättringar. Om man vill använda sig av inre bilder och lite fantasi visar all kulturhistorisk forskning på det senare alternativet.
Det är många människor och företeelser som befunnit sig på fel sida om gärdsgårn när det gäller värderingar, attityder och

Apr

17

2012

0
Kommentarer

OM skaren håller

Genom

Illustration | Foto: Attila Gal Illustration | Foto: Attila Gal

Det knackade hårt på ytterdörren, och jag undrade vem det kunde vara som stod utanför och bultade istället för att ringa på dörrklockan. Jag gick ut i farstun för att öppna, och vem stod där ute och huttrade i aprilblåsten om inte Amos på Bleka döden. Och klart som korvspad, det var så likt Amos, för såna fjantigheter som en elektrisk ringklocka på sidan om farstudörren var ingenting i hans smak.
Han dök som vanligt

Apr

10

2012

0
Kommentarer

Riksmarcschen 1941

Genom

Beredskapsmuseets en svensk tiger-skylt Beredskapsmuseets en svensk tiger-skylt

Det mest fantastiska är att jag på sätt och vis har varit med på ett hörn i två världskrig. Det första var ganska odramatiskt för min del, för i slutet på det kriget låg jag och sparkade och sköt villt omkring mig i mammas mage.

Det andra kriget däremot har lämnat många minnen efter sig under min beredskapstid som MALAJ. En del ligger fortfarande kvar under devisen ”En svensk tiger”.
(Behöver jag kanske förklara för

Mar

28

2012

0
Kommentarer

Döda fallet

Genom

Döda fallet Döda fallet

Jag råkar ha en alldeles speciell relation till Döda fallet. Jag föddes nämligen och växte upp endast en kilometer från det förr så mäktiga vattenfallet Gedungsen eller Storforsen som den också kallades.
Idag kan jag tänka tillbaka till 1930- talet då jag fick några 50-öringar för att guida turister över de hala klipporna och jättegrytorna och berätta om fallets historia.
Döda fallets historia är så unik och fantastisk att jag lockats skriva ner och göra

Mar

24

2012

0
Kommentarer

Att åldras - en belastning eller en förmån?

Genom

Att åldras - en belastning eller en förmån? | Illustration Att åldras - en belastning eller en förmån? | Illustration

Frågan är säkert befogad och väl grundad, men den är svår att besvara objektivt. Det finns så många – Det beror på!
Alla får inte vandra in i ålderdomen under en lysande stjärna utan nödgas gå i molnskugga. En del får bära på en skröplig kropp och andra med bibehållen hälsa. En del har trötta ben och friska tankar, medan andra tvingas gå med trötta tankar på friska ben. Vi har och får så olika

Mar

17

2012

0
Kommentarer

Maktens maktlöshet eller maktens arrogans?

Genom

Drottning Kristina 1632 - 1654 Drottning Kristina 1632 - 1654

Även i vårt land har vi under tidernas lopp blivit styrda med eller mot vår vilja av makthavare som i sin tur lutat sig mot lagar och förordningar av olika slag som inte alltid passat alla undersåtar. Redan i Upplandslagen från 1200- talet heter det att ”Land skall med lag byggas”.

Inom nuvarande och tidigare kungamakter och övriga småpåvars maktområden har makten säkerligen varit hårt beskuren. Alla har varit mer eller mindre styrda av andra

Mar

14

2012

0
Kommentarer

Spinnrocksvarvarens Emil

Genom

Unikabox Unikabox

Som ett exempel kan man även idag höra talas om ”inlänningar” och ”framlänningar”. Inlänningarna var de som bodde närmare fjällkedjan och framlänningarna var de som var bosatta närmare det östra kustlandet.
”Inlännings-Kalle” var en av många färgstarka personer som i början av 1900-talet flyttade från ”Inlandet” till min barndoms hemby. Han var till yrket Spinnrocksvarvare, ett yrke som numera inte finns som etablerat hantverk. Därtill svarvade han även andra bruksföremål som exempelvis brödkavlar.

Kalle och

Mar

09

2012

0
Kommentarer

Hästskor, sirapsfat och sulläder

Genom

Krägga Handelsbod, dock ej som i historien Krägga Handelsbod, dock ej som i historien

Jag tänker i första hand på nutidens stora affärer och fina gallerior. Nu har de blivit så stora att man behöver ha karta och kompass för att inte komma bort. Har man sen bara ett passande plastkort i fickan så behöver man inte betala heller.
Tänk så små trevliga stunder vi hade förr i tiden innan man traskade iväg till den lilla intima handelsboden! Då satt man i lugn och ro vid köksbordet och räknade

Feb

26

2012

1
Kommentarer

Såpkoket

Genom

Såpa Såpa

Det var också fattigdomens tid för den breda allmogen, men samtidigt en rikedomens tid på praktiska kunskaper för ren överlevnad. Originella personligheter var legio, nu är det kopiorna som dominerar, åtminstone om man generaliserar lite.
Just nu landar tankarna på min originelle skollärare som lärde oss förstå att fåren i byn, och dom var många, var lika dumma som vi när vi inte alltid rätt förstod undervisningens irrgångar.
Rätt ofta kunde vi få höra: ”Ni

Feb

16

2012

0
Kommentarer

Oskars osorterade ord

Genom

o o o | Illustration: Attila Gal o o o | Illustration: Attila Gal

Osäkert om Oskar ordnar orden oklanderligt och oantastbart?
Obalanserat ordval ondgjorde ofta och ovedersägligt Oskars omgivningar.
Oskars oomtvistat ondskefulla och ormögda Olga ordnade omsider och omtänksamt omgifte.
Oförlåtligt obrukbare Oskar omslöt omedelbart och opassande orgeltramparehustrun Ofelia originella omfamningar.
Ofelias omåttliga omfång omöjliggjorde oturligt omfamningen.
Oskars och Olgas ohämmade orddueller om otro och otillfredsställelse, och om Ofelias opassande omfång, oroade omgivande område omkring Oskarsborg.
Optimistiskt opererade Ofelia omsider omfånget, och orsakade omedelbart Oskars
oförnuftiga och omättliga

back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last totalt: 105 | visar: 21 - 30

In-/ utloggning

Or you can

Connect with facebook

Bloggers